ACTUALITATE 22 aprilie 2024

Cine sunt cei 4 laureați ai Pro Urbe 2024

de Iulia Drăghici - Taraș | 1373 vizualizări

Jánó Mihail, Káto Béla, Puskás Bálint Zoltán și Carol Santa sunt cei patru care vor primi, la ceremonia de anul acesta, premiul Pro Urbe. Consiliul Local a luat decizia vineri, 19 aprilie, într-o ședință care a implicat un vot secret. 

Fiecare persoană a primit accept în unanimitate din partea consilierilor.  

· Jánó Mihail este istoric de artă, „principalul său domeniu fiind arta medievală și recentă din Transilvania și Ținutul Secuiesc”, scrie în textul de recomandare atașat hotărârii de Consiliu Local. Tot aici se arată și că Jánó Mihály s-a născut în 1945 în Eichstätt, Germania, dar a crescut în Târgu Secuiesc. A lucrat la Muzeul de lstorie a Breslelor și apoi a fost fost promovat la conducerea Galeriilor de Artă din cadrul Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe. În 2010, Jánó Mihály a primit titlul de doctor la o Universitate din Budapesta. 

· Káto Béla, episcop al Diecezei reformate din Transilvania din 2013, este membru al Consiliului de Administrație al Fundației Sapientia din 2002 și președinte al acestuia din 2003. „Pentru serviciile aduse maghiarilor din Transilvania și Bisericii Reformate, în 2024, a fost distins și cu Marea Cruce a Ordinului de Merit al Ungariei”, scrie în documentul de nominalizare la premiu. Káto Béla s-a născut în 31 ianuarie 1954 în Brateș. 

· Puskás Bálint Zoltán, născut în 19 aprilie 1949, a fost, printre altele, senator și judecător la Curtea Constituțională. Acesta mai este recunoscut și pentru că a fondat Serviciul de Ajutor Maltez la Sfântu Gheorghe. Deține mai multe distincții obținute de-a lungul carierei, printre care Steaua României (2012) și Ordinul de Merit Național al României (2004). 

· Carol Santa, unul dintre cei mai titrați antrenori de atletism din lume, este „unicul român care a primit European Coaching Excellence Award din partea European Athletics, ceea ce atestă recunoașterea sa la nivel internațional”, se arată, printre altele, în documentul care cuprinde multiple motive pentru care acesta merită premiul Pro Urbe. Tot aici este subliniat faptul că antrenorul emerit „este o personalitate de referință în comunitatea noastră, cu contribuții deosebite în domeniul sportului și al dezvoltării infrastructurii sportive în orașul nostru. Prin cariera sa remarcabilă și prin implicarea sa activă în promovarea sportului și a valorilor acestuia, domnul Santa Carol a adus onoare orașului nostru și a inspirat generații întregi de sportivi și tineri”. În 2004, Președintele României i-a oferit, pentru excelența în sport, „Meritul Sportiv Clasa I”. 

Decernarea premiului Pro Urbe va avea loc duminică, 28 aprilie, ora 13:00, la Muzeul Național Secuiesc. 

Anul trecut, titlul i-a reveni fostului profesor şi jurnalist Péter Sándor.

De ce 4 titluri într-un an? 

Nu este foarte clar, deocamdată, de ce s-a luat decizia ca 2024 să fie anul în care să fie oferite patru premii, față de câte unul, maximum două - cu excepție, așa cum a fost în ultimii ani. Însă viceprimarul Vargha Fruzsina, cea care a și prezentat vineri în plenul CL proiectul de hotărâre, a spus că un argument ar putea fi numărul mare de nominalizări înregistrate. 

„Am primit foarte multe nominalizări. În fiecare an primim câte două sau trei, anul acesta am primit opt. Toate au fost pentru personalități care merită. (...) E vorba de persoane care au o vârstă mai înaintată și nu voiam să îi facem să aștepte cinci sau 10 ani până primesc premiul”, a explicat, pentru covasnamedia.ro, Vargha Fruzsina. 

Într-un comunicat de presă, primăria a transmis că decizia de a da „în mod excepţional” patru titluri, „a fost luată având în vedere faptul că în ultimul an mai multe persoane valoroase au împlinit vârsta eligibilă pentru a fi nominalizate pentru titlul onorific Pro Urbe”. 

„De asemenea, ţinând cont de faptul că Municipiul Sfântu Gheorghe este un oraş multicultural şi multietnic, Consiliul Local a considerat că este foarte important principiul reprezentativității, drept urmare prin excepţie, în anul 2024 vor fi acordate 4 titluri «Pro Urbe »”, potrivit aceleiași surse. 

Premiul Pro Urbe, considerat cea mai înaltă distincţie oferită de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, se acordă începând din 1997.

De când a fost înființat, titlul a ajuns la peste 90 de personalități. Așa că, în urmă cu aproape zece ani ani, potrivit Agerpres, la propunerea primarului Antal Árpád, autoritățile au decis să reducă numărul laureaţilor de la patru la unu, pentru a nu se crea o „inflaţie” de premianţi. 

Regula a fost de câteva ori încălcată, pentru că în ultimii ani s-au făcut mai multe excepții (în 2018 au primit premii preotul Ioan Cucu și poetul Farkas Árpád, iar în 2022 profesoara de limba română Mariana Drăgan și medicul ortoped Sándor József). 

Cei care pot primi acest titlu trebuie să îndeplinească o serie de criterii: să fie născuți sau domiciliaţi în municipiu, să aibă împlinită vârsta de 70 de ani şi să fi contribuit în mod deosebit la dezvoltarea localității, sau să fi „dobândit o recunoaștere notorie a activității lor pe plan local, județean, național sau internațional, contribuind la promovarea imaginii municipiului Sfântu Gheorghe”, se arată în regulament. 

Nu de puține ori, în anii trecuți, acest premiu a fost motiv de scandal între consilierii români și maghiari. Cel mai recent a fost în 2022 și a pornit de la reacția Consiliului Local Sfântu Gheorghe de a respinge în ultima clipă propunerea de a oferi titlul Pro Urbe profesoarei Maria Peligrad. Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) a spus atunci că decizia „denotă o discriminare profundă și o mentalitate marcată de xenofobie și dispreț față de români”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.