ACTUALITATE 8 iulie 2022

Testul suprem din Ghidfalău: cine are curaj să bea apă de la robinet?

de Iulia Drăghici - Taraș | 2625 vizualizări

Apa, care este esența vieții, este subiect de suferință pentru comunitatea din comuna Ghidfalău. De câțiva ani, și în ultima vreme tot mai des, apa definită de autorități drept potabilă vine la robinete cu pământ, nisip și te mai miri ce. Uneori atât de multe impurități sunt, că le strică electrocasnicele. De băut nici nu poate fi vorba. Și uneori și îmbăiatul, mai ales în cazul copiilor, este problematic din cauza calității îndoielnice a apei. Operatorul rețelei, Gospodărie Comunală SA, spune că problemele apar atunci când există consum foarte mare în comună, dar și că, pentru a rezolva odată pentru totdeauna situația, ar fi nevoie de o investiție care să lege comuna de rețeaua din Sfântu Gheorghe. Însă e vorba de bani mulți și de timp. Autoritățile locale spun că au mâinile legate și nu pot interveni, pentru că rețeaua nu le mai aparține. În tot acest timp, consumatorii își pierd speranța și sunt dezamăgiți, frustrați și nervoși că trebuie să plătească o apă murdară cu bani mulți. 

Ceea ce este interesant de precizat din capul locului este că pentru săptămâna viitoare, pe 12 iulie, de la ora 18:00, este programată o întâlnire la Ghidfalău, în sala de ședințe a Consiliului Local, la care vor lua parte reprezentanții operatorului rețelei, autoritățile locale și județene, dar și cetățenii. 

„Nici câinele nu bea apa”

Până atunci, oamenii își exprimă nemulțumirile în fel și chip, în speranța că se va ivi o soluție care le va rezolva problema: au vorbit cu aleșii locali, au făcut sesizări, petiții, postări pe rețelele de socializare și au căutat presa. Noi am răspuns apelului și am fost la finele săptămânii trecute în satele din comuna Ghidfalău, unde ne-am întâlnit cu oamenii care au fost deschiși să prezinte perspectiva lor asupra problemelor cu care se confruntă. Am aflat despre această problemă și am scris pe subiect și anul trecut, dar acum am vrut să mergem și la fața locului, să luăm pulsul chiar din satele covăsnene. 

Calitatea apei este foarte șubredă. Până în momentul de față numai probleme am avut din cauza asta. Și la electrocasnice. Nici câinele nu bea apa. Are un miros destul de înțepător și foarte, foarte neplăcut. Nu suntem mulțumiți de preț pentru calitatea asta. Eu, momentan, este părerea mea, nu o să plătesc apa până când nu rezolvă situația. Este de opt ani așa”, ne-a spus Dézsi Botond Zoltán, locuitor al comunei, de profesie laborant agroalimentar. 

Szakács Péter spune că a făcut în ultimii aproape doi ani nu mai puțin de 12 apeluri către dispeceratul Gospodăriei Comunale din cauza problemelor cu apa. La el acasă au fost și reprezentanți ai DSP, care au luat probe pentru analize. Bărbatul spune că, la o astfel de ocazie, după ce buletinele s-au tot întors cu rezultatele excelente privind calitatea apei, a avut o discuție cu oamenii care i-au trecut pragul: „Le-am dat un pahar cu apă și le-am spus să bea, dacă sunt analizele așa de bune. Mi-au spus că ei nu sunt obligați să facă asta. „Dar eu sunt”, le-am spus. Și plătesc pentru ea. Nici baie nu pot să fac. O dispeceră mi-a spus că, dacă nu îmi convine, să mă deconectez. Intenția mea este să fac acest lucru. O să forez o fântână. Pentru că apa de acum nici nu poți să o miroși. Mi-e frică să fac baie la copil în ea”, ne-a explicat acesta. 

Tot în curtea lui am fost și martori că apa care îi venea la robinetul din curte, printr-o țeavă de plastic, deci fără rugină, era maro și opacă. Nicidecum potabilă. 

Am avut situații când am spălat rufele albe și a trebuit să le arunc pe toate, că s-au făcut maronii. Am sesizat de multe ori, dar degeaba. Sunt vreo doi ani sau și mai mult de când sunt probleme”, ne-a spus și Rozalia Covalciuc din Ghidfalău. 

Și ea, ca și ceilalți săteni care își permit, cumpără apă de băut și pentru gătit de la magazin, în sticle de plastic. O altă soluție găsită de cei care au mașini și posibilități de deplasare este mersul la izvor cu bidoane. 

Avem probleme. Am observat până și la wc, că se blochează rezervorul din cauza nisipului. Curățăm, dar așa nu se poate! Nu mai merge! Nu bem absolut deloc de la robinet. Mergem la izvor și luăm apă minerală la Micfalău și la Malnaș”, ne-a mai spus o altă localnică din Zoltan, care ne-a primit în locuința sa. 

Ghid ne-a fost consilierul local Máthé István, care ne-a sesizat cu privire la aceste probleme și în anii trecuți. 

Sunt zilnic probleme cu apa potabilă. Problema este că pe fundul conductei s-a depus mizerie, iar din cauza secetei este folosită o cantitate mare a apei și se agită și intră la consumatori. După părerea mea, asta se întâmplă ori pentru că filtrele sunt scoase din stația de pompare și filtrare, ori, am mai auzit, că ar exista o conductă din primul puț dusă direct și legată la rețeaua comunală”, a spus consilierul local Máthé István. 

Ceea ce face toată situația și mai surprinzătoare este că rețeaua nu este veche, ci are cam șapte ani. 

Oamenii sunt nemulțumiți și că anul trecut, când au depus o petiție cu aproape 90 de semnături pentru a semnala această problemă la mai multe instituții din Sfântu Gheorghe (Gospodărie Comunală, Prefectură, Direcția de Sănătate Publică, Primărie și Protecția Consumatorilor), nu au primit nici un fel de răspuns, de la niciuna, după cum ne-a declarat Máthé István. 

Pe lângă faptul că primesc apa murdară, localnicii pe care i-am întâlnit săptămâna trecută ne-au spus și că presiunea este foarte slabă. Răspunsul pe care oamenii spun că l-au primit de la operator este că de vină în acest caz este electricitatea. 

Gospodărie Comunală: din cauza consumului foarte mare de apă, stația de tratare nu mai face față 

Directorul operatorului Gospodărie Comunale SA, Kozsokár Attila, spune că problemele cu apa murdară apar îndeosebi vara din cauza consumului foarte mare de apă, mai pronunțat acum din cauza secetei, așa cum s-a notat și într-un comunicat de presă trimis zilele trecute. El a îndemnat din nou, și cu această ocazie, populația întregului județ, nu doar a Ghidfalăului, să aibă un consum responsabil de apă potabilă, pentru că altfel se va ajunge la impunerea de rații. 

Legat de situația din Ghidfalău, problema ar porni de la rețea, care nu a fost construită pentru o utilizare așa amplă. Nici stația de tratare a apei nu face față atunci când consumul crește peste un anumit nivel.

Pe timp de vară crește consumul și sistemul nu face față. Nu așa au fost gândite, proiectate, construite, ca să facă față unor consumuri crescute din cauza stropitului sau a altor activități. Automat, această problemă apare cam două luni de zile, pe timp de vară”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Kozsokár Attila, spunând că operatorul regional Gospodărie Comunală a preluat doar sistemul, care a fost construit de autoritățile locale. 

Chiar în Ghidfalău s-a observat o eroare de construire a rețelei de apă potabilă, după ce aceasta a fost predată către operatorul regional, unde țeava era în pământ la 30 de centimetri adâncime, nu la un metru, un metru și 10, cum este normal și legal. „Am văzut asta în momentul în care am preluat sistemul. În momentul când a venit prima iarnă cu temperaturi mai scăzute, de minus 30, a înghețat conducta și a trebuit să o schimbăm. Sunt lucruri pe care le aflăm ulterior, după ce începem să operăm sistemul”, a spus directorul. 

În ceea ce privește suspiciunile exprimate de unii cetățeni, de existență a unor rețele clandestine, care nu mai trec prin sistemul de filtrare, directorul operatorului regional a spus că, dacă se dovedește a fi cazul de așa ceva, atunci ar fi o încălcare a legislației. 

Noi le-am comunicat consumatorilor, așa cum prevede legea, că este interzisă orice interconectare a anumitor rețele clandestine, sau cum să le zic, cu rețeaua publică de alimentare cu apă potabilă. Este împotriva legii. Nu putem să excludem că în cazul unei proprietăți nu se fac astfel de legături. Noi atragem atenția consumatorilor să evite asemenea probleme, ca să nu afecteze întreaga rețea de alimentare. Dar din cunoștințele noastre nu există interconectări, dar nu putem fi siguri ce se întâmplă în incinta unei curți”, a spus Kozsokár Attila. 

O soluție, dar pe termen mediu sau lung, cu o finanțare neapărat externă, pentru că Gospodărie Comunală nu are buget așa mare, ar fi ca rețeaua din Ghidfalău să fie legată de cea din Sfântu Gheorghe. 

Aici nu sunt probleme, avem și surse de apă și nu ar mai fi aceste probleme. Dar acolo există un sistem în care, în momentul în care crește consumul peste un anumit nivel, apar asemenea situații”, a mai explicat directorul societății. 

Autoritățile locale spun că au „mâinile legate”

L-am contactat și pe primarul comunei, Jancsó Ernő, care ne-a spus încă din capul locului faptul că se abține de la declarații până după data de 12 iulie, când are loc întâlnirea cu sătenii și autoritățile locale și județene. Acesta ne-a transmis joi, când l-am sunat, că, în prezent, mai mult decât hârtii nu are ce să facă, spunând și că, din cauza contractului de concesiune către Gospodărie Comunală, are „mâinile legate”. Întrebat totuși și dacă el nu este afectat de situație, în calitate de cetățean, nu edil, Jancsó Ernő nu a ezitat să spună că da. Primarul a spus că speră ca întâlnirea de săptămâna viitoare să aducă nu doar răspunsuri, ci și soluții. 

Analize curate 

Până atunci, un mare semn de întrebare este: cum se fac analizele de laborator de ies cu rezultate foarte bune? În condițiile în care se vede cu ochiul liber problema. Și DSP Covasna, și Gospodărie Comunală comunică în mare parte aceleași lucruri. „Menționăm că nu avem depășiri ale indicatorilor de potabilitate la Comuna Ghidfalău, respectiv Zoltan, Ghidfalău, Fotoș și Angheluș”, se arată într-un răspuns al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, transmis redacției „Observatorul de Covasna” la finele lunii mai a.c. 

În majoritatea cazurilor, buletinele sunt conforme. Au fost cazuri când au fost depășiri la anumiți parametri”, a spus și Kozsokár Attila. 

Este de spus în concluzie și că oamenii cu care am discutat la Ghidfalău au amintit de creșterea de preț la apă și canalizare. Nu au fost surprinși de majorare, ci doar de faptul că li se cere să plătească mai mult pentru acea calitate îndoielnică. 

În același timp, în prezent operatorul regional speră să nu ajungă, din cauza secetei, să raționalizeze apa, așa cum e ea, bună, rea, curată sau murdară. 

Rămâne de văzut dacă și cum se schimbă soarta comunei Ghidfalău după 12 iulie. Sau dacă cineva este dispus să răspundă la întrebarea din titlu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.