ACTUALITATE 4 decembrie 2020

Cinci localități covăsnene ies din scenariul roșu

de David Leonard Bularca | 2238 vizualizări
Sursa foto - unsplash.com
Sursa foto - unsplash.com

Pentru alte patru localități, intră în vigoare sau se prelungesc unele măsuri de restricție

Pentru Araci intră în vigoare noi restricții de sâmbătă, 5 decembrie, în timp ce pentru localitățile Covasna, Belin și Mărcuș perioada de aplicare a măsurilor se prelungește. Începând cu aceeași dată, restricțiile suplimentare se încheie în Arcuș, Calnic, Ilieni și Valea Seacă. Întorsura Buzăului iese din scenariul roșu de duminică, 6 decembrie.

Conform Hotărârii cu numărul 80 din 4 decembrie 2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna, localitatea Araci a depășit rata de trei cazuri la mia de locuitori, iar aici intră, începând cu 5 decembrie ac., în vigoare măsurile transpuse în Hotărârea cu numărul 71/2020 a CJSU.

Orașul Covasna, împreună cu localitățile Belin și Mărcuș, își mențin și ele rata de infectare cu peste trei cazuri la mia de locuitori. Drept urmare, restricțiile suplimentare se prelungesc pentru încă 14 zile.

Vestea bună este că, în cazul localităților Arcuș, Calnic, Ilieni, Valea Seacă și Întorsura Buzăului rata de infectare a scăzut sub trei cazuri la mia de locuitori. Astfel măsurile suplimentare de prevenire a infecției cu virusul SARS-COV-2 se încheie.

Printre altele, Hotărârea CJSU cu numărul 71 din 15 noiembrie 2020 prevede o serie de reguli, în context pandemic, legate de procesul electoral pentru alegerile parlamentare și faptul că „organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţe/localităţi este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori”. Aceleași reguli se aplică și în cazul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, operatorilor economici licențiați în jocuri de noroc, unde la peste 3/1000 de locuitori se interzice activitatea la interior. 

Pe lângă acestea, sunt în vigoare, peste tot, și măsurile instituite deja la nivel național: portul obligatoriu al măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, indiferent de rata de incidență, toate școlile şi grădinițele din țară au cursuri exclusiv online, circulația între orele 23.00 și 5.00 este interzisă – cu câteva excepții, moment în care este nevoie de declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, magazinele sunt obligate să închidă la ora 21.00 – cu excepția farmaciilor şi a firmelor de livrare la domiciliu, iar angajatorii (firme și instituții) trebuie să organizeze munca de la domiciliu sau munca în ture.

Conform datelor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna rata de incidență a coronavirusului la nivelul întregului județ, fără focare, era, vineri, de 2,28/1.000 de locuitori.

În același timp, 10 de localități covăsnene au depășit rata de incidență de 3/1.000 de locuitori, fără focare.  Acestea sunt: Sfântu Gheorghe, Belin, Brateș, Covasna, Hăghig, Mărcuș, Moacșa, Racoșul de Sus, Surcea și Zagon.

Potrivit aceleași surse, 30 de localități din județ au rata de infectare, fără focare, între 1,5 și 3/1.000 de locuitori și 27 de localități au incidența cumulată, fără focare, de sub 1,5/1.000 de locuitori. Totuși, 56 de localități nu au nici un caz pozitiv de SARS-COV-2.

Datele prezentate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta”, informează Prefectura Covasna.

Hotărârile CJSU Covasna pot fi consultate pe site-ul Prefecturii, la categoria „Situații de Urgență”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.