ACTUALITATE 29 octombrie 2019

Cea mai gravă alertă de Pestă Porcină Africană de până acum

de Iulia Drăghici - Taraș | 1897 vizualizări

Autoritățile au confirmat prezența mai multor focare de PPA în județ, la porcii mistreți din zona Baraolt 

Pesta Porcină Africană (PPA) s-a întors în județul Covasna și de această dată este mai amenințătoare ca oricând, anunță autoritățile. În ultimele zile, în pădurile din zona Baraoltului au fost semnalate o serie de cazuri unde prezența virusului a fost confirmată. Mai grav este că descoperirile au fost făcute la porcii mistreți, fapt care face ca fenomenul să fie mai greu de controlat ca până acum. Ca măsură de limitare a răspândirii virusului, autoritățile au dispus uciderea a sute de animale. 

Pesta Porcină Africană a fost confirmată zilele trecute la porci mistreți în trei cazuri descoperite în pădurile din zona UAT Brăduț, iar altele trei sunt în curs de analiză. Primul caz de PPA la mistreți a fost semnalat în 24 octombrie a.c., când autorităților competente li s-a transmis că s-au găsit trei cadavre de mistreți în zona Fondului de Vânătoare numărul 2 din Brăduț. Rezultatul analizelor a fost pozitiv și astfel s-a confirmat, pentru prima dată, existența virusului la animalele sălbatice. 

Până acum nu știam că pot fi probleme și în această zonă, din nordul județului, dar la două zile după ce am depistat acest caz și s-a pus diagnosticul, mai exact pe 26 octombrie am primit notificare că a apărut și într-o comună din județul Brașov, într-o zonă foarte apropiată. (...)  Tot pe data de 24 s-a mai găsit încă un cadavru de mistreț la granița Fondurilor de Vânătoare 3 și 4, deci între Cormoș și Herculian. La fel, pe data de 25 a fost descoperit încă un caz la Brăduț și tot pe 25 încă un caz la Herculian. Până acum stăm cu multe probe. Au fost trimise către laboratorul din Prahova unde suntem arondați. Așteptăm rezultatul azi după-masă, către seară”, a declarat luni, într-o conferință de presă, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor. 

Minimum 300 de porci mistreți vor fi uciși 

Ca măsuri adoptate imediat, autoritățile au impus intensificarea patrulelor în pădure, pentru identificarea cât mai rapidă a unor cazuri de mortalități și îmbolnăviri la porci mistreți. În plus, în zona Doboșeni, Filia, Herculian întregul efectiv de mistreți trebuie să fie împușcat pentru a împiedica ieșirea virusului. În același timp, în zonele încă neafectate s-a impus reducerea efectivelor de mistreți până la un mistreț pe 2 kilometri pătrați. Estimativ, minimum 300 de mistreți vor fi uciși în perioada următoare. 

Zona afectată la momentul acesta este zona Baraolt, pentru că acolo sunt concentrate focarele atât la porcii mistreți, cât și la cei domestici. În ședința Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, pe care am convocat-o sâmbătă am stabilit un plan de măsuri și pentru apariția și combaterea pestei porcine africane și la porcul mistreț. Până acum nu am avut focare. Cred și sper că dacă toată lumea va respecta cu strictețe acest plan de măsuri putem limita propagarea bolii și a efectelor acestora pentru că, după cum știți, sunt implicații de natură economică foarte serioase”, a declarat luni, în aceeași conferință de presă, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu. 

Totodată, acesta a subliniat: „Este foarte important la acest moment (...) ca oamenii care activează în domeniul forestier să înțeleagă gravitatea situației, pe de o parte și pe de alta, să se supună unor minime măsuri de biosecuritate, astfel încât să nu transmită virusul în gospodării. (...) Este foarte important să fim atenți, cu toții, dar mai ales cei care cresc porci, să nu ajungă virusul din mediul silvatic în gospodăriile lor prin măsuri minime de biosecuritate”. 

O altă măsură importantă impusă de autoritățile covăsnene este ca speciile de răpitori din zona afectată să fie împușcate, fiind vorba de vulpi, șacali și chiar lupi, cu excepția ursului, pentru că acesta din urmă cade în altă categorie de recoltare. 

O bună parte a gestionarilor fondurilor de vânătoare a recoltat deja mare parte a cotei repartizate, dar fiind vorba de un interes național și un caz de urgență, nu se mai pune problema cotei, pentru că, mai ales în zona afectată trebuie să fie împușcați toți mistreții”, a punctat directorul DSVSA Covasna. 

Reapariția bolii a fost inevitabilă: „Era doar o chestiune de timp”

Reprezentanții autorităților județene spun că reapariția PPA în județul Covasna era o chestiune de timp, fiind inevitabilă din cauza răspândirii acesteia la porcii mistreți din județele învecinate. 

La mistreți, eu cred că nu se putea evita. Era doar o chestiune de timp. Odată ce virusul a apărut în pădurile din împrejurul județului, era evident că mistrețul nu va ține cont de limita de județ. Era clar că va apărea. Dar lupta noastră trebuie să fie aceasta: pe cât posibil să încercăm să îl facem să rămână în pădure. Poate sună cinic pentru iubitorii de mistreți, dar așa trebuie să fie. Eu cred în continuare că și aici principalul vector care poate influența este tot omul, prin măsurile pe care le ia sau nu le ia”, a punctat prefectul. 

De prevenit nu știu dacă se putea. Se poate încă, sperăm noi, ca folosind niște măsuri restrictive, să nu apară multe focare sau să nu apară în exploatații mari”, a susținut și dr. Sikó Barabási Sándor. 

Măsuri elementare pentru evitarea răspândirii bolii la porcii domestici 

Acum, mai mult ca niciodată, crescătorii de porci trebuie să fie foarte atenți și să respecte o serie de reguli esențiale, dacă vor să țină virusul letal departe de gospodăria lor, spun specialiștii.

În primul rând, porcii trebuie ținuți în această perioadă doar în cotețe, să nu aibă acces oricine la animale, iar la intrarea în grajd să fie pusă o tavă sau un recipient cu paie sau rumeguș și dezinfectant special sau sodă caustică pentru a evita transportarea virusului cu încălțămintea. Proprietarul/ îngrijitorul ar trebui să aibă haine separate și cizme distincte cu care intră în adăpostul de animale, altele decât cele folosite, de exemplul la muncile forestiere, la câmp sau prin sat. Specialiștii recomandă și înmatricularea fiecărui animal, pentru că, cazul în care se confirmă boala, nu se pot face despăgubiri și, dacă este cazul, va primi și amendă contravențională. La primul semn de boală sau în caz de mortalitate toți crescătorii de porci sunt obligați să anunțe de urgență medicul veterinar. 

Totodată, recomandarea insistentă a autorităților este ca în cazul în care se decide tăierea porcului, să nu se evite testarea animalului de trichineloză. 

Spunem noi sau nu spunem, cu siguranță oamenii o să taie porcii, că vine Crăciunul. Să nu ne facem iluzii că nu va fi așa. Este foarte important ca oamenii să nu se eschiveze și să ducă probe pentru trichinoză, pentru că această boală este periculoasă pentru om. De frică să nu i se ia porcul, pentru că, Doamne ferește!, are pestă, nu îl mai duce la testat. Asta e 100% contraindicat și le recomandăm insistent oamenilor să meargă să facă acele verificări absolut necesare, pentru siguranța sănătății lor”, a punctat prefectul Sebastian Cucu. 

Pentru a doua oară anul acesta, Pesta Porcină Africană a fost confirmată în județul Covasna, prima fiind pe 13 octombrie, într-o exploatație necomercială de porcine din rasa Mangalița din localitatea Aita Mare. Atunci s-au eutanasiat și neutralizat, prin îngropare în condiții de biosecuritate,  37 de porci.

Autoritățile caută încă răspunsuri privind apariția virusului aici și spun că variante ar fi două: ori că porcii domestici au intrat în contact cu cei mistreți, ori că pescarii sau turiștii care vin în zonă au transmis virusul cu alimente sau resturi contaminate. Răspunsul va veni în urma anchetelor epidemiologice, aflate în derulare.

Imediat după confirmarea virusului la ferma din Aita Mare, autoritățile județene au avut o întâlnire cu gestionarii fondurilor de vânătoare și cu reprezentanții Ocoalelor Silvice, private și de stat pentru a le atrage atenția că este posibil ca virusul să fie prezent în mediul silvic, având în vedere că în județele limitrofe, Buzău, Vrancea și chiar Brașov, existau deja cazuri confirmate. „Din păcate, de ce ne-a fost frică nu am scăpat, dar ne și așteptam. Și probabil, ca urmare a acestei mobilizări au fost confirmate aceste noi cazuri de Pestă Porcină Africană la porci mistreți”, a spus prefectul luni. 

Încă există îndoieli cu privire la existența virusului 

Pe de altă parte însă, în rândul populației sunt încă îndoieli privind existența acestui virus mortal pentru porcine. 

Se apropie Crăciunul, chiar așteptam această veste. Foarte trist că așa ușor se pot manipula oamenii și în județul nostru”, a scris o cititoare pe pagina de Facebook a ziarului Observatorul de Covasna, la știrea reapariției virusului în județul Covasna, în timp ce altcineva a precizat: „Se apropie Crăciunul, așa că trebuia să apară și pesta. Foarte trist, nu primim subvențiile la timp, nici porcii nu putem să îi tăiem, pot veni sărbătorile de iarnă”.

Autoritățile susțin însă că boala este cât de poate de reală și că, din păcate, mulți oameni ajung să se convingă de aceasta pe măsură ce animalele sfârșesc sub privirile lor. 

Pesta Porcină Africană este o boală virotică foarte agresivă, a explicat dr. Sikó Barabási Sándor, care provoacă febră foarte mare la animale. 

Din această cauză, mistreții coboară în zona cu pâraie să bea apă, dar nu mai au forță să urce și mor acolo. „Deci majoritatea mistreților morți se găsesc ori în albia pâraielor, ori în locuri mai retrase, mai umbroase, în desișuri unde e umbră”, a spus acesta. 

Pesta Porcină Africană a fost descoperită prima dată în 1928 în Kenya. Prin anii 1950 – 1956, virusul a ajuns în Europa și a afectat sudul Franței, Spania, Portugalia, Brazilia, Italia. „Sunt țări, ca Spania, de exemplu, unde nici de atunci nu au reușit să scape de boală. Pe internet se găsesc hărți, colorate în roșu, aproape toată Asia este colorată așa, înseamnă că totuși este un sâmbure de adevăr, deci există boala. Semnele sunt caracteristice. La necropsie, la deschiderea cadavrelor, se văd în special pe splină, rinichi, vezica urinară și în ganglioni. La probele pe care le-am trimis acum la laborator, semnele sunt atât de evidente, că putem să le punem exemplu în manualele universitare”, a mai explicat dr. Sikó Barabási Sándor. 

Și gestionarii fondurilor de vânătoare, la fel ca proprietarii de porci domestici, pot fi sprijiniți financiar cu despăgubiri, potrivit legislației în vigoare, în cazuri ca cele înregistrate în prezent în județul Covasna, din zone de risc. Astfel, vânătorii pot primi între 65 și 400 de lei pentru fiecare mistreț mort raportat autorităților. 

La mijlocul lunii aprilie, DSVSA anunța stingerea celor două focare de Pestă Porcină Africană descoperite, încă din februarie pe raza județului Covasna. 

Bilanțul arăta că începând de la 1 februarie, când a fost identificat primul focar în cartierul de la periferia municipiului reședință de județ, la cadavrele a doi porci aruncați la groapa de gunoi, respectiv din 5 februarie, când s-a descoperit un alt focar la Valea Crișului, au fost ucise preventiv 140 de animale. Despăgubirile s-au ridicat la 53.514 lei pentru focarul din Őrkő și 15.480 lei pentru cel din Valea Crișului.

Cea mai recentă statistică a ANSVSA, din 10 octombrie, arată că la nivel național Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 337 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România și până în prezent, au fost eliminați 484.422 de porci afectați de boală și există 2.175 de cazuri la mistreți. 

Până la această dată (10.10.2019) au fost despăgubiți 11.072 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de aproape 276 de milioane de lei.  

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.