Centrul de cultură Arcuş a suspendat toate activităţile din luna iunie
Centrul de Cultură Arcuş, aflat în subordinea Ministerului Culturii, a suspendat toate activităţile culturale programate în luna iunie din cauza procedurilor de evacuare şi retrocedare a castelului în care funcţionează.
Directorul Centrului, Kopacz Attila, a anunţat vineri anularea celei de-a 25-a ediţii a Galei tinerilor laureaţi, care ar fi urmat să reunească cei mai buni elevi şi studenţi din ţară premiaţi la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale de muzică clasică.
„Cu părere de rău vă anunţăm că ediţia din acest an a Galei tinerilor laureaţi, programată în perioada 29-31 mai, nu va mai avea loc. Avem probleme cu executorii judecătoreşti, cu evacuarea, iar în condiţiile astea nu ne putem desfăşura activitatea într-un mod corespunzător. De altfel, am fost nevoiţi să ne suspendăm toată activităţile culturale programate în luna iunie până când se va lămuri ce se va întâmpla cu Centrul de cultură”, a declarat Kopacz Attila.
El a menţionat că în urma discuţiilor cu executorul judecătoresc a reuşit să obţină o amânare de o lună a ordinului de evacuare. „Între timp căutăm soluţii pentru continuarea activităţii Centrului. Nu avem unde să ne mutăm şi nici nu putem să ne mutăm de pe o zi pe alta, pentru că e vorba despre un patrimoniu imens, avem o responsabilitate, nu putem închide uşa şi pleca”, a declarat Kopacz Attila.
În opinia sa, soluţia ideală ar fi ca Centrul să-şi poată continua activitatea în acest castel în schimbul unei chirii plătite urmaşilor fostului proprietar, iar varianta de rezervă ar fi găsirea unui alt spaţiu.
Castelul, ce poartă numele baronului Szentkereszty Bela, căsătorit cu Maria Florescu Bibescu, a fost revendicat în natură de urmaşi îndepărtaţi ai fostului proprietar, stabiliţi în Africa de Sud, care au obţinut în instanţă o sentinţă definitivă în baza căreia au somat conducerea centrului să evacueze clădirea.
În urmă cu o lună, mai mulţi oameni de cultură au lansat o „Petiţie pentru salvarea Centrului de cultură Arcuş”, semnată până acum de peste o mie de persoane, prin care cer autorităţilor statului român să asigure continuitatea instituţiei. Printre semnatari se numără regizorii Gianina Cărbunariu, Radu Afrim, Dan Ţopa, muzicologul Constantin Secară, criticul Miruna Runcan şi dramaturgul Radu Macrinici.
De asemenea, mai multe personalităţi marcante ale vieţii culturale şi artistice din ţară şi străinătate au transmis mesaje de solidaritate, care au fost postate pe pagina de socializare a Centrului de la Arcuş, printre ei numărându-se academicianul Răzvan Theodorescu, artistul Mihai Mălaimare, soprana Felicia Filip şi naistul Gheorghe Zamfir, regizorii Cristian Mihăilescu şi David Esrig, pictorii Mihai Sârbulescu, Dorin Coltofeanu şi Teodora Coltofeanu, graficienii Isar şi Oana Isar, muzicienii Adriana Winkler, Răzvan Suma, Alexandra Silocea, membrii cvartetului Tiberius din Târgu Mureş şi poetul Szocs Géza.