ACTUALITATE 20 noiembrie 2011

CNS demarează o campanie europeană de strângere de semnături

de Mediafax | 74 vizualizări

Consiliul Naţional Secuiesc vrea să strângă semnături pentru ca regiuni UE cu tradiţii specifice să aibă statut special.

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a aprobat sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, o hotărâre privind iniţierea unei campanii de strângere de semnături pentru susţinerea unui proiect legislativ european prin care să se acorde statut special regiunilor UE cu tradiţii specifice culturale şi etnice.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsák Balász, a declarat că organizaţia va începe strângerea de semnături pentru ca acele regiuni ale Uniunii Europene care „se caracterizează prin tradiţii specifice culturale, naţionale, etnice, confesionale şi care contribuie la multiculturalismul UE” să aibă un statut special.

Izsák Balázs a subliniat că CNS doreşte să se folosească de această posibilitate oferită de Tratatul de la Lisabona, şi anume de faptul că, adunând un milion de semnături, se poate iniţia o reglementare la nivel european a unei probleme.

„Care va fi nivelul acelui statut special rămâne în competenţa forurilor decizionale ale UE, dacă Comisia Europeană va accepta propunerea semnată de un milion de cetăţeni. Noi (CNS - n.r.) începem campania de strângere de semnături în cel puţin şapte state, în vederea protecţiei regiunilor cu particularităţi culturale, etnice, naţionale, lingvistice ş.a.m.d.. Această campanie poate începe în aprilie”, a spus Izsák.

Preşedintele CNS a subliniat că, iniţial, campania va începe în România, Ungaria, Italia, Austria, Spania, Slovacia, Marea Britanie, unde există asemenea regiuni „cu trăsături etnice”.

Parlamentul European a aprobat în 15 decembrie 2010 regulile de bază pentru „iniţiativa cetăţenească”, prevăzută în Tratatul de la Lisabona. Astfel, cetăţenii europeni pot cere UE elaborarea unei anumite legi, însă pentru aceasta este nevoie de un milion de semnături din cel puţin şapte state membre UE.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
eugen, 21 noiembrie 2011
@baiazid :Revolutia de stat din dec. 89 a fost realizata de dl. Iliescu la initiativa pastorului de la Timisoara , acum distins europarlamentar.De acolo a inceput ...Nu merg toate in contul lui citeste integral
Catalina, 21 noiembrie 2011
MDA... NU SE DEZIC... ASA AU FACUT SI DE-A LUNGUL ISTORIEI! S-AU TOT PLANS PRIN TOATA LUMEA SI AU DEFORMAT ADEVARUL!!! CHIAR, OARE LA CE SE REFERA ACEST "STATUT SPECIAL"?!? DE CE NU ESTE MAI EXPLICIT citeste integral
stellu, 21 noiembrie 2011
sa vina si pe la mine, ii astept, sa mearga si prin Orko, sunt asteptati, poate vin acum de sarbatori....
Baiazid, 21 noiembrie 2011
Fiecare primeste ce merita .Noi ne meritam soarta.Ar fi bine ca maghiarii sa ne dea afara si din locuinte sausa ne puna sa le platim impozit pentru ca respiram acelasi aer cu ei.Unde sunt romanii ? citeste integral
LESUCA DIN HETEA, 21 noiembrie 2011
MAI SA FIE,II ATRAGETI SI PE ALTII IN HORA?FITI SIGURI CA PRIN SLOVACIA NU VA VA MERGE,AIA SUNT MAI BARBATI.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.