ACTUALITATE Acum 2 zile, 16 ore

Ceremonie cu premii și defilare, de Ziua Armatei, la Sfântu Gheorghe

de Ana Chiricescu | 730 vizualizări

O ceremonie militară a marcat vineri, 25 octombrie, la Sfântu Gheorghe, Ziua Armatei. În cadrul evenimentului, au fost premiați și câștigătorii concursului de desene cu tema „Armata prin ochii copiilor”. Acțiunea a avut loc la Monumentul Ostașului Român, de la intrarea în oraș.

Programul, aproape același ca în fiecare an, a început la ora 9:00, cu întâmpinarea prefectului județului Covasna, dr. Ráduly István și salutul militarilor. A urmat intonarea Imnului României. Preotul armatei a preluat apoi cuvântul și i-a binecuvântat pe soldați. 

În discursul său de la eveniment, prefectul dr. Ráduly István a amintit de valorile din spatele meseriei.

Astăzi ne întâlnim cu ocazia Zilei Armatei Române, un moment deosebit în care celebrăm nu doar istoria și tradițiile forțelor noastre armate, ci și demnitatea, curajul și sacrificiul fiecărui militar care a purtat cu mândrie uniforma. Această zi ne oferă oportunitatea de a ne reaminti de valorile fundamentale care ne ghidează: onoare, disciplină și loialitate”, a spus reprezentantul guvernului în teritoriu. 

Ce înseamnă mai exact, această dată

Despre semnificația mai concretă a acestui eveniment a vorbit lt.col. Maricel Șelaru, prin preluarea mesajului ministrului apărării naționale cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României

În urmă cu 80 de ani, la 25 octombrie 1944, armata română elibera orașul Carei, ultima mare localitate din Ardealul de Nord aflată sub ocupație străină. Această zi avea să devină Ziua Armatei României, în care cinstim una dintre instituțiile fundamentale ale națiunii noastre.

Prin simbolistica sa profundă, această zi ne aduce aminte că românii și-au cucerit și apărat libertatea cu prețul unor mari sacrificii. Aducem, de aceea, în primul rând, un omagiu tuturor celor care, pe câmpurile de bătălie au pus Patria înaintea propriei vieți pentru ca noi, cei care le-am urmat, să putem trăi în pace într-o țară liberă, suverană, mândră și respectată. Un gând bun, de profund respect, transmitem veteranilor de război, supraviețuitori ai celui de Al Doilea Război Mondial, care sunt pentru noi, generațiile de astăzi, exemple de curaj și patriotism autentic.

Recunoștința noastră se îndreaptă, în egală măsură și către eroii teatrelor de operații, care au plătit prețul suprem pentru a-și servi Țara, către cei răniți în misiunile de luptă și către familiile acestora.

Îi salut cu aleasă considerație pe toți cei care își servesc, în prezent, Țara în misiuni externe sau pe teritoriul național, precum și pe cei aflați în rezervă sau în retragere. Misiunile lor, executate la standarde impecabile, sunt garanția că, și în actualul mediu de securitate cu multiple provocări, România este apărată și protejată și că noi, românii, ne putem trăi viața și ne putem crește copiii în pace și normalitate.”

Activități speciale, care au scos evenimentul din rutină: premianții 

Pe lângă activitățile de rutină, obișnuite la astfel de eveniment, au avut loc și două alte momente speciale. 

De Ziua Armatei, plutonierul adjutant Emil Lazăr a fost decorat de lt.col. Șelaru, pentru toată activitatea sa, cu medalie și diplomă.

A urmat acordarea premiilor la concursul de desene cu tema „Armata prin ochii copiilor”. Anul acesta au fost  înscrise 311 desene. Au fost date câte 3 premii pentru fiecare categorie: grupa de vârstă 6-11 ani, grupa de vârstă 12-18 ani. A fost acordat și un premiu de excelență. 

Câștigătorii la categoria 6-11 ani au fost: 

  • Locul 3 - Robert Gabriel Pătrunsu de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV) Sfântu Gheorghe, clasa a 4 a;
  • Locul 2 - Csintos Jazmin de la CNMV Sfântu Gheorghe clasa a 3 a;
  • Locul 1 - Teodora Prundaru, Școala Gimnazială „Nicolae Rusu” Sita Buzăului, clasa a 2 a.

Câștigătorii la categoria 12-18: 

  • Locul 1 - Olivia Șandor, CNMV Sfântu Gheorghe, clasa a 6 a ;
  • Locul 2 - Delia Ștefania Macăș, Școala Gimnazială Dobârlău, clasa 

a 5 a;

  • Locul 3 - Ilyés Helga Anita, Școala Gimnazială „Fejér Ákos” Micfalău, clasa a 8 a.

Premiul de excelență l-a obținut Dragoș Ionuț Neagoe de la Școala Gimnazială Nicolae Colan, clasa a 3 a.

Absenții evenimentului 

Evenimentul a continuat cu depunerea coroanelor de flori. Și din cauza frigului, dar și din alte motive, numărul acestora a fost mai mic decât în alți ani. 

De pildă, la ceremonia de la Monumentul Ostașului Români, anul acesta nu a fost prezent nici un reprezentant al Consiliului Județean Covasna, cum se întâmplă de obicei. La întrebarea adresată instituției de redacția Observatorul de Covasna, reprezentanții acesteia ne-au spus că motivul absenței a fost pentru că „nu a ajuns la Consiliul Județean invitația privind acest eveniment”.

În ciuda acestor scăpări, sărbătoarea de Ziua Armatei continuă zilele viitoare, printr-o expediție pe Vârful Moldoveanu. Cu această ocazie va fi marcată și Ziua Vânătorilor de Munte. La acțiune au fost invitați și civilii dornici de aventură.

Mai multe imagini aici.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.