ACTUALITATE 13 ianuarie 2017

Centrala din Întorsura Buzăului, oprită din cauza unei defecţiuni majore

de Iulia Drăghici - Taraș | 2314 vizualizări

Centrala termică din Întorsura Buzăului va fi oprită vineri noapte (13 ianuarie a.c.), după ora 00, pentru remedierea unei defecţiuni majore, anunţă autorităţile locale. Potrivit primarului Leca Băncilă, luni va putea reîncepe furnizarea agentului termic. Mai mult, acesta a declarat că tot începând de luni va prelua personal conducerea centralei, nefiind mulţumit de felul cum aceasta a funcţionat până acum.

„Am hotărât că până la 12 noaptea se va produce energie, în 24 de ore răcim centrala şi sâmbătă noaptea şi duminică, în prima parte a zilei, vom repara toate defecţiunile, în aşa fel încât luni să avem căldură. Aveam de ales: să funcţionăm în zona avariei, dar riscam să se strice de tot pe miercuri sau joi, când vremea va fi extrem de dură sau să luăm o decizie înţeleaptă acum, în acest sfârşit de săptămână, când nu sunt copiii la şcoală şi oamenii mai pot ieşi din case. Am luat această hotărâre chiar eu, în această seară. (...) Soluţia nu este cea mai comodă, dar este cea mai înţeleaptă. (...) Avem o problemă majoră. Voi face tot ceea ce este omeneşte posibil să o rezolv şi oamenii să nu aibă de suferit. (...) Îmi cer scuze pentru deranjul creat, dar îmi asum responsabilitatea acestei decizii pentru că este singura soluţie înţeleaptă”, ne-a declarat vineri seara primarul din Întorsua Buzăului, Leca Băncilă.

Anul trecut, tot la mijlocul lunii ianuarie, întorsurenii care beneficiază de agentul termic prin centrala oraşului au avut parte de aceeaşi problemă. Din cauza unei avarii, oamenii branşaţi au fost nevoiţi să stea fără căldură câteva zile bune.

„De luni îmi mut biroul la centrală”

Începând de luni, conducerea centralei va fi preluată personal de primarul oraşului, care spune că nu este mulţumit de felul cum a fost gestionat acest serviciu până acum.

„De luni îmi voi asuma responsabilitatea totală privind funcţionarea centralei pentru că am văzut că lucrurile nu funcţionează cum trebuie acolo. (...) Este un serviciu major, extrem de esenţial în vreme de iarnă. (...) Personal mă duc. Las biroul din Primărie şi mă mut la centrală. Nu putem lăsa oamenii în frig. Trebuie să găsesc toate soluţiile. Majoritatea oamenilor plătesc serviciul şi nu se poate ca noi să nu fim la măsura aşteptărilor! O lună, două luni, îmi mut biroul acolo”, a spus edilul.

Centrala furnizează agentul termic pentru aproximativ 5.000 de locuitori ai oraşului Întorsura Buzăului din zona blocurilor de locuinţe, dar şi pentru instituţiile aflate în zona centrală a localităţii. Aceasta funcţionează din anul 2004 şi a fost construită printr-un program de mediu, promovat de Guvernul României de la acea vreme şi Guvernul Danez prin Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului.

Din 2008, centrala termică a început să genereze pierderi la nivelul bugetului local pentru că preţul biomasei necesare funcţionării a crescut considerabil, iar numărul beneficiarilor a scăzut constant.

Centru de biomasa Intorsura Buzaului lucrari ianuarie 2016 - 1

În 2016 s-a demarat proiectul de construire a unui depozit de produs şi stocat biomasă. După ce a funcţionat o perioadă, săptămâna trecută, o piesă a maşinăriei de produs biomasă s-a defectat, iar centrala a funcţionat în regim de avarie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.