ACTUALITATE 5 iulie 2022

Cel mai longeviv concurs pentru copii, „Pui de brad”, s-a încheiat săptămâna trecută

de Mirela Cara Dragu | 1063 vizualizări

Clubul Copiilor Întorsura Buzăului a desfășurat în perioada 27 iunie – 1 iulie 2022 cea de-a XXXVIII-a ediție a unuia dintre cele mai longevive concursuri pentru copii, Concursul Național Interdisciplinar „Pui de brad”, realizat în colaborare cu Palatul Copiilor Sf. Gheorghe, Palatul Național București, Ministerul Educației, I.Ș.J. Covasna, respectiv Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Barcani, Primăria Barcani, Primăria Întorsura Buzăului. Încheiat săptămâna trecută, concursul a fost cuprins și în CAEN 2022 și este un câștig important pentru toți participanții, nu doar pentru cei care s-au clasat pe primele locuri. 

„Pui de brad” este un concurs interdisciplinar, lansat în urmă cu 38 de ani de profesorul Alexandru Renga, al cărui vis a devenit realitate, și organizat de o echipă profesionistă într-o zonă pitorească, la Complexul Turistic Lughet din Barcani. 

Fiind primul concurs organizat de Palatul Copiilor din Sf. Gheorghe și de Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului după lunga perioadă de pandemie, „Pui de brad” a aliniat la start 140 de elevi din 24 de județe, respectiv echipele gazdă. Echipele formate din câte patru concurenți au fost alcătuite din fete și băieți, care au participat la una dintre cele trei categorii de vârstă (clasele I-IV, V-VIII, IX-XII) și au avut de parcurs probele de concurs, între care rafting montan și alpinism. 

„Pui de brad” este un concurs interdisciplinar și se bazează în mod deosebit pe spiritul de echipă, punând accentul pe competențele acumulate prin educația formală, creativitate, îndemânare și spirit de competiție, adrenalină, dar și pe voia bună cu care concurenții reușesc să realizeze ceva frumos și creativ. 

Elevii participanți au trecut prin 18 probe în care a fost nevoie să-și demonstreze, printre altele, abilitățile de aprindere a focului, înclinațiile culinare, capacitatea de orientare turistică, înclinațiile cultural-artistice și multe altele, abilități de care au nevoie în viața de toate zilele, dar și să susțină o probă ecologică și de ecoturism.

Ingredientele, timpul frumos și bunul Dumnezeu ne-au ajutat ca participanții să se simtă bine, iar prin probele de concurs pe care le-au parcurs au contribuit la dezvoltarea competențelor formate prin activitățile formale”, spune directorul Palatului Copiilor din Sf. Gheorghe, Jenő Kerekes. 

Longevitatea concursului „Pui de brad” se datorează în primul rând faptului că activitățile pe care le propune sunt extrașcolare, elevii vin de plăcere, se joacă și învață, iar profesorii sunt cei care facilitează drumul spre victorie. Este un concurs în care fiecare concurent are de câștigat. Câștigul nu se reflectă numai în premii sau diplome, ci și în frumusețea meleagurilor pe care le cutreieră concurenții, prin ocazia de a lega noi prietenii și prin dobândirea spiritului de echipă.

Curiozitatea ediției de anul acesta a constat în faptul că nouă familii au concurat cot la cot cu elevii și chiar au fost premiate.

Concursul Național Interdisciplinar „Pui de brad” a primit sprijin din partea Ministerului Educației, a I.Ș.J. Covasna, a Primăriei Barcani, a viceprimarului Popica Silviu de la Întorsura Buzăului, a Jandarmeriei „Gheorghe Doja” Covasna, a Poliției Barcani. Sprijinul acestor instituţii este extrem de important, având în vedere faptul că, pe lângă organizarea probelor de concurs, este nevoie întotdeauna de o echipă care sprijină activitățile respective. 

„Pui de brad” a fost susținut activ și de un număr considerabil de voluntari, concurenți în edițiile anterioare, foști elevi care de ani de zile fac tot ce pot pentru ca activitățile din cadrul competiției să fie mai animate și mai aproape de nevoile elevilor zilelor noastre.

Clasamentul concursului de anul acesta este următorul:

Clasele I-IV:

1. CURCUBEU - S.G. „M. SADOVEANU” ÎNT. BZ. - CV

2. URSULEȚII - S.G. „A. ȘAGUNA” BARCANI - CV

3. BRĂDUȚII - PNC BUCUREŞTI

4. BRÂNCUȘENII – Palatul Copiilor TG. JIU

Clasele V-VIII:

1. CLANUL SPORTIVILOR - PNC BUCUREŞTI

2. EGRETELE - P.C. BRĂILA

3. FORȚA CLUJ - P.C. CLUJ

4. OLEACĂ - C.C. ROMAN

Clasele IX-XII:

1. ORIENTARIO - P.C. SFÂNTU GHEORGHE

2. PESCĂRUȘUL - S.G. SARICHIOI

3. MARMOTELE - PNC BUCUREŞTI

4. CUCERITORII - C.C. CÂMPULUNG

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.