ACTUALITATE 10 februarie 2023

Cele mai des vizitate zone de urși în 2022: Balvanyos, Sita Buzăului și Întorsura Buzăului

de David Leonard Bularca | 1108 vizualizări

Pe parcursul anului 2022, jandarmii covăsneni au intervenit în 148 de cazuri pentru a alunga urșii din diferite zone ale județului, după ce intervenția acestora a fost solicitată prin numărul unic de urgență 112. Cele mai multe intervenții au fost la Balvanyos (18), Sita Buzăului (18), Întorsura Buzăului (11), Barcani (10), Bixad (opt) și Arcuș (șapte), se arată într-un răspuns transmis redacției CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna de către Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Covasna. 

Numărul de intervenții pentru alungarea urșilor a scăzut în 2022, când au fost 148 de astfel de cazuri, față de 2021, când jandarmii au intervenit de 345 de ori. 

Pe parcursul celor 148 de intervenții, jandarmii covăsneni au avut misiuni de alungare a urșilor în majoritatea localităților covăsnene: Araci, Arcuș, Balvanyos, Baraolt, Barcani, Bățani Mari, Bodoc, Bixad, Brețcu, Calnic, Cernat, Covasna, Crasna, Dobârlău, Doboli de Sus, Ghelința, Ghidfalău, Floroaia Mare, Fotoș, Întorsura Buzăului, Malnaș, Ojdula, Olteni, Sfântu Gheorghe, Sărămaș, Sita Buzăului, Târgu Secuiesc, Turia, Vâlcele, Valea Crișului, Zagon, Zăbala și Zăbrătău.

Toate intervențiile au fost realizate în urma unor apeluri la 112. 

„În anul 2022 până la data de 06.07.2022, conform prevederilor art. 14 din din OUG 81/2021, sesizarea cazurilor în care era necesară intervenția imediată se realiza de către orice persoană doar prin apelarea numărului unic de urgență 112, ulterior prin modificările aduse de către Legea nr. 197 din 6 iulie 2022 sesizarea se poate realiza prin apelarea numărului unic de urgență 112 sau prin alte mijloace de comunicare prin care poate fi sesizat comitetul local pentru situații de urgență, au explicat jandarmii covăsneni. 

Cu ce dispozitive au fost alungați urșii

Animalele sălbatice au fost alungate din zonele locuite de oameni prin semnale acustice și luminoase sau cu ajutorul megafoanelor. 

„Pe timpul intervențiilor pentru îndepărtarea urșilor, dispozitivele folosite preponderent de jandarmi au fost cele care emit semnale acustice şi luminoase ale autospecialelor din dotare și sisteme de amplificare sonoră tip megafon”, au precizat reprezentanții IJJ Covasna. 

Cum trebuie procedat în cazul unor astfel de intervenții este prevăzut în Ordonanța de Urgență cu numărul 81 din 2021. Conform acestei legi, „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs aflate se efectuează gradual, prin analizarea la fața locului de către echipa de intervenție a nivelului de risc stabilit potrivit „Procedurii privind modul de acțiune a instituțiilor responsabile în gestionarea intervențiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun)”, prevăzută în anexa nr. 2 la norma de referință”

Echipa de intervenție este formată din primarul sau viceprimarul localității în care se află ursul, jandarmi, personal tehnic și medic veterinar. Șeful echipei este primarul sau viceprimarul, după caz, și se poate interveni pentru: alungarea urșilor prin diverse metode; tranchilizarea și relocarea sau extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare, ne-au mai transmis reprezentanții IJJ Covasna, în urma unei cereri adresate în baza Legii 544/2001. 

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.