ACTUALITATE 15 martie 2019

Cercetătoarea Cătălina Curceanu, decorată cu gradul de Cavaler la Roma

de Iulia Drăghici - Taraș | 1389 vizualizări

Evenimentul a avut loc la sediul Ambasadei României

Prim-cercetătorul în fizica experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN) - Laboratori Nazionali di Frascati (Roma), dr. Cătălina Curceanu, originară din Sfântu Gheorghe, a fost oficial distinsă cu ordinul Meritul Cultural în gradul de Cavaler, categoria Cercetare Științifică. Ceremonia a avut loc miercuri, 13 martie, la sediul Ambasadei României la Roma.

Sunt extrem de fericită, mândră și emoționată pentru primirea acestei importante decorații, ordinul Meritul Cultural în gradul de Cavaler, categoria Cercetare Științifică. Înseamnă foarte mult pentru mine! Datorez mult României – țară în care am crescut și m-am format și în care am rădăcinile și mulțumesc profesorilor mei, cei care mi-au îndrumat primii pași în fascinanta lume a științei. Italia este țara în care am desfășurat activitatea mea științifică, în domeniul fizicii nucleare și al mecanicii cuantice, în cadrul unor colaborări internaționale pe care am ajuns să le conduc. Mulțumesc deci Italia! Sunt, oriunde merg în lume, un ambasador al Europei, a valorilor acestui drag continent – nu doar în știință, ci și în cultură și ca valori de suflet și de spirit”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, dr. Cătălina Curceanu.

Decretele au fost semnate de președintele Klaus Iohannis pe 16 octombrie 2018, însă ceremonia oficială a decernării acestora a avut loc miercuri seara, la Roma.  

Cercetătoarea a obținut anul trecut și premiul „Distinguished Sir Thomas Lyle fellowship” de la una dintre cele mai prestigioase instituții din lume, Universitatea din Melbourne. Prim-cercetătorul în fizica experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN) - Laboratori Nazionali di Frascati s-a regăsit în iunie 2018 și pe lista celor 10 premiați în cadrul Galei „100 pentru Centenar”, eveniment organizat la sediul Accademiei di Romania din Roma, în cadrul celui de-al treilea eveniment din Gala Centenarului organizat de Ministerul Românilor de Pretutindeni. În ceea ce privește palmaresul său, acesta mai conține o mulțime de premii importante, printre care „Emmy Noether Distinction for Women in Physics”, premiul Visiting International Scholar Awards (VISAs), Premiul „Tusculanae Scientiae” ediția 2017 și multe altele. Și cu siguranță lista nu se va opri aici.

Pe viitor doresc să îmi continui activitatea de cercetare științifică fundamentală și să contribui la descifrarea misterelor acestui minunat Univers din care facem parte. Mi-aș mai dori să contribui prin cercetarea mea și la binele societății, prin aplicațiile cercetărilor noastre în medicină sau industrie. De asemenea, voi continua să explic știința și valorile universale ale acesteia elevilor și largului public, fiind convinsă că o lume care știe mai multă știință este o lume mai dreaptă și mai bună.

Dedic această decorație tatălui meu, Aurel, adevăratul cavaler din familia mea, cavalerul care ne-a crescut și educat pe mine și surorile mele, Luminița și Mona, în spiritul corectitudinii, al justiției și al bunătății. Mai dedic decorația noilor generații, pornind de la nepoții mei Adina, Marius, Eric, Anastasia și Sara. Studiați știința!”, a mai transmis dr. Cătălina Curceanu.

Cercetătoarea s-a născut pe 2 noiembrie 1965 la Brașov, însă imediat după nașterea sa, părinții s-au mutat la Sfântu Gheorghe. Aceasta și-a obținut doctoratul în cadrul experimentului OBELIX (CERN), în domeniul spectroscopiei mezonilor exotici. A coordonat grupul INFN-LNF în cadrul experimentului DEAR. Este responsabilă națională pentru experimentul „Siddharta” și purtător de cuvânt al colaborării internaționale VIP (experiment la Laboratoarele naționale Gran Sasso). A organizat numeroase conferințe internaționale și este autor și/sau coautor a peste 150 de publicații în reviste internaționale.

De menționat este și faptul că în fiecare ediţie de vineri, în paginile cotidianului „Observatorul de Covasna”, dr. Cătălina Curceanu semnează o rubrică extrem de interesantă despre evenimente din lumea științei și cercetări deosebite.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.