ACTUALITATE 13 ianuarie 2020

Dosare penale deschise pentru „Metoda accidentul” de la Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 2124 vizualizări

Vinovații nu au fost încă identificați, dar se fac cercetări, spun oamenii legii 

Valul de apeluri pe telefoanele fixe ale mai multor locuitori din zona Întorsurii Buzăului din decembrie, prin care oamenii erau anunțați că cei dragi ai lor au fost implicați în grave accidente de circulație și că trebuie să ofere, de urgență, sume între 5.000 și 12.000 de euro, s-a lăsat cu cinci dosare penale. Acestea au fost doar deschise, pentru că încă nu au fost identificați autorii, potrivit IPJ Covasna. Dar cercetările sunt departe de a se fi terminat.  

La nivelul Poliției Orașului Întorsura Buzăului din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, au fost înregistrate un număr de 5 sesizări referitoare la tentativele de înșelăciune prin metoda „accidentul” în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie 2019. Pentru fiecare din sesizările de referință au fost înregistrate dosare penale.

În cele 5 cauze penale înregistrate se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la înșelăciune cercetările fiind continuate de către polițiști sub coordonarea prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Întorsura-Buzăului”, arată un răspuns furnizat vineri de IPJ Covasna, la solicitarea redacției Observatorul de Covasna. 

Ce riscă cei care vor fi găsiți vinovați 

În ceea ce privește pedepsele pe care le riscă cei care vor fi identificați ca fiind vinovați, polițiștii ne-au spus: „Conform art.33 alin. (2) din Codul Penal, tentativa se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea consumată, ale cărei limite se reduc la jumătate.

Conform art. 244 alin. (1) din Codul Penal, Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.  

Recomandări pentru a nu cădea în capcana infractorilor 

Există anumite metode prin care ne putem proteja, pentru a evita să devenim țintele infractorilor care pretind sume de bani pentru a ajuta rude/cunoștințe implicate în accidente de circulație. 

Pentru a împiedica obținerea de informații referitoare la cetățeni și familiile acestora de către persoanele care intenționează să săvârșească astfel de infracțiuni, este recomandată o atenție sporită la persoanele străine cu care cetățenii intră în contact aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să urmărească potențiale victime, să încerce să se împrietenească cu acestea şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Este important ca cetățenii să nu primească în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce au verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu, iar aceste documente creează convingerea că au calitatea invocată. Totodată nu trebuie furnizate acestor persoane informaţii despre membrii familiei sau despre vecini”, potrivit IPJ Covasna. 

În situația în care cetățenii sunt contactați de persoane ce folosesc metoda „accidentul”, polițiștii covăsneni precizează că este necesar: 

• Să solicite persoanei care a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare.

• Să nu se bazeze pe cele relatate de un necunoscut. Autorii pot miza tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Este necesară apelarea imediată a persoanei la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei pentru a afla adevărul.

•  Dacă autorii ,,recomandă” ca cetățenii apelați să fie discreți sau transmit că nu se poate lua legătura direct cu persoana la care face referire apelul deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul mobil, nu este adevărat întrucât reprezentanții Poliţiei Române sau ai Parchetului nu rețin telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere.

• Persoanele apelate nu trebuie să dea curs solicitării și trebuie să sesizeze imediat fapta la numărul de urgenţă 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliție. În nici un caz nu trebuie să accepte o întâlnire directă cu persoana care i-a apelat.

Mai multe familii din zona Întorsurii Buzăului au primit, în jurul datei de 22 decembrie, apeluri telefonice, care anunțau că cei dragi ai lor au fost implicați în accidente grave de circulație și li se solicitau de urgență sume mari de bani pentru salvarea acestora. 

Printre cei care au fost aproape de a deveni victimele „metodei accidentul” sunt și cei care spun că dacă planul a fost ticluit de cineva din afară comunității întorsurene, tot trebuie să fie avut complici locali, pentru că informațiile pe care interlocutorii le aveau despre familiile vizate nu pot fi doar coincidențe. Oamenii speră că cei care au încercat să obțină bani prin această metodă să fie, mai devreme sau mai târziu, trași la socoteală. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.