CJ va colabora cu Institutul „Marin Drăcea” într-un proiect având ca scop conservarea populaţiei de castor eurasiatic
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna va colabora cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea” - Staţiunea Braşov, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene ce vizează conservarea populaţiei de castor eurasiatic.
Acordul are ca obiectiv sprijinirea implementării „Planului de acţiune pentru conservarea la nivel naţional a populaţiei de castor eurasiatic (Castor fiber)”, finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027, Conservarea biodiversităţii, şi prevede facilitarea accesului echipelor ştiinţifice la siturile Natura 2000 din judeţ, implicarea personalului tehnic judeţean în activităţi de monitorizare, precum şi integrarea obiectivelor proiectului în strategia judeţeană de mediu.
„Prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2383/2021 s-a aprobat Planul de acţiune pentru conservarea la nivel naţional a populaţiei de castor eurasiatic (castor fiber), document care conţine obiectivele, acţiunile şi principalele activităţi care contribuie la protecţia speciei şi menţinerea stării favorabile de conservare a acesteia. Acesta asigură aplicarea prevederilor convenţiilor internaţionale la care România este parte, inclusiv ghiduri şi recomandări privind conservarea populaţiilor de castor la nivel european, ţinând cont şi de cadrul legislativ, administrativ şi contextul social actual din România. Planul de acţiune al populaţiei de castor din România a fost realizat de un colectiv de specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea - Staţiunea Braşov”, se arată în hotărârea adoptată joi în plenul Consiliului Judeţean.
Acordul de cooperare prevede, totodată, operarea Centrului Naţional de Reabilitare, Monitorizare şi Analiză Genetică din incinta INCDS Braşov, punerea în funcţiune şi valorificarea Centrului Naţional de Informare „Castor fiber” din Poiana Mică (Braşov), gestionarea conflictelor om-castor pe teritoriul judeţului Covasna prin echipe de intervenţie INCDS, precum şi pregătirea şi depunerea de proiecte comune în domeniul protecţiei mediului care valorifică rezultatele acestei colaborări.
Acordul este valabil până la 31 decembrie 2027, cu posibilitatea de prelungire pe durata perioadei de sustenabilitate a proiectului, stabilită la cinci ani.