Centrala termică din Întorsura Buzăului dă din nou bătăi de cap
Centrala termică de la Întorsura Buzăului a fost din nou oprită în cursul nopții de miercuri, 25 ianuarie, pentru reparații. Aceasta este a doua oară în această iarnă când cei aproximativ 5.000 de locuitori ai orașului din zona blocurilor rămân fără căldură şi apă caldă. Potrivit primarului, piesele înlocuite în urmă cu două săptămâni s-au topit și a necesitat schimbarea lor în regim de urgență. Leca Băncilă a mai spus că joi centrala își va relua activitatea de a furniza agent termic pentru cetăţeni şi pentru instituţiile aflate în zona centrală a localităţii.
„Tot ce am reparat acum două săptămâni s-a stricat. Dalele de fontă schimbate atunci s-au topit. Cred că este o problemă la sistemul de monitorizare al centralei, care este automatizat printr-un soft. Ea afişează că are 900 de grade, dar în aceste condiţii nu ar trebui să se topească metalul, a cărui temperatură de topire este de peste 1.300 de grade. (...) Acum am pus două bare de metal groase de 4 centimetri. Intervenţia este una extrem de dificilă, dar facem tot ce putem. Ar trebui să fie gata de funcţionare”, ne-a declarat primarul Leca Băncilă în cursul dimineţii de joi.
Edilul a mai precizat că nu poate să excludă o posibilă nouă defecţiune pe viitor, dar că speră să acest lucru nu se va mai întâmpla. Şi iarna trecută centrala a fost oprită de trei ori pentru reparaţii.
Centrala termică din Întorsura Buzăului funcţionează din anul 2004 şi a fost construită printr-un program de mediu, promovat de Guvernul României de la acea vreme şi Guvernul Danez prin Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului. Din 2008, centrala termică a început să genereze pierderi la nivelul bugetului local pentru că preţul biomasei necesare funcţionării a crescut considerabil, iar numărul beneficiarilor a scăzut constant, centrala devenind astfel prea mare pentru oraş.
Contractul care a stat la baza construirii centralei obligă autorităţile locale să menţină în funcţiune centrala inclusiv şi anul viitor, în 2018.
Leca Băncilă spune că încălzirea cu biomasă este o soluţie care devine din ce în ce mai costisitoare, astfel că a luat în calcul câteva soluţii pentru viitor: „Soluţia cu încălzire cu biomasă devine extrem de grea. Biomasa devine tot mai scumpă pentru că şi lemnul se scumpeşte şi în plus nu se găseşte oricând. Vom ajunge, prin 2020, să producem pentru 400, 500 de lei gigacaloria. Variantele ar fi să producem electric sau cu ajutorul combustibilului lichid”, a spus acesta.