ACTUALITATE 15 aprilie 2009

CNCD nu l-a găsit vinovat pe Codrin Munteanu de „fapte de discriminare”

de Covasna Media | 355 vizualizări

Consiliul Naţional pentru Com baterea Discriminării (CNCD) şi-a soluţionat autosesizarea în cazul prefectului Codrin Munteanu, hotărând că acesta nu s-a făcut vinovat de fapte de discriminare în cazul circularei transmise serviciilor deconcentrate, referitoare la componenţa etnică a acestora.

Dosarul referitor la „faptele de discriminare” ale lui Codrin Munteanu a fost soluţionat în urma unor audieri, dezbateri şi analize, Consiliul Director al CNCD hotărând că respectivele fapte nu au existat, în vreme ce hotărârea poate fi atacată în instanţă în termen de 15 zile.

Referitor la întreaga poveste, Codrin Munteanu a declarat că aceasta nu a dus la nimic altceva decât la irosirea timpului şi a banilor publici.

„În cele din urmă, nu mi-e deloc clar dacă respectiva autosesizare a CNCD, în care s-a făcut referire şi la Articolul 13 (Articolul 13, alin. 1 din OG 137/ 2000-n.r.) a fost o pură greşeală sau s-a încercat incriminarea mea abuzivă”, a mai spus Munteanu. Prefecturii Covasna i s-au solicitat, în urmă cu câteva săptămâni, de către un ONG, date referitoare la componenţa etnică a instituţiilor deconcentrate din subordine, Instituţia Prefectului declinându-şi competenţa în acest caz, drept pentru care a transmis cererea către deconcentrate. CNCD a reacţionat aproape imediat, transmiţându-i lui Codrin Munteanu adrese de autosesizare, prin care acesta era acuzat de „fapte de discriminare”.

Prefectul de Covasna a acuzat la acea vreme modul de lucru al CNCD, instituţie care a transmis Prefecturii Covasna două adrese de autosesizare, ca urmare a faptului că nu s-au identificat, de fapt, fundamentele legale care să justifice autosesizarea. Astfel, CNCD şi-a bazat prima notă pe Articolul 13, alin. 1 din OG 137/2000, iar apoi pe articolul 7 al aceleiaşi OG 137/ 2000, ambele referitoare la diverse forme de discriminare, însă niciuna aplicabilă cazului circularei.

Înainte ca CNCD să se autosesizeze în tot acest caz, UDMR Covasna a anunţat însă că va sesiza CNCD cu privire la adresa prefectului transmisă serviciilor deconcentrate, preşedintele UDMR Covasna, Albert Almos, catalogând solicitarea prefectului ca fiind „discriminatorie şi antiminoritară”.

Prefectul Codrin Munteanu a arătat însă că adresa către serviciile deconcentrate a fost rezultatul unei solicitări sosite la Prefectura Covasna din partea unui ONG, în baza Legii 544 referitoare la liberul acces la informaţiile de interes public.

Acelaşi ONG a solicitat informaţii de acelaşi tip şi Prefecturii Harghita, care la rândul său le-a transmis deconcentratelor, datele fiind comunicate solicitantului fără nicio problemă. Cu toate acestea, CNCD nu s-a autosesizat în privinţa cazului de la Harghita ci doar în privinţa celui de la Covasna.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.