Cele mai periculoase drumuri din județ, după numărul de accidente
În primele 9 luni din 2018, în județul Covasna a crescut numărul accidentelor rutiere cu 6%
Ciocniri frontale, mașini răsturnate, ieșiri în decor. Aproape că nu mai este zi în care să nu auzim sau să relatăm despre accidente petrecute pe drumurile din județul Covasna, unele mai grave, altele mai ușoare. Statistica polițiștilor covăsneni, întocmită și difuzată printr-o solicitare a ziarului Observatorul de Covasna, arată că în primele 9 luni din 2018 a crescut numărul accidentelor rutiere petrecute pe raza județului. Pe de altă parte, aceleași cifre arată că spre deosebire de anul trecut, la Sfântu Gheorghe s-au produs mai puține evenimente rutiere. De asemenea, cifrele arată și care sunt drumurile pe care s-au petrecut cele mai multe accidente.
Statisticile privind siguranța rutieră la nivelul întregului județ, potrivit datelor înregistrate de Inspectoratul de Poliție Județean Covasna în primele 9 luni din 2018, arată că numărul accidentelor a crescut ușor, cu aproximativ 6%. Cauzele principale care au generat evenimente rutiere soldate cu victime au fost nerespectarea distanței între vehicule, nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști, dar și de către pietoni.
„În ceea ce privește repartiția accidentelor în funcție de categoria de drum, 41,7% au avut loc pe drumuri naționale, iar restul, pe drumuri județene, comunale, străzi sau alte categorii de drumuri. Tot analiza statistică relevă că dintre cele 7 drumuri naționale care tranzitează județul nostru, pe DN 11 au avut loc circa 52% dintre accidente. Nu întâmplător este și faptul că acest drum înregistrează și valori importante de trafic, chiar la nivel național”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin.
Analiza statistică mai arată și faptul că peste 50% din accidentele înregistrate la nivelul județului s-au petrecut în intervalul orar 14:00 – 22:00, iar aproape 63% dintre acestea au avut loc în interiorul localităților.
La Sfântu Gheorghe numărul accidentelor cu victime a scăzut
La nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, numărul accidentelor soldate cu victime a scăzut în ianuarie – septembrie 2018 cu 16% față de aceeași perioadă a anului precedent, ne mai arată statistica poliției. Totodată, o altă veste bună este aceea că nicio persoană nu a murit în accident în reședința de județ.
„În ceea ce privește urmările celor 47 de accidente înregistrate în această perioadă, vă informăm că nu au existat accidente soldate cu pierderi de vieți omenești, iar numărul celor care au suferit răni grave este și el relativ redus, respectiv, 12 răniți grav. Astfel, analizând situația riscului rutier sub aspectul consecințelor evenimentelor înregistrate, și nu având ca principal indicator numărul de evenimente înregistrate, putem afirma că la nivelul municipiului nu există o situație îngrijorătoare din acest punct de vedere”, mai transmit polițiștii covăsneni.
Principalele cauze generatoare de accidente în reședința de județ
În ceea ce privește cauzele generatoare de evenimente rutiere: pe primul loc se află neacordarea de prioritate vehiculelor (6 accidente) și abaterile comise de pietoni (tot 6 accidente), următoarea cauză este conducerea sub influența băuturilor alcoolice (5 accidente) și nerespectarea distanței între vehicule (5 accidente). Și abaterile comise de bicicliști (4 accidente) și neasigurarea la mersul înapoi (4 accidente) se regăsesc în top.
Străzile din Sfântu Gheorghe unde s-au petrecut cele mai multe accidente
Referitor la repartiția accidentelor din punct de vedere al orelor când se produc, este relevant faptul că cele mai multe accidente se produc în intervalele orare 06:00-14:00 (24 de accidente) și 14:00-22:00 (20 de accidente). În intervalul 22:00-06:00 au fost înregistrate cele mai puține evenimente în trafic, respectiv 3.
Străzile din municipiul Sfântu Gheorghe unde s-au produs, statistic vorbind, cele mai multe accidente rutiere sunt 1 Decembrie 1918 – cu 4 accidente; Lt. Păiuș David – 4 accidente, Gen. Grigore Bălan – 3 accidente, Armata Română – 3 accidente. Acestea sunt, totodată, și străzile care înregistrează valori mari de trafic.
„Opinăm astfel că existența unui flux intens de autovehicule pe anumite străzi înseamnă, în mod evident, și un factor important în evaluarea nivelului de siguranță rutieră”, ne-a mai spus reprezentanta IPJ Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin.
Peste 160 de permise de conducere au fost reținute
Statistica mai arată și că polițiștii au făcut în perioada vizată de statistică 138 de acțiuni în trafic, numai pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, cu scopul reducerii riscului rutier și menținerea siguranței rutiere.
În urma acestor activități au fost constatate 76 de infracțiuni la regimul circulației și au fost aplicate peste 2.000 de sancțiuni contravenționale. Tot în cadrul acestor acțiuni au fost reținute, pentru diverse abateri, 162 permise de conducere și 72 certificate de înmatriculare.
Propuneri concrete pentru a crește gradul de siguranță rutieră
Polițiștii subliniază totodată că s-au făcut și propuneri către autoritățile locale pentru a crește siguranța rutieră.
„Având în vedere aceste aspecte, precum și concluziile care s-au desprins din analizele efectuate, polițiștii au transmis, de-a lungul timpului, către administratorul drumurilor, respectiv, autoritățile publice locale, propuneri concrete în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră. Printre acestea putem aminti propunerile de montare a limitatoarelor de viteză pe str. 1 Dec. 1918 (la intersecția cu str. Sporturilor în zona trecerii pentru pietoni), de montare a unor sisteme de avertizare intermitent-luminoase, de culoare galbenă, la mai multe treceri pentru pietoni de pe străzile 1 Decembrie 1918, Lt. Păiuș David, dar și Lăcrămioarei, care este de asemenea o arteră intens circulată, făcând parte din centura de ocolire a orașului. Tot în această categorie putem aminti și propunerile de amplasare a trecerilor pentru pietoni de pe str. Lunca Oltului, dar și solicitările periodice transmise către autoritățile cu atribuții în domeniu, de a lua măsuri în vederea asigurării condițiilor optime de siguranță rutieră (ex: refacerea marcajelor rutiere acolo unde acestea nu mai sunt vizibile, toaletarea vegetației ornamentale astfel încât să nu fie obturată vizibilitatea asupra indicatoarelor rutiere etc.)
De asemenea, Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe a transmis o propunere, care este în curs de dezbatere în prezent, scopul măsurii propuse fiind acela de a crește gradul de siguranță rutieră în zona anumitor treceri pentru pietoni. Concret, la anumite treceri pentru pietoni (ex. trecerea de pe str. Nicolae Iorga, din zona intersecției cu str. Császár Bálint), unde vizibilitatea este extrem de scăzută, atât pentru conducătorii auto, cât și pentru pietoni, se propune ca zona din imediata apropiere a trecerii să fie amenajată, pe fiecare sens de mers al părții carosabile, astfel încât să fie împiedicată oprirea autovehiculelor în locul respectiv. Astfel s-ar crea spațiul suficient pentru asigurarea unei bune vizibilități, atât pentru șoferii care trebuie să observe din timp pietonii care intenționează să se angajeze în traversare, dar și pentru pietonii care sunt obligați să se asigure și au nevoie și ei de vizibilitate suficientă pentru acest lucru”, mai transmite IPJ Covasna.
Polițiștii covăsneni au în atenție în permanență menținerea siguranței traficului rutier și desfășoară activități în acest sens. Astfel, la nivel județean, în primele 9 luni au fost executate peste 800 de acțiuni punctuale de control în trafic. În urma acestora au fost constatate 145 de infracțiuni la regimul rutier, aplicate aproape 9.000 de sancțiuni contravenționale pentru abateri în trafic și au fost reținute 634 permise de conducere și 284 certificate de înmatriculare.
„Este important de menționat că acțiunile polițiștilor au drept prim scop nu sancționarea celor care încalcă legea, ci conștientizarea riscului și determinarea cetățenilor să aleagă respectarea legii, și reducerea numărului de accidente și a consecințelor acestora. Activități preventive sunt desfășurate de polițiști cu preponderență în rândul tinerilor și elevilor, pentru dezvoltarea unui comportament bazat pe respectarea regulilor de circulație”, încheie purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna.