Centrala termică din Întorsura Buzăului va furniza căldură la cerere
Societatea de termoficare din Întorsura Buzăului, localitate unde joi dimineaţă s-au înregistrat minus 3,5 grade Celsius, va furniza căldură în apartamente dacă va exista cerere din partea locatarilor.
Directorul societăţii „Salubritatea”, Marcel Murea, care administrează centrala termică cu rumeguş din localitate, a declarat că furnizarea căldurii către toate blocurile şi instituţiile racordate se va face începând cu data de 15 octombrie a.c., dar dacă vor exista cereri din partea cetăţenilor atunci se poate da drumul la căldură şi mai repede. „Şi în alţi ani am primit solicitări să dăm drumul la căldură pentru că e frig, au venit cu semnături de la toţi locatarii de pe scară şi am drumul. Şi acum dacă vin cu solicitare scrisă procedăm la fel, nu trebuie să aşteptăm până pe 15 octombrie”, a declarat Marcel Murea.
El a menţionat, însă, că centrala termică nu este rentabilă dacă nu lucrează la capacitate maximă, pierderi fiind înregistrate şi pe timpul verii, când beneficiarilor li s-a livrat doar apă caldă, nu şi căldură. Murea a mai spus că centrala termică pe rumeguş, construită în urmă cu mai bine de zece ani cu sprijinul Guvernului României şi al celui danez, este prea mare pentru clienţii pe care îi are, la aceasta fiind racordate blocurile de locuinţe, unităţile de învăţământ, câteva magazine şi case particulare, iar pentru a putea conecta şi alţi consumatori, cum ar fi Spitalul orăşenesc, Judecătoria, băncile şi Poliţia, ar trebui făcute noi investiţii pentru extinderea reţelei.
„O altă problemă o reprezintă aprovizionarea cu rumeguş, care nu se mai găseşte atât de uşor. 'În urmă cu zece ani îl găseam aproape degeaba, dar au intrat pe piaţă şi fabricile de PAL, iar preţul a crescut. (...) Avem nevoie de o cantitate mare de rumeguş, gândiţi-vă, la noi iarna ţine cinci luni, temperaturile sunt scăzute, iar centrala înghite circa 60 de metri cubi de rumeguş pe zi. Avem contracte semnate şi, desigur, vom rezolva problema aprovizionării cu combustibil pentru iarnă”, a mai spus Marcel Murea. Potrivit acestuia, preţul gigacaloriei la Întorsura Buzăului nu a mai fost modificat de câţiva ani, iar la ora actuală este cel mai mic din ţară, 114 lei.
Joi dimineaţă, în jurul orei 7, la Întorsura Buzăului s-au înregistrat minus 3,5 grade Celsius. Meteorologii de la staţia meteo din localitate spun că nu-şi amintesc de vreun an cu temperaturi atât de scăzute în luna septembrie, dar, potrivit prognozelor, vremea se va mai încălzi în următoarele zile.
Întorsura Buzăului este unul dintre polii frigului din ţară, la concurenţă cu localităţile Joseni şi Miercurea Ciuc din judeţul Harghita. Cea mai scăzută temperatură din ultima jumătate de secol înregistrată în ţara noastră a fost de minus 35,8 grade Celsius, la Întorsura Buzăului, pe data de 8 februarie 2005, record nemaiatins din anul 1939.