Clădirea Casei de cultură din Întorsura Buzăului, începută în urmă cu trei decenii, pe lista CNI
Autorităţile locale din oraşul Întorsura Buzăului au solicitat sprijinul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) pentru finalizarea imensei case de cultură din localitate, a cărei construcţie a început în urmă cu peste trei decenii, dar care a fost abandonată din lipsă de fonduri.
Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a declarat că intenţia autorităţilor locale este de a realiza aici o sală de spectacole şi un centru multifuncţional pentru persoanele vârstnice, pentru persoanele cu nevoi speciale şi pentru victimele violenţei domestice.
„Este o clădire care de 31 de ani este în această fază de conservare. Avem depus un proiect pentru această clădire la Compania Naţională de Investiţii şi este pe lista sinteză a companiei acest proiect. Dorim să facem aici o sală de spectacole, un centru de zi pentru persoanele vârstnice, un centru de zi pentru persoanele cu dizabilităţi (...), precum şi un centru zi pentru victimele violenţei domestice, deoarece Întorsura nu are în prezent un astfel de spaţiu şi suntem obligaţi prin lege să îl asigurăm”, a declarat pentru AGERPRES primarul Raul Urdă.
El a spus că o firmă din Braşov s-a arătat interesată să intre într-un parteneriat public-privat pentru a termina şi funcţionaliza clădirea, însă a renunţat după începerea războiului din Ucraina.
„Clădirea e conservată foarte bine. Am avut o discuţie de principiu cu o firmă privată din Braşov pentru a face un parteneriat public-privat, au venit cu arhitecţi, cu structurişti, cu o echipă întreagă, au analizat clădirea şi au spus că se prezintă foarte bine şi că sunt dispuşi să investească în clădire pentru a o finaliza. Urma să discutăm condiţiile în care să facem acest parteneriat public-privat, după care a început războiul din Ucraina iar firma a zis: 'ne oprim, pentru că piaţa materialelor de construcţie a luat-o în sus şi ne e frică să mai investim'. Asta ar fi fost o variantă de a finaliza această clădire”, a precizat Raul Urdă.
Edilul a menţionat că există „voci” care spun că ar fi mai bine să fie demolată acea clădire, deoarece conservarea ei este foarte costisitoare.
„Pe de altă parte, sunt voci în Consiliul Local, din ce în ce mai dese, care spun să demolăm acea clădire, că nu ne este utilă şi că ne costă foarte mult întreţinerea ei, este peste puterile financiare ale oraşului şi analizăm cu consilierii locali şi această variantă, de a o demola şi de a face acolo o parcare, mult mai utilă astăzi comunităţii locale (...) Nu am spus că se demolează, ci am spus că sunt voci în Consiliul Local care spun să o demolăm”, a adăugat primarul Raul Urdă.
Clădirea cu trei etaje, aflată în centrul oraşului Întorsura Buzăului, a fost ridicată până la acoperiş, dar din 1997 Guvernul nu a mai alocat bani pentru continuarea lucrărilor iar investiţia a fost abandonată.
Foto arhivă