CNMV atrage peste 187.000 de euro într-un nou proiect Erasmus+
Școli din Estonia, Germania, Italia, Turcia și Macedonia sunt partenerele liceului covăsnean
Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe pune din nou județul Covasna pe harta europeană a locațiilor unde programul Erasmus+ se derulează cu succes. Școala a câștigat un proiect în valoare de 187.468 de euro și parteneri din Estonia, Germania, Italia, Turcia și Macedonia. Implementarea se va desfășura în perioada 1 septembrie 2019 – 31 august 2021.
Acest nou proiect educațional, derulat în parteneriat cu cele cinci ţări europene, poate fi văzut ca o continuare a proiectului anterior („Different backgrounds - same opportunities in today's Europe” (din engl. Contexte diferite – aceleaşi oportunităţi în Europa de azi), din perioada septembrie 2017 – august 2019) prin faptul că se circumscrie în cadrul aceleiași teme legată de diversitatea europeană şi convieţuirea într-un mediu multietnic şi multicultural. Titlul proiectului este: „Multiculturality, diversity, integration - equal opportunities for everyone” (din engl. Multiculturalitate, diversitate, integrare – oportunități egale pentru fiecare).
Echipa de proiect este formată din directorul colegiului – prof. Luminiţa Ana Costea, directorul adjunct – prof. Maria Băilă, prof. Constanţa Balog şi contabilul unităţii – Lavinia Bucur.
„Pentru colegiul nostru, acest proiect reprezintă un mare succes. Ştim că valoarea unei unităţi de învăţământ se măsoară, în contextul European şi prin procesul de internaţionalizare a actului instructiv – educativ. Acest proiect reprezintă pentru şcoala noastră o nouă oportunitate de dezvoltare a parteneriatelor şi schimburilor de experienţă cu şcoli din state europene. În acelaşi timp, este o nouă oportunitate de învăţare, de acumulare de noi experienţe, dacă ţinem cont şi de faptul că suntem pentru a doua oară coordonatori într-un proiect Erasmus +. Acest proiect implică şi o muncă serioasă de echipă, multă responsabilitate şi seriozitate în realizarea tuturor obiectivelor propuse. Echipa de proiect îşi propune să implice un număr cât mai mare de cadre didactice şi elevi, iar impactul acestuia să se regăsească la nivelul întregii comunităţi şcolare din colegiul nostru. Aş vrea să precizez că un rol important în completarea aplicaţiei cu care am participat în această competiţie îl are colega noastră – prof. Balog Constanţa care are o vastă experienţă în acest domeniu, dânsa contribuind la aplicarea şi derularea unor proiecte Comenius şi Erasmus, atât în unitatea noastră de învăţământ, cât şi la Şcoala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe”, ne-a declarat directorul adjunct al Colegiului, profesoara Maria Băilă.
„Diversitatea nu creează bariere, ci aduce oamenii mai aproape”
Beneficiile implementării unui astfel de proiect sunt nenumărate, spun coordonatorii, atât pentru elevi, cât și pentru profesorii implicați, dar și pentru școală și comunitate.
„Prin alegerea partenerilor de proiect din spaţii geografice şi culturale atât de diferite precum Estonia, Germania, Italia, Turcia, Macedonia şi România, am dori să promovăm ideea că diversitatea nu creează bariere, ci aduce oamenii mai aproape prin cunoaştere, respectarea valorilor şi tradiţiilor, căutarea unor similarităţi sau rădăcini comune, lărgind astfel foarte mult orizontul de cunoaştere al celor implicaţi, deschizând noi perspective asupra istoriei, culturii, tradiţiilor şi civilizaţiei europene. Noul proiect va oferi oportunitatea instituţiei noastre de a avea un schimb de „bune practici” cu cele 5 şcoli implicate, de a lua contact cu sisteme de educație din alte ţări, de a cunoaşte istoria, cultura, obiceiurile şi tradiţiile acestora. Dintre beneficiile proiectului putem menţiona şi faptul că elevii implicaţi vor avea oportunitatea de a-şi valorifica competenţele, precum comunicarea în limbi străine, competenţe TIC, de relaționare, socializare, competenţe interculturale, abiltăţi de muncă în echipe multietnice, abilităţi creative, formarea şi dezvoltarea spiritului civic. Un aspect important îl reprezintă impactul pe care proiectul îl are asupra tuturor celor implicaţi prin însuşirea unor valori democratice, precum toleranţă, non-discriminare, respectul pentru valorile culturale ale altor popoare, egalitatea de şanse”, ne-a spus profesoara Constanța Balog.
În mai a.c., la Sfântu Gheorghe avea loc ultima etapă din proiectul „Contexte diferite – aceleași oportunități în Europa de azi”, derulat sub egida Erasmus+ și în care CNMV a fost lider european. Proiectul, cu un buget de 129.000 de euro, a fost scris și implementat tot de profesorii CNMV, Maria Băilă și Constanța Balog. Sub coordonarea acestora s-au reunit parteneri din cinci țări, alături de România, respectiv Polonia, Portugalia, Grecia, Bulgaria și Italia.
Scopul proiectului a fost acela de a încuraja incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, sensibilizarea elevilor la problemele altora și formarea și dezvoltarea spiritului cetățeniei democratice.
Erasmus+ este programul prin care UE, prin intermediul Comisiei Europene, sprijină educația, formarea, tineretul și sportul în Europa. Dispune de un buget de 14,7 miliarde de euro, bani cu ajutorul cărora peste 4 milioane de europeni vor putea câștiga experiență și avea acces la studii, formare și voluntariat în străinătate.
Totodată, programul finanțează parteneriate transnaționale între diferite organizații și instituții de educație, formare și tineret, cu scopul de a coopera și de a construi punți între sistemul educațional și câmpul muncii prin care să faciliteze acoperirea deficitului de competențe necesare astăzi.
Cu un buget total de 14,7 miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani (2014 - 2020), Erasmus+ își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor și angajabilității (capacității de inserție profesională) prin oferirea unor oportunități de educație, formare și activități de tineret sau sport, informează site-ul dedicat.
Numai anul trecut, bugetul total Erasmus+ pentru România s-a ridicat la peste 78 de milioane de euro.