Căței abandonați la marginea drumului: „Asta nu e soluția, asta e crimă”
„Sezonul” puilor de câini abandonați pe marginea drumului sau în tomberoane este, din păcate, în plină desfășurare. Un nou caz a fost făcut public de președintele Asociației Câinilor Fără Stăpân „AMY”, Pora Kinga, joi, 4 iunie, când două cățelușe au fost găsite la marginea unui drum județean, la intrarea în Ozun. Doar una, care mai trăia, a fost preluată și dusă în adăpost. Iar cazul nu este singular. Stăpânii de animale trebuie să știe că au alte soluții de a scăpa de ele, care nu implică abandonul de animale sau uciderea acestora.
Problema câinilor abandonați și lăsați în voia sorții, uneori în ghearele morții, nu este nouă și, din nefericire, nici aproape de rezolvare. Pentru că exemplele sunt departe de a se fi epuizat. Joi, un cățel a fost găsit întâmplător și salvat de președintele Asociației pentru Câini Fără Stăpân AMY, Pora Kinga. Era în iarbă, la marginea drumului care duce dinspre Sfântu Gheorghe spre Ozun, în zona industrială, în apropiere de calea ferată. După ce a luat cățelușa, care are cam șase, șapte săptămâni, și a băgat-o în mașină, s-a întors să verifice dacă nu cumva ar mai fi și alții ascunși în iarbă. Dar a găsit doar un cadavru, tot al unei cățelușe, cel mai probabil călcată de mașină.
Cățelușa care a avut șansa de a supraviețui a fost luată în grija Asociației, deparazitată și peste câteva săptămâni, dacă va fi în stare bună de sănătate, va fi dată în adopție.
„E slabă, plină de căpușe și probabil are și viermi intestinali. Se joacă cu ceilalți câini, nu arată a fi bolnavă, dar nici nu mănâncă. (...) Astăzi am deparazitat-o și intern și extern și mâine dacă o să văd că nu mănâncă, o să o duc la veterinar”, ne-a spus Pora Kinga.
În urmă cu două săptămâni, alte patru cățelușe abandonate au fost salvate de președintele Asociației AMY. Dintre acestea, trei au fost adoptate zilele trecute.
Nu demult, alți doi câini au fost găsiți în zona Câmpu Frumos după ce au fost abandonați. Și din aceștia, unul și-a găsit o familie.
Un alt caz care tulburat opinia publică și în care poliția a deschis o anchetă a fost cel în care 13 pui de câine au fost aruncați, în două pungi, într-un container semi-îngropat din zona străzii Luceafărului, la Sfântu Gheorghe. Doar doi au supraviețuit în final. Aceștia au acum cinci săptămâni, iar peste încă o săptămână vor fi dați spre adopție.
„În fiecare an, de cel puțin două ori pe an se întâmplă să fie perioade în care frecvent găsim pui pe câmp aruncați, pe șosele omorâți, lăsați pur și simplu. (...) În primul și primul rând, dacă stăpânii nu doresc pui, atunci să sterilizeze cățelele. Sunt campanii și pot să ceară ajutor de la noi, că și noi mai primim fonduri, mai facem câte o sterilizare gratis. E mai bine așa, decât să le lase să nască și apoi să arunce cățeii pe marginea drumului sau în tomberoane. Dar dacă totuși s-a întâmplat, să ia legătura cu cineva, ori cu adăpostul de la Câmpu Frumos, ori cu noi, să ceară ajutor de la cineva, să se uite pe net. Asta nu e soluție, să arunci câinii în voia sorții. Asta e crimă! Să ceară ajutor. Rezolvăm cumva, doar omul să vrea”, a subliniat Pora Kinga.
De reamintit este că există și o legislație care pedepsește cruzimea împotriva animalelor.
De asemenea, este bine de știut că cei care doresc să ajute Asociația AMY în salvarea câinilor fără stăpân pot să o facă prin donații, în contul prezentat pe pagina de Facebook - Asociatia pentru caini fara stapan AMY.