ACTUALITATE 10 iulie 2024

Cea mai specială tabără de vară

de Iulia Drăghici - Taraș | 1002 vizualizări

Centrul de echitație din Câmpul Benedek, de lângă Sfântu Gheorghe a fost săptămâna trecută gazda unui eveniment cu totul special – „Tabăra de aventură pentru copiii cu autism 2024”. Au luat parte 18 participanți cu vârste între 5 și 13 ani. 

Tabăra a fost organizată a doua oară de Asociația MIND AUT din Sfântu Gheorghe. Partener a fost Clubul Ecvestru al Asociației Vadon.

Scopul acțiunii a fost acela de a le oferi copiilor cu autism un spațiu sigur de învățare și dezvoltare, în afara camerelor de terapie, după cum ne-a spus unul dintre coordonatorii acțiunilor, Kardos Bors Zsuzsa. 

Copiii au nevoie și de alți stimuli. De aceea am dat numele de tabără de aventură. Am vrut să fie ceva diferit, într-un alt mediu, care să îi ajute”, a mai punctat aceasta, explicând și că, de cele mai multe ori, copiii cu autism nu știu cum să își ocupe timpul cu folos și se angajează în comportamente stereotipe. 

Copiii cu tulburare din spectrul autist au nevoie de foarte multe ore petrecute în terapii de dezvoltare individuală pentru a învăța și a primi stimularea necesară specifică fără de care recuperarea lor este foarte puțin probabilă. Deseori aceste terapii înseamnă ore lungi petrecute în cabinete psihologice, cabinet de logopedie, în săli de clasă. Terapia asistată de cai îi ajută pe copiii să fie mai sociabili, mai siguri de ei înșiși și mai relaxați. Pe lângă terapia asistată de cai, copii au avut parte de activități distractive în aer liber: excursie, căutare de comori, activități prin joc și activități creative: lucru manual și activități de terapie prin muzică”, au transmis și reprezentanții Clubul Ecvestru al Asociației Vadon, pe pagina de Facebook. 

De ce este importantă această tabără

De ce este această tabără atât de importantă și utilă? Ne-a răspuns la această întrebare unul dintre partenerii evenimentului, medicul primar psihiatrie pediatrică dr. Andreea Salan. 

„Copii cu autism au diferite grade de afectare, de severitate a simptomelor. Deși diagnosticul este același, în activitatea noastră clinică, evaluăm copii cu nivele diferite ale abilităților intelectuale, „personalități “ diferite; identificăm sau nu dificultăţi suplimentare, cum ar fi hiperactivitatea, comportamentul auto sau heteroagresiv, tulburări de alimentație, de somn, etc.             

De aceea răspunsul la terapie și tratament este foarte diferit și este nerealist ca acești copii să răspundă în acelaşi fel şi să progreseze în aceeaşi măsură la un singur tip de intervenţie. Este nevoie de mai multe tipuri de intervenţii terapeutice pentru a răspunde tuturor nevoilor pe care le poate avea un astfel de copil”, a explicat, pentru covasnamedia.ro, coordonatoarea compartimentului de psihiatrie pediatrică de la Spitalul Județean. 

Beneficiile terapiei asistate de animale 

Așa se explică de ce este atât de utilă terapia asistată de animale, ca cea de care au avut parte copiii din tabără. 

„Terapia asistată de animale, terapia cu cai în special, este o formă alternativă de terapie prin care se urmărește dezvoltarea abilităților fizice și cognitive ale copiilor cu autism şi creşterea capacităţii lor de funcţionare adaptativă în orice mediu. 

Studiile arată faptul că terapia asistată de animale se asociază cu efecte de îmbunătăţire/reducere a simptomelor din spectrul autist, așa cum arată şi o metaanaliză a lui Nimer (2007). 

Mai specific, terapia asistată de cai contribuie la dezvoltarea anumitor abilităţi de comunicare verbală şi nonverbală, gândire creativă, încredere de sine, siguranță. Dincolo de efectele fizice - îmbunătățirea echilibrului, creşterea forţei musculare, normalizarea tonusului muscular, creşterea mobilităţii articulare, reducerea schemelor de mişcare greşite - efectele terapiei cu cai duce la îmbunătăţirea funcţiilor vitale, îmbunătăţirea apetitului şi digestiei și, nu în ultimul rând, la stimularea senzorială, emoţională, socială. 

Ce schimbări se produc? Ce observăm la evaluările ulterioare ?   

  • creșterea nivelului de motivare, de implicare în activitățile propuse
  • îmbunătăţirea abilităţilor motorii fine şi grosiere şi a coordonării vizuo-spaţiale
  • îmbunătăţirea echilibrului şi a posturii corporale
  • reducerea nivelului de anxietate
  • dezvoltarea deprinderilor de relaxare 
  • îmbunătăţirea stimulării şi discriminării tactile
  • îmbunătăţirea atenției
  • dezvoltarea limbajului     
  • dezvoltarea abilităților de socializare. 

Terapia este o muncă de echipă la care participă instructorul de echitaţie, terapeutul și familia copilului cu autism. Implicarea familiei ajută părinții să înțeleagă și să respecte ritmul de lucru al copilului, stilul de învățare, modul în care copilul reacționează la stimuli.                         

Călăritul îl ajută pe copil să-și depășească teama, îi crează echilibru și siguranță. De pe cal, copilul cu autism învață să vadă și să simtă diferit lucrurile din jur. E ca și cum calul reușește să pătrundă în lumea copilului cu autism pentru a-l aduce în lumea noastră”, ne-a spus medicul primar psihiatrie pediatrică dr. Andreea Salan. 

Programul a fost finanțat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, prin programul pentru menținerea sănătății fizice și psihice. A avut, totodată, parte și de sprijinul financiar și logistic al unor sponsori din mediul privat. 

Activitățile s-au desfășurat cu ajutorul a 8 terapeuți și psihologi, 6 voluntari și 2 instructori de echitație. 

Sursa foto:  MIND AUT/ Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.