CJ Covasna a alocat anul trecut aproape 2 milioane de lei pentru finanţarea proiectelor cultelor şi organizaţiilor nonguvernamentale
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a finanţat anul trecut 388 de proiecte sportive, culturale, educativ-ştiinţifice, recreative şi de tineret depuse de diverse instituţii şi asociaţii nonguvernamentale, în acest sens fiind alocaţi peste 1,9 milioane de lei.
Potrivit raportului privind finanţările nerambursabile acordate din bugetul CJ Covasna, postat pe site-ul instituţiei, anul trecut au fost depuse un număr de 601 de proiecte, dintre care au fost finanţate 46 de programe sportive, 133 de proiecte ale cultelor, 97 de proiecte de recreere şi educativ-ştiinţifice, 31 de proiecte ale asociaţiilor de tineret şi 81 de proiecte culturale.
„Pentru anul 2016 au fost depuse 601 de proiecte, iar Consiliul Judeţean Covasna a acordat finanţare nerambursabilă pentru 388 de programe, în valoare totală de 1.925.000 lei. (...) În total au fost realizate şi decontate programe în valoare de 1.843.883 din care 576.834 lei la programe sportive, 490.000 lei la proiectele cultelor, 287.835 lei la programe de recreere şi educativ-ştiinţifice, 100.737 lei la programele asociaţiilor de tineret, 388.476 lei la programe culturale”, se arată în raport.
Cea mai mare finanţare la capitolul sport a fost obţinută de Asociaţia Sepsi OSK, aproape 200.000 de lei, pentru participarea echipei de fotbal la campionatul naţional în Liga a II-a, precum şi pentru competiţiile echipei de juniori. Asociaţia Sportivă KSE Târgu Secuiesc a primit 100.000 de lei pentru echipa de baschet, iar Asociaţia sportivă Spicom, 80.000 de lei pentru participarea la campionatul naţional de futsal şi Cupa României.
Banii alocaţi cultelor religioase au fost folosiţi pentru cheltuieli de funcţionare şi repararea bisericilor, iar printre cele mai interesante proiecte finanţate la capitolul educaţie, ştiinţă şi recreere s-au numărat cursurile de recunoaştere şi popularizare a plantelor medicinale, întâlnirea morarilor, achiziţionarea de echipamente pentru arcaşi, harnaşament şi echipament de echitaţie, o tabără de design şi design vestimentar pentru copii şi un concurs de atelaje.
Printre proiectele iniţiate de organizaţiile de tineret, care au beneficiat de finanţare, se numără dezvoltarea programului SIC card pentru elevi şi studenţi şi Ziua magiunului, iar printre cele culturale se regăsesc întâlniri ale fanfarelor şi majoretelor, concerte de muzică renascentistă, o tabără de folclor ţigănesc, sărbătoarea Sântiliei şi Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”.