ACTUALITATE 6 septembrie 2018

Căutăm mici maeştri în prepararea kürtőskalács-ului

de Covasna Media | 831 vizualizări

Programul Festivalului Deliciilor Dulci

La cea de-a doua ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci, un rol important vor juca copiii. Pe lângă oferta Aleii Deliciilor Dulci şi a standurilor cu kürtőskalács, se vor desfăşura, atât sâmbătă, cât şi duminică, mai multe activităţi pentru copii, dar cei mici sunt aşteptaţi şi la concerte dedicate lor.

Sâmbătă, în zona de promenadă din centru, activităţile pentru copii se vor desfăşura sub genericul „De la spic până la cozonac”. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, împreună cu Asociaţia Bodvaj, îi va învăţa pe copii, cum trebuie preparat cozonacul kürtős, iar pe parcursul unor activităţi interactive, cei mici se vor familiariza cu spicul grâului, vor învăţa cum se face făină din cereale, cum se frământă aluatul dospit şi cum se coace cozonacul kürtős.

Folosind povestea spicului de grâu, cei mici vor putea încerca coacerea cozonacului în cadrul unor activităţi tematice, iar copiii care îşi vor prepara propriul kürtős, vor dobândi titlul de „Mic maestru în prepararea kürtőskalács-ului”. În cadrul programului se organizează şase tururi, tururile încep din oră-n oră, de la ora 11 până la ora 19, iar înscrierile se fac la faţa locului. De asemenea, se caută şi reţeta bunicii pentru kürtős, deoarece angajaţii centrului şi-au stabilit ca obiectiv colectarea unor reţete tradiţionale şi familiale de kürtőskalács. Cei care deţin astfel de reţete şi ar dori să le împărtăşească cu organizatorii, pot să facă acest lucru introducându-le în cutia instalată în acest scop la locul desfăşurării activităţilor dedicate copiilor.

Duminică, apa minerală va fi tematica activităţilor dedicate copiilor. În cadrul programului interactiv intitulat „De la izvor până la ulcior” copiii vor avea ocazia să înveţe despre izvoarele de apă minerală şi cele lecuitoare din judeţul Covasna, cât şi despre legendele şi povestirile legate de acestea. Se vor putea studia etichete vechi de apă minerală şi, prin aceasta, cei interesaţi vor putea cunoaşte această valoare importantă a județului Covasna.

Duminică, începând de la ora 12:00, Micuța Fifi va prezenta, cu recomandarea locului de joacă Superland, un spectacol interactiv de muzică şi dans destinată copiilor. Formaţia de copii Bóbita va susţine un concert tot duminică, începând de la ora 17:00, muzicienii din Ungaria vor sosi la Sfântu Gheorghe cu un program ludic şi distractiv.

Competiţii în centrul atenției

Competiţiile vor juca un rol predominant şi în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Deliciilor Dulci. Echipele unor firme producătoare de kürtőskalács din judeţele Harghita, Mureş şi Covasna se vor întrece pentru câştigarea titlului „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”. Sâmbătă, echipele vor prepara un kürtőskalács tradiţional, glazurat cu zahăr ars, lung de minim 25 cm, iar duminică, la „kürtőskalács-ul creativ”, graniţe vor fi doar limitele imaginaţiei concurenţilor. Tot duminică, echipele localităţilor care dispun de izvoare de apă minerală vor concura pentru titlul „Cea mai bună clătită cu apă minerală”.

Cozonacii şi clătitele preparate pe loc  în cadrul concursurilor festivalului  vor fi evaluate de un juriu compus din şase membri: Szőcs Ilona, conducător de pensiune din Cernatu de Sus, Jánossy Alíz, jurnalistă specializată în gastronomie din Gheorgheni, Mezey Sarolta, jurnalistă din Târgu Mureş, Szász Elemér, gastroblogger din Odorheiu Secuiesc şi Bocskor István, conducătorul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, sub conducerea preşedintelui juriului, maestrul cofetar Farkas Ferenc din Sfântu Gheorghe, vor analiza şi vor acorda un punctaj în funcţie de arome, aspect şi procesul de preparare.

Szőcs Ilona, este psiholog de profesie, dar în viaţa de zi cu zi îşi petrece aproape tot timpul conducând Centrul Turistic Malomkert din Cernat şi activând la Asociaţia „Háromszéki Mára”. În acelaşi timp, lucrează ca cantor al parohiei din Cernatu de Sus şi ca preoteasă este unul dintre promotorii vieţii colective.

Jánossy Alíz este jurnalistă specializată în gastronomie din Gheorgheni, redactor al unor publicaţii de gastronomie, precum şi membră titulară a mai multor ordine cavalereşti gastronomice, mama a doi copii. Este interesată de gătit şi copt încă din copilărie, s-a născut într-o familie în care toată lumea găteşte şi coace bine. Interesul pentru gastronomie i-a crescut în paralel cu jurnalismul, deoarece repede şi-a dat seama că gătitul seara sau în zori pentru familia este o activitate eliberatoare de stres.

Szász Elemér, este un blogger de gastronomie din Odorheiu Secuiesc, este membru al mai multor ordine cavalereşti gastronomice şi este tatăl a doi copii. Timp de unsprezece ani a lucrat ca brutar, îi place foarte mult să gătească, se străduieşte să reînnoiască reţetele culinare tradiţionale, învăţate de la bunica sa, să creeze noi reţete şi să le facă cunoscute oamenilor prin intermediul blogului său şi al paginii web, precum şi pe suport de hârtie, pe paginile magazinului de gastronomie „Székely konyha”, care apare lunar.

Mezey Sarolta, este jurnalistă în Târgu Mureş şi redactor al cotidianului Népújság, care publică reţete culinare în pagina de gastronomie şi face în mod regulat reportaje despre evenimentele culinare. Gătitul şi coptul sunt tradiţii de familie care s-au încorporat în viaţa ei de zi cu zi. Moştenirea principală a familiei ei, originară din zona scaunului Mureşului, o constituie felurile delicioase preparate în bucătărie, care exprimă grija şi dragostea mamei. Jurnalista doreşte să transmită şi să popularizeze şi în rândul cititorilor această abordare, precum şi mâncarea pregătită în casă, fără adaosuri chimice.

Bocskor István, managerul Brutăriei Bocskor din Sânmartin, se consideră, în primul rând, brutar. Întreprinderea înfiinţată în 1995 asigură mijloace de existenţă pentru 46 de familii şi este considerată una dintre cele mai moderne brutării din zona Ciucului. Bocskor István consideră că acordarea titlului „Kürtőskalács-ul anului în Ţinutul Secuiesc” este, desigur, o iniţiativă bună, deoarece acest titlu atrage atenția consumatorilor asupra produselor, dar şi consumatorii au de câştigat, pentru că obţinerea unui astfel de titlu îl stimulează pe antreprenor să producă produse cât mai de calitate.

Maestrul cofetar Farkas Ferenc, preşedintele juriului, practică această profesie de douăzeci de ani. Bazele meseriei le-a deprins la Sfântu Gheorghe, apoi s-a perfecţionat la Budapesta. Titlul de maestru cofetar l-a obţinut la Breasla Cofetarilor din Ungaria, în 2010, an în care a revenit acasă şi, de-atunci, creează produsele delicioase ale Brutăriei Diószegi şi duce bunul renume al acestora în lume, deoarece nu a existat an în care să nu fi obţinut locul unu sau doi într-o categorie la Târgul de panificaţie, cofetărie şi alimentaţie publică Gastropan.

Programul Festivalului Deliciilor Dulci

VINERI (7 septembrie)

18:00 Concert susţinut de White Betty

20:00 Concert susţinut de Titán

22:00 – 23:30 Concert susţinut de Fúvó Shock Orchestra

 

SÂMBĂTĂ (8 septembrie)

11:00 Deşteptare cu muzică cu fanfara din Zagon

12:00 Deschiderea evenimentului şi lansarea competiţiei „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc ”

12:00 Întâlnire cu juriul, prezentarea echipelor (în direct din piaţă)

14:00 Ansamblul Cununa Carpaţilor: Cântec, joc şi voie bună

15:00 Ansamblul de dans din Valea Rece

17:00 Tentativă de doborâre a recordului pentru „Cel mai lung kürtőskalács din Transilvania”

19:00 Anunţ privind rezultatul competiţiei „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” 

20:00 Concert susţinut de Szőcs Renáta

21:00 Concert susţinut de Alex Velea

*** Promenadă, între orele 11-19: – pe parcursul zilei, activităţi pentru copii, sub genericul „De la spic până la cozonac

DUMINICĂ (9 septembrie)

10:00 Deşteptare cu muzică cu fanfara Vallató din Bixad

10:00 Lansarea competiţiei „Cea mai bună clătită făcută cu apă minerală”

10:30 Întâlnire cu juriul, prezentarea echipelor (în direct din piaţă)

12:00 Lansarea competiţiei „Kürtőskalács-ul preparat într-un mod creativ”

12:00 Programe interactive pentru copii cu Micuța Fifi, cu recomandarea locului de joacă Superland

13:00 Anunţ privind rezultatul competiţiei „Cea mai bună clătită făcută cu apă minerală”

13:30 Program cu Ansamblul de dans popular Százlábú 

16:00 Prepararea „Kürtőskalács-ul Ţinutului Secuiesc”

17:00 Concert pentru copii susţinut de formaţia Bóbita

18:00 Concert susţinut de formaţia Piramis

19:30 Anunţ privind rezultatul competiţiei „Kürtőskalács-ul preparat într-un mod creativ”

*** Promenadă, între orele 11-19: pe parcursul zilei, activităţi pentru copii, sub genericul „De la izvor până la ulcior

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.