ACTUALITATE 6 decembrie 2015

Cei mai buni voluntari din judeţ au fost premiaţi

de Sever Ioan Miu | 292 vizualizări

130 de voluntari au participat la Gala Voluntariatului din Județul Covasna organizată de Centrul de Voluntariat HITI

130 de voluntari de la 36 de organizaţii au luat parte sâmbătă la Gala Voluntariatului din județul Covasna, la Hotel Best Western Park din Sfântu Gheorghe. Indiferent că salvează vieți, sau că organizează turnee sportive, că se ocupă de elevii defavorizați sau cântă în cor, ONG-urile din județ și-au desemnat, fiecare, voluntarul anului și s-au distrat în cadrul unui bal dedicat lor.

Deși a adus cadouri pentru voluntari, ziua de 5 decembrie nu a fost aleasă pentru eveniment datorită lui Moș Nicolae, ci pentru că a fost declarată de către ONU ziua internaţională a voluntarilor. Evenimentul a început cu alocuțiunea lui Grüman Éva, coordonatorul principalului organizator, Centrul de Voluntariat HITI. Au luat cuvântul și Kocsis B. János, președintele executiv al Asociaţiei HARIT, consilierul local Zsigmond József, precum și consilierul județean Grüman Róbert. Cred că atât Consiliul Județean, cât și Consiliul Local Sfântu Gheorghe au luat decizia corectă ca de la an la an să ofere cât mai mult sprijin, în funcție de posibilități, tuturor organizațiilor neguvernamentale care activează în județul Covasna, a declarat consilierul județean Grüman Róbert.

O voluntară multifuncțională

A urmat premierea celor mai activi voluntari, desemnați de fiecare asociație. După premiere, am vorbit cu câţiva reprezentanți ai ONG-urilor din județ, pentru a afla pe ce criterii și-au ales voluntarii laureați în această seară. „Voluntara anului de la noi, Bogyó Barbara, e multifuncțională, face cu 200% mai mult”, a declarat conducătorul corului Harmonia, Szabó József. Dacă Bogyó Barbara s-a implicat cântând în cor și propunând piese pe care să le interpreteze solo, Boér Hunor, voluntarul anului la asociația Sepsi’ 08, s-a implicat în organizarea turneului de futsal „Cupa Trei Scaune” unde au venit aproape 40 de echipe cu 500 de participanți din tot județul Covasna. Astfel, Boér s-a implicat în „cel mai tare campionat de futsal din județ, poate și din România, că nu prea există un turneu de 40 de echipe”, după cum a apreciat un reprezentant al Sepsi’ 08.

La Asociaţia de Tineret Ecou, voluntarul anului a fost ales Septimiu Șoltuz. „Suntem mai mulți cei care coordonăm evenimentele și în fiecare an avem ocazia să desemnăm cel mai activ voluntar. Având în vedere evenimentele de anul ăsta, foarte multe și foarte mari, ne-am bazat în principal pe Septimiu. El a coordonat echipele de voluntari la fiecare eveniment, inclusiv Saint George City of Debate unde au fost 600 de participanți și la Zilele Sfântu Gheorghe, unde am participat la cortul de tineret împreună cu asociația HARIT”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei de Tineret Ecou, Alexandru Ujvarosi.

Munca tuturor din echipă este importantă

Unele ONG-uri au refuzat premiul voluntarul anului. De exemplu asociația Salvatore a considerat că munca tuturor din echipă este importantă. „Nu am vrut să desemnăm voluntarul anului, deoarece suntem o echipă. Suntem cinci voluntari de prim ajutor, trei medici, trei asistenți și avem și o grupă de voluntari umanitari, cu cinci fete. Din aprilie până acum am avut 39 de activități locale plus trei evenimente naționale”, ne-a spus un reprezentant al Salvatore. Munca acestui ONG, care oferă primul ajutor la evenimentele locale, este adesea dificilă. De pildă, în această toamnă la Zilele Târgu Secuiesc, salvatorii au îngrijit și au diagnosticat un tânăr înjunghiat în două locuri, în cutia toracică, respectiv în regiunea lombară, fix în rinichi. „Am fost solicitat de doi martori și am sosit acolo. Am dat primul ajutor, a venit serviciul județean de ambulanță și l-a transportat direct la Sfântu Gheorghe”, a povestit un reprezentant al Salvatore.

„N-am nominalizat o persoană”, ne-au zis și două profesoare de la Asociația pentru Școala Ady Endre, asociație care se ocupă de copiii școlii, mulți cu situații familiale dificile. „Așa e fair play, fiecare lucrează enorm de mult, nu poate fi premiat un singur voluntar”, ne-au spus cadrele didactice.

Karácsony Adrienn, de 13 ani, din partea Fundației Creștine Diakónia, a fost premiată ca fiind cel mai tânăr voluntar

Cel mai tânăr voluntar, la 13 ani

Un alt moment al galei l-a reprezentat premierea celui mai tânăr voluntar al anului, în persoana lui Karácsony Adrienn, de 13 ani, din partea Fundației Creștine Diakónia. O distincție a primit și Asociația Soare Verde din Târgu Secuiesc. Aceasta a fost premiată pentru programul Maratonul de 24 de ore, evenimentul cu cei mai mulți participanți înregistrați în anul 2015, program la care au luat parte 741 de persoane. Gala Voluntariatului a continuat cu o tombolă, la care voluntarii au putut fi răsplătiți cu o eșarfă sau un joc de origami, apoi a urmat o cină festivă și un bal în care tinerii, dar și cei între două vârste sau chiar de vârsta a treia au umplut ringul de dans.

„Anul trecut au fost 100 de persoane și 30 de organizații, iar anul acesta, 130 de participanți și 36 de organizații, eu zic că mergem pe drumul cel bun. Fiind și un eveniment închis, nici nu vrem să fie 1.000 de participanți. Mai bine mai puțini oameni, dar mergem pe calitate, nu pe cantitate, ne-a declarat coordonatorul HITI, Grüman Éva.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.