Mai multe teste antidrog, mai multe incertitudini: câte dintre ele au fost fals pozitive?
În 2024, polițiștii rutieri din județul Covasna au efectuat 1.323 de teste antidrog, iar aproximativ 5% dintre acestea au avut rezultat pozitiv. Totuși, datele despre substanțele cel mai frecvent depistate, numărul testelor fals pozitive sau câți dintre șoferii testați pozitiv aveau și alcool în sânge lipsesc. La aceste întrebări autoritățile răspund că „nu sunt colectate date conform criteriilor solicitate”.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Covasna, la solicitarea redacției Observatorul de Covasna/covasnamedia.ro, în 2024 au fost prinși 71 de șoferi aflați la volan sub influența substanțelor psihoactive. Este vorba despre testările preliminare, nu analizele la sânge, care au mai dovedit, în anumite cazuri, și rezultate fals pozitive.
În total, anul trecut, s-au efectuat 1.323 de teste antidrog, mai multe decât în 2023. Deci, în medie, s-au efectuat aproximativ 3-4 teste antidrog pe zi în județul Covasna în 2024.
Lipsa datelor privind testele fals pozitive
Întrebat de Observatorul de Covasna care e numărul testelor antidrog fals pozitive în urma analizelor de laborator, Inspectoratul Județean de Poliţie Covasna a spus că „nu sunt colectate date conform criteriilor solicitate”.
Același răspuns l-am primit și la întrebările „Substanțele cel mai frecvent depistate în testele pozitive” și „Ce procent din șoferii testați pozitiv aveau și alcool în sânge?”.
Amintim că în 2023, o analiză Libertatea a scos la iveală problema testelor antidrog fals pozitive. Atunci, IPJ Covasna a furnizat datele solicitate, însă în 2025 nu ne-a oferit aceleași informații despre situația din 2024.
Mai multe aparate drugtest în dotare
Dacă în 2023 IPJ Covasna avea în dotare doar două mijloace tehnice certificate de tip „drugtest”, în prezent polițiștii rutieri au în dotare 16 aparate pentru efectuarea testărilor. Alte 6 aparate sunt disponibile la structurile de ordine publică, se mai arată în răspunsul oferit de instituție.
Totodată, anul trecut a adus schimbări semnificative în legislația rutieră din România, prin adoptarea a două ordonanțe de urgență: OUG nr. 84/2024 și OUG nr. 97/2024. Acestea abordează problema consumului de substanțe psihoactive la volan, recunoscută drept una dintre principalele amenințări la adresa siguranței rutiere.
OUG nr. 97/2024 impune un termen limită de 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice. Aceste analize sunt esențiale pentru confirmarea prezenței substanțelor psihoactive în organism și permit clarificarea situației legale a conducătorilor auto, fie prin restituirea permisului, fie prin menținerea restricțiilor.
Într-un bilanț al acțiunilor IPJ Covasna pe anul 2024, trimis săptămâna trecută, se arată că pentru anul 2025 combaterea traficului de droguri rămâne o prioritate.