ACTUALITATE 25 aprilie 2012

CL Sfântu Gheorghe vrea să intre în posesia Fabricii de ţigarete, a fostului Hotel Hungaria şi a fostului sediu al BNR

de Agerpres | 565 vizualizări

Consiliul local Sfântu Gheorghe a adoptat, marţi, o hotărâre prin care îşi exprimă intenţia de a dobândi cu titlu gratuit dreptul de proprietate asupra Fabricii de Ţigarete din municipiu, închisă anul trecut.

Primarul municipiului, Antal Arpad, a declarat că autorităţile locale vor să intre în posesia unor terenuri şi clădiri aflate în patrimoniul fabricii care din anul 1990, în urma privatizării, se află în proprietatea Galaxy Tabacco S.A. Bucureşti.

Antal Arpad a arătat că fabrica a fost sechestrată de către organele fiscale în contul datoriilor acumulate către bugetul de stat, iar în situaţia în care Ministerul Finanţelor va dispune trecerea acesteia în domeniul public al statului, atunci Consiliul Local va solicita transferarea cu titlu gratuit în proprietatea publică a oraşului. Cererea este argumentată prin faptul că Fabrica de Ţigarete este o clădire monument istoric de o valoare inestimabilă pentru istoria oraşului, iar autorităţile locale vor să o reabiliteze şi să o reintroducă în circuit. De altfel, în expunerea de motive se menţionează că municipalitatea intenţionează să înfiinţeze un centru cultural şi de afaceri, dar în momentul de faţă nu dispune de spaţii propice pentru dezvoltarea unui astfel de proiect.

„Proprietatea fiind amplasată în zona semi-centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, pe o artera de circulaţie care face legătura cu Braşov prin localităţile Doboli şi Hărman, în zona în care mai funcţionează câteva societăţi comerciale cu tradiţie din localitate (fosta Intreprindere Textila, de exemplu), dar şi clădiri rezidenţiale, s-a născut ideea de a găsi o cale legală de a obţine dreptul de proprietate publică al municipiului asupra acesteia”, se arată în hotârărea adoptată marţi de Consiliul Local.

În total, autorităţile revendică o suprafaţă de 36.896 mp, pe care sunt amplasate mai multe clădiri şi anexe ale fabricii.

Antal Arpad a declarat că ideal ar fi ca oraşul să dobândească gratuit această proprietate, dar, dacă nu va fi posibil, atunci va încerca să o cumpere în momentul în care va fi scoasă la vânzare.

Fabrica de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, unde s-au făcut ani de zile „legendarele” ţigarete Carpaţi, Snagov şi Mărăşeşti, şi-a încetat activitatea la începutul anului trecut ca urmare a suspendării autorizaţiei de producţie şi comercializare, la solicitarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Fabrica din Sfântu Gheorghe, singura care mai producea ţigări româneşti, a fost construită în anul 1908, prin urmare are o vechime de peste un secol.

Fostul hotel „Hungaria”

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat marţi demararea procedurilor oficiale pentru trecerea clădirii fostului hotel Hungaria din proprietatea statului român în cea a municipiului, în vederea reabilitării şi introducerii ei în circuitul turistic şi cultural.

Clădirea, care găzduieşte în prezent Oficiul Judeţean de Poştă Covasna, se află în domeniul public al statului român şi în administrarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale prin Compania Naţională Poşta Română.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că este vorba despre o clădire monument istoric emblematică pentru acest oraş, care se află, din păcate, într-o stare avansată de degradare şi necesită lucrări urgente de consolidare şi reabilitare. De altfel, autorităţile locale au obţinut deja promisiunea conducerii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional că va aloca fondurile necesare prin Programul naţional de reabilitare a monumentelor istorice.

Clădirea a fost construită în anul 1907 cu destinaţia de hotel şi restaurant.

Dacă transferul va fi aprobat, atunci birourile şi ghişeele Oficiului Judeţean de Poştă Covasna vor fi mutate într-o altă clădire din centrul municipiului, aflată în proprietatea Romtelecom, care a fost reabilitată şi modernizată anul trecut.

Fostul sediu al BNR

Primăria Sfântu Gheorghe vrea să obţină fostul sediu al Băncii Naţionale Române din municipiu, aflat în administrarea Regiei Autonome a Protocolului de Stat, pentru a muta aici o parte din serviciile aflate în subordine.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat marţi, cu majoritate de voturi, iniţierea demersurilor pentru trecerea acestui imobil din domeniul privat al statului şi din administrarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe.

În expunerea de motive semnată de primarul Antal Arpad se arată că în prezent Primăria Sfântu Gheorghe îşi desfăşoară marea parte din activitate într-o clădire construită în anii 1895-1897 cu scopul de a fi închiriată micilor meseriaşi şi comercianţi din localitate şi care ulterior a fost concesionată fostei Fabrici de Ţigarete până în anul 1903, când a căpătat destinaţia actuală, iar spaţiul existent este insuficient şi inadecvat noilor cerinţe administrative. De asemenea, se menţionează că starea tehnică a clădirii este necorespunzătoare, prin urmare este necesară o altă clădire adecvată atât din punctul de vedere al amplasamentului, cât şi al capacităţii şi funcţionalităţii, în vederea mutării unor compartimente ale Primăriei.

“Consider că cea mai corespunzătoare variantă pentru soluţionarea problemelor arătate anterior ar fi strămutarea unor activităţi din incinta actualei clădiri a Primăriei în încăperile fostei Bănci Naţionale, situată pe strada Kossuth Lajos, nr.10 din Sfântu Gheorghe, imobil care în prezent constituie domeniu privat al Statului Român, administrat de Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, se arată în motivaţie.

Primarul Antal Arpad nu a ascuns în faţa consilierilor că această clădire se află în litigiu de mai multă vreme, atât Consiliul Judeţean Covasna, cât şi Biserica Ortodoxă Română revendicând de ani de zile dreptul de folosinţă.

De altfel, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a câştigat în instanţă dreptul de folosinţă asupra fostului sediu al Băncii Naţionale Române (BNR), drept conferit de Guvernul României în anul 2004, obţinând în urmă cu doi ani o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie.

Antal Arpad a mai spus în plenul şedinţei de marţi că cererea de transferare a clădirii în patrimoniul municipiului este susţinută şi de Consiliul Judeţean Covasna.

“Credem că această clădire ar trebui repartizată Consiliului Local şi că acest lucru ar fi în interesul locuitorilor municipiului”, a spus Antal Arpad, menţionând în final că, în opinia sa, “nu e corect faţă de ceilalţi credincioşi catolici, reformaţi şi unitarieni să nu li se dea ce a fost al lor şi a fost luat de comunişti, iar alţii (respectiv Biserica ortodoxă - n.r.) să primească şi ce n-au avut”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.