CJ condiţionează investiţia austriacă de la Reci de măsuri de protejare a naturii şi biodiversităţii
Conducerea Consiliului Judeţean Covasna consideră că viitoarea fabrică de cherestea pe care concernul austriac Holzindustrie Schweighofer vrea să o construiască în localitatea Reci ar putea avea efecte negative asupra peisajului şi biodiversităţii, prin urmare solicită ca în Raportul de mediu să fie incluse măsuri de prevenire, reducere şi compensare a acestora.
În urma analizării Raportului de mediu prezentat de investitorul austriac, conducerea CJ a ajuns la concluzia că tema protecţiei sănătăţii populaţiei este tratată superficial. De asemenea, a constatat că studiul nu face referire la posibilele efectele negative pe care activitatea fabricii ar putea să le aibă asupra faunei din zonă, arătând că pe teritoriul comunei Reci există o rezervaţie naturală unde trăiesc mai multe specii rare de păsări, cu ar fi cristelul de câmp sau acvila ţipătoare mică, precum şi specii protejate de amfibieni şi reptile.
Conducerea CJ Covasna e de părere că intensificarea traficului rutier şi maşinile de mare tonaj care vor transporta lemnul ar putea avea un impact negativ nu numai asupra faunei, ci şi a calităţii aerului, stării drumurilor şi caselor din zonă. De asemenea, a remarcat că fabrica ar urma să fie ridicată în vecinătatea unui important obiectiv turistic din judeţ, anume Dealul Pivniţele Mari, unde există un parc memorial în care au loc anual manifestări publice la care participă zeci de mii de oameni.
„Considerăm că această investiţie ar diminua semnificativ atractivitatea zonei turistice Dealul Pivniţele Mari, deoarece va domina peisajul pe o lungime de 2-2,5 km şi va nimici panorama care se deschide în prezent în faţa turiştilor. Panorama unică a fost unul dintre motivele pentru care a fost înfiinţat aici atât punctul turistic, cât şi locul memorial istoric”, menţionează conducerea CJ într-un document adresat Agenţiei judeţene de Protecţie a Mediului Covasna şi dat publicităţii în cursul zilei de joi.
Potrivit conducerii CJ, raportul de mediu nu face referire nici la impactul pe care investiţia o va avea asupra apelor din zonă, ridicându-se întrebarea dacă forarea de noi puţuri şi utilizarea excesivă a zăcământului de apă în scopuri industriale nu va secătui rezervele de apă ale satului.
În concluzie, conducerea CJ cere clarificarea aspectelor semnalate şi includerea de măsuri de prevenire, reducere şi compensare a efectelor pe care le-ar putea avea asupra mediului, biodiversităţii şi oamenilor.
Raportul de mediu a fost întocmit de o firmă specializată la solicitarea concernului austriac, iar potrivit acestuia fabrica nu va afecta aerul, apa, solul, biodiversitatea, sănătatea populaţiei şi nici peisajul, deşi se va întinde pe mai mult de 65 de hectare, iar cea mai mare parte din această suprafaţă va fi betonată. Specialiştii admit că se va înregistra o creştere a traficului rutier, a zgomotelor şi vibraţiilor, dar susţin că acestea nu vor depăşi limitele de poluare admise de lege.
Conducerea Holzindustrie Schweighofer a anunţat în luna martie a.c că intenţionează să construiască o fabrică de cherestea în localitatea Reci, în care va investi 150 de milioane de euro şi va crea circa 650 de noi locuri de muncă.
Preconizata investiţie a generat reacţii de protest din partea unor lideri politici locali şi a unor organizaţii nonguvernamentale care au afirmat că fabrica va afecta mediul înconjurător, va distruge pădurile din judeţ, va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului şi va avea efecte dezastruoase asupra rezervaţiei naturale precum şi asupra turismului din zonă. Au fost, însă, şi voci din sfera publică şi civilă care şi-au exprimat deschis sprijinul pentru această investiţie, pe considerentul că va contribui la crearea de noi locuri de muncă.
Concernul austriac mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră, la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti, iar cea mai mare parte din cherestea este exportată pe piaţa asiatică, îndeosebi în Japonia.