ACTUALITATE 15 iunie 2015

Centrul de Cultură Arcuş a cerut în instanţă suspendarea evacuării silite

de Agerpres | 689 vizualizări

Centrul de Cultură Arcuş a cerut în instanţă suspendarea acţiunii de evacuare silită a instituţiei care funcţionează într-un castel retrocedat urmaşilor foştilor proprietari, cererea urmând să fie analizată de Tribunalul Covasna în cursul zilei de marţi.

Directorul Centrului de Cultură, Kopacz Attila, a declarat luni că a solicitat suspendarea executării până la clarificarea situaţiei patrimoniale, menţionând, totodată, că pe rol mai există şase procese legate de retrocedarea acestui castel.

Am cerut suspendarea pentru că nu e clar ce să eliberez şi ce nu. Dacă nu obţinem suspendarea, atunci o să vină executorii şi o să ne scoată cu forţa. Nu avem unde să ne ducem şi nici nu ne putem muta de pe o zi pe alta, pentru că e vorba despre un patrimoniu imens, avem o responsabilitate, nu putem închide uşa şi pleca pur şi simplu, a declarat Kopacz Attila.

Castelul Szentkereszty, ce poartă numele baronului căsătorit cu Maria Florescu Bibescu, a fost revendicat în natură de urmaşi îndepărtaţi ai fostului proprietar, stabiliţi în Africa de Sud, care au obţinut în instanţă o sentinţă definitivă în baza căreia au somat conducerea centrului să evacueze clădirea.

Conducerea Centrului a contestat în instanţă dreptul de moştenire al acestora şi a adresat o plângere şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care a fost clasată.

Din cauza procedurilor de evacuare şi retrocedare, Centrul de Cultură Arcuş şi-a suspendat la începutul lunii toate activităţile culturale programate pe luna în curs.

Tot luna trecută, mai mulţi oameni de cultură au lansat o „Petiţie pentru salvarea Centrului de cultură Arcuş”, semnată până acum de peste 1.000 de persoane, prin care cer autorităţilor statului român să asigure continuitatea activităţii acestui aşezământ cultural. În petiţie se arată, printre altele, că Centrul de Cultură Arcuş, înfiinţat în anul 1990 în subordinea Ministerului Culturii, susţine şi promovează valorile culturale şi artistice, devenind în 25 de ani un reper în viaţa culturală naţională şi internaţională.

De asemenea, se menţionează că statul român a realizat investiţii considerabile pentru întreţinerea şi funcţionarea castelului şi a domeniului de la Arcuş, investiţiile realizate între anii 1968 şi 2012 fiind evaluate la circa 3,4 milioane de euro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.