ACTUALITATE 4 martie 2014

Centrul de Diagnostic rămâne în picioare, familia Mitrică plătește!

de Monica Vrânceanu | 555 vizualizări

Centru casa Mitrica noiembrie 2009 15

Procesele și neînțelegerile în cazul construcției Centrului de Diagnostic și Tratament (CDT) de pe strada Muncitorilor din Sfântu Gheorghe par să ajungă la final în justiția română, după ce Curtea de Apel Brașov a dat acum câteva zile o sentință finală, irevocabilă. Așa se face că proprietarii casei lângă care a fost construit CDT, Mihai și Rodica Mitrică, par să fi pierdut lupta începută acum șapte ani. Și asta chiar dacă, în urmă cu un an, Tribunalul Covasna le dădea dreptate celor doi soți, care după ce și-au construit o casă cu agoniseala de o viață, s-au pomenit că aceasta este acoperită pe partea dreaptă de zidurile înalte ale unei clădiri cu mai multe nivele. Sentinţa Tribunalului Covasna a fost însă atacată la Curtea de Apel Brașov, care a admis în parte recursul formulat de conducerea CDT, precum și recursurile formulate de pârâţii municipiul Sfântu Gheorghe prin primar, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, respingând ca inadmisibile excepţiile de nelegalitate formulate de Mihai şi Rodica Mitrică.

Contestații inadmisibile

În vreme ce familia Mitrică arătase că documentația Planului Urbanistic Zonal aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Sfântu Gheorghe 215/2008 şi certificatele de urbanism emise de primar pentru această construcție nu erau legale, Curtea de Apel Brașov le-a respins, ca „inadmisibile”. În sentința Curții de Apel se mai arată că instanța „respinge cererea formulată de reclamanţi de demolare a obiectivului „Centru de diagnostic şi tratament” (…) și respinge cererea de intervenţie accesorie în interesul reclamanţilor formulată de Instituţia Prefectului Judeţului Covasna”. Sentința, făcută publică la începutul acestei săptămâni, mai arată că familia Mitrică e obligată la plata sumei de 1.000 de lei către reprezentanţii Centrului, Terza Livia Maria şi Fejér Nicolae.

Sentința a venit ca o surpriză pentru noi, după șapte ani de luptă în care ne-am epuizat toate resursele. Sincer, nu știu ce vom face mai departe, dar nu ne vom lăsa bătuți. Cred că, așa cum e normal, atunci când simți că ți s-a făcut o nedreptate, vom epuiza toate căile legale de apărare”, ne-a declarat Mihai Mitrică.

Vor să ajungă la CEDO pentru dreptatea lor

Omul spune că din 2007, când a început construcția Centrului, nu a mai avut liniște, deoarece i s-a invadat intimitatea și a ajuns la regrete profunde că a făcut alegerea de a-și cumpăra o locuință fix în vecinătatea locului pe care avea să fie construit CDT.

„Voi face inclusiv demersuri pentru a ajunge la CEDO, pentru că trebuie să-mi apăr demnitatea, reputația și dreptul la proprietate, care consider că mi-a fost încălcat. Este imposibil ca o astfel de decizie să vină așa, când ceea ce s-a întâmplat e evident pentru orice om de bună credință”, a mai spus Mitrică.

Povestea CDT a început în momentul în care pe strada Muncitorilor s-a amplasat o pancartă cu datele construcţiei, în 2007. Mihai Mitrică a sesizat atunci Primăria Sfântu Gheorghe, Inspectoratul Teritorial în Construcţii, Direcţia de Sănătate Publică, Prefectura Covasna, cerând oprirea lucrărilor de construcţie pe motiv de încălcare a disciplinei în construcţii şi a legislaţiei în vigoare, inclusiv a dreptului la intimitate, deoarece mai multe ferestre ale Centrului dau în curtea proprietăţii familiei Mitrică. Familia Mitrică a protestat atunci împotriva proiectului care prevedea construirea Centrului, arătând că o astfel de clădire le-ar afecta proprietatea. Atunci a început, de fapt, un adevărat război între familia Mitrică pe de-o parte şi reprezentanţii autorităţilor locale, pe de altă parte; în timp, în această luptă s-au implicat cei de la Centru, evident, precum şi alte instituţii şi autorităţi publice, date fiind conexiunile fireşti dintre autorizaţiile şi avizele care trebuiau obţinute pentru o astfel de construcţie. Familia Mitrică a sesizat inclusiv secţia de contencios-administrativ a Tribunalului Covasna solicitând anularea autorizaţiei de construcţie. Controversele legate de construirea CDT, gard în gard cu proprietatea familiei Mitrică, au pus pe rolul instanţelor mai multe procese prin care aceasta din urmă se consideră păgubită şi călcată în picioare nu doar de către patronii Centrului ci şi de administraţia locală, care a emis autorizaţiile necesare construcţiei. În vara lui 2010, CDT a fost finalizat, în vreme ce Mihai Mitrică, vecinul Centrului, a continuat procesele prin care încerca să demonstreze că de la bun început construirea, gard în gard cu casa sa, nu a fost tocmai legală. Mitrică a susţinut tot timpul că s-a trecut peste prevederi de urbanism generale, valabile în toată ţara, atunci când municipalitatea a aprobat construirea unei clădiri care depăşeşte două nivele, ba chiar se întinde la cinci, dacă se ia în considerare că respectiva construcţie are un nivel de 3-4 metri fiecare. Mai mult, se pare că există documente în care s-a aprobat o construcţie P+4, în vreme ce în realitate construcţia corespunde P+6, având 19 metri înălţime. Chiar dacă legea prevede că în cazul amplasării de servicii pe lângă o casă de locuit există obligaţia cererii acordului vecinilor, iar dacă acesta nu există nu se poate construi o astfel de clădire, s-a trecut şi peste acest aspect.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.