ACTUALITATE 22 octombrie 2014

Centre de vizitare şi informare în ariile protejate aflate în custodia Consiliului Judeţean

de Agerpres | 559 vizualizări

Mai multe centre de vizitare şi informare a turiştilor vor fi amenajate în ariile naturale protejate din Munţii Bodoc-Baraolt, printr-un proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Covasna şi finanţat din fonduri europene, ce are ca scop conservarea biodiversităţii şi patrimoniului acestor situri.

Conducerea Consiliului Judeţean a anunţat miercuri că a semnat recent contractul pentru elaborarea proiectului tehnic cu firma EU Project Consulting SRL, care a câştigat licitaţia deschisă. Valoarea contractului este 210.800 de lei, iar durata de execuţie a serviciilor de proiectare este de 60 de zile.

Reprezentanţii CJ Covasna au menţionat că prin acest proiect se vor crea condiţii pentru vizitarea de către turişti a acestor zone protejate, fără ca prezenţa lor să pericliteze în vreun fel flora şi fauna. 'Obiectivul general al proiectului este de a proteja şi îmbunătăţi biodiversitatea şi patrimoniul natural prin organizarea managementului în cele opt arii naturale protejate aflate în administrarea sau custodia CJ, precum şi crearea unor condiţii optime de vizitare şi informare, în vederea conştientizării de către comunităţile locale şi turişti a valorilor naturale existente aici', a precizat vicepreşedintele CJ Covasna, Nagy József.

Cea mai importantă investiţie va fi realizată în Mestecănişul de la Reci, unde va fi construit un centru de vizitare a sitului Natura 2000 Munţii Bodoc-Baraolt. De asemenea, vor fi amenajate trasee turistice şi tematice, puncte de observare a animalelor cu ghizi specializaţi, precum şi trei puncte de informare la Băţani, Bixad şi Estelnic pentru vizitatorii siturilor Munţii Bodoc-Baraolt, Ciomad-Balvanyos, respectiv pentru ariile naturale Tinovul Apa Roşie şi Tinovul Apa Lină. Planurile de management vor include, de asemenea, obligaţiile pe care le vor avea proprietarii pădurilor şi terenurilor din zonele protejate.

Valoarea întregului proiect, care se va finaliza până la sfârşitul anului viitor, se cifrează la peste 13 de milioane de lei, din care aproape 90% din fonduri sunt asigurate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.