ACTUALITATE 11 august 2022

Ce s-a mai întâmplat cu problema apei de la Ghidfalău

de Iulia Drăghici - Taraș | 482 vizualizări

După multe plângeri și sesizări, precum și câteva întâlniri de lucru, ba chiar și o amendă de 4.000 de lei aplicată de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna operatorului regional Gospodărie Comunală SA, situația cu apa de la Ghidfalău pare să se mai îmbunătățească. Până acum, în iulie și august, au fost efectuate 10 operațiuni de curățare a conductelor, însă soluția pe termen lung necesită o investiție majoră, la care trebuie să pună umărul și Gospodărie Comunală și autoritățile locale. 

În ceea ce privește amenda de 4.000 de lei aplicată administratorului rețelei, DSP Covasna ne-a informat, printr-un răspuns la o solicitare a redacției „Observatorul de Covasna”, că, după mai multe serii de analize, la Ghidfalău au fost constatate depășiri mari la parametrii chimici: turbiditate, oxidabilitate și amoniu. 

În ultimele două luni au fost prelevate în cadrul monitorizării de audit probe de apă de către personalul de supraveghere din cadrul DSP Covasna, iar rezultatele analizelor au fost conforme cu legislația în vigoare. 

De asemenea, producătorul de apă este obligat să realizeze monitorizarea de control a apei distribuite. În luna iulie s-au constatat depășiri la o singură probă recoltată de aceștia, la parametrii bacteriologici NTG la 22⁰C și la NTG la 37⁰C.

Ca urmare a reclamațiilor depuse la sediul instituției noastre de către locuitorii comunei, inspectorii din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică au recoltat probe, iar la una dintre acestea au fost constatate depășiri mari la parametrii chimici: turbiditate, oxidabilitate și amoniu. Operatorul Regional SC Gospodărie Comunală S.A. Covasna a fost sancționat contravențional cu amendă de 4.000 lei și i s-a cerut un punct de vedere oficial în care să explice cauzele deficiențelor, precum și soluții rapide de remediere. 

Până în prezent nu avem cunoștință ca populația comunei să fi suferit îmbolnăviri. 

DSP Covasna recomandă populației să nu consume apă din sistemul centralizat dacă aceasta nu este clară, transparentă sau dacă are miros sau gust”, se arată în adresa transmisă de către DSP Covasna, la solicitarea Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro. 

La finele lunii iulie, reprezentanții autorităților locale, primar, viceprimar și câțiva consilieri locali, au avut o întâlnire la sediul Gospodărie Comunală SA din Sfântu Gheorghe, în care s-au stabilit mai multe soluții, pe termen scurt și lung. Pe termen scurt a fost cea de spălare a conductelor, iar pe termen lung s-a stabilit că va fi nevoie ca alimentarea cu apă să se facă printr-o conductă trasă de la Sfântu Gheorghe. Acest demers presupune investiții majore, la care vor trebui să pună umărul și operatorul și autoritățile locale. 

Ne-am consultat cu autoritățile locale, care ne-au ajutat să îmbunătățim serviciul ca o soluție pe termen scurt. Părerea mea profesională este că, pe termen lung, fie va trebui îmbunătățită la nivel local alimentarea cu apă, fie va trebui trasă o conductă de la Sfântu Gheorghe – lucrare parțial realizată, dar care ar necesita o investiție majoră pentru a fi finalizată. Din punct de vedere tehnic, aceasta este cea mai bună soluție, dar în timp va deveni clar și în ce direcție putem merge mai departe cu această problemă”, a explicat directorul operatorului regional, Kozsokár Attila, prin intermediul unui comunicat de presă transmis marți. 

Aceeași sursă notează și că, în ultimele săptămâni ale lunii iulie, la Ghidfalău au fost efectuate în total nouă operațiuni de curățare a conductelor magistrale, iar în luna august, până în prezent, a avut loc o astfel de lucrare, urmând să fie curățată și instalația de captare a apei. 

De cel puțin doi ani, dar în ultimele luni mai accentuat, furnizarea apei a fost problematică la Ghidfalău. La robinetele cetățenilor ajungea apă cu nisip și alte impurități, care au dus și la deteriorarea aparatelor electrocasnice. De băut și îmbăiat, mai ales în cazul copiilor, nici nu putea fi vorba, ne spuneau cetățenii comunei, cu care am discutat în iulie, când am documentat un reportaj despre situația de acolo. Cu toate acestea, analizele autorităților arătau că apa este numai bună de băut. 

O mare nemulțumire a oamenilor a fost că s-a anunțat scumpirea apei, în condițiile în care calitatea lăsa de dorit. 

Sursa foto: arhivă/iulie 2022 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.