VIDEO Ce spune prefectul de Covasna despre noua lege a gestionării urșilor
Noile reguli privind gestionarea urșilor vor putea opri înmulțirea excesivă a acestora, a spus prefectul Ráduly István marți, într-o conferință de presă.
„Sunt mulțumit și bucuros că în sfârșit s-a adoptat acea lege care a fost elaborată de către domnul ministru Tanczos, când era la Ministerul Mediului. Cu acest act normativ putem să luăm măsuri împotriva înmulțirii excesive a urșilor bruni. Îmi pare foarte rău că această decizie a trebuit să vină după decesul unei persoane de 19 ani. (...) Și eu iubesc animalele, nu sunt vânător, chiar iubesc animalele, dar nu pot să accept ca ursul să vină în habitatul uman”, a declarat prefectul Ráduly István.
Tot acesta a precizat și că „și cele mai prudente estimări indică faptul că în județul Covasna există de trei ori mai mulți urși decât poate suporta în mod normal habitatul disponibil (mai mult de 2.000 de exemplare în loc de cel mult 600), ca urmare nu se pune problema protejării urșilor deoarece aceștia sunt în pericol de dispariție”.
Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care reglementează măsurile de gestionare a populației de urși. Noul act prevede aprobarea uciderii, în 2024 și 2025, a 426 de urși bruni, la nivel de barem de prevenţie la nivel naţional şi a 55 de urși - cotă de intervenție.
Schimbările legislative au avut la bază argumentul prevenirii atacurilor asupra oamenilor și limitării pagubelor produse de urși în comunități.
Actul normativ promulgat de către șeful statului completează legea 407/2006 și modifică ordonanţa de urgenţă 81/2021, potrivit Digi24.
Totuși, nici legislația de până acum nu a oprit autoritățile să intervină în a gestiona eficient populația de urși.
Conform Hotnews.ro, „în perioada septembrie 2023 – iunie 2024, din cota de intervenție de 80 de urși (urși care pun în pericol omul), s-au cerut 14 intervenții, s-au acordat 7 permise și 5 au fost executate. Iar pe cota de prevenție (urși cu probleme) din 140 de animale au fost eliminate 118”.
Redacția Observatorul de Covasna/CovasnaMedia.ro a inițiat o campanie amplă de informare pe subiect. Primul articol din serie în găsești AICI.