Cât durează să te racordezi la rețeaua de curent electric în județul Covasna
Cazul unui bărbat din Herculian reflectă realitatea din teren
Deși pentru mulți dintre noi poate părea că racordarea la rețeaua de curent electric este un lucru banal, sunt oameni, chiar și din județ, care au așteptat și încă așteaptă luni bune pentru a fi conectați la rețea. Anul trecut, 172 de zile a fost timpul mediu de racordare, ne-au transmis reprezentanții Distribuție Energie Electrică România (DEER).
Anul acesta, până în 28 martie, timpul mediu de așteptare era de aproximativ 33 de zile, se arată în răspunsul primit la o solicitare formulată de redacția Observatorul de Covasna.
„Timpul mediu de racordare, pentru județul Covasna, în anul 2022, a fost de 171.96 zile, respectiv de 33.6 zile, în anul 2023.
Dorim să menționăm faptul că timpul de racordare depinde și de alți factori implicați în acest proces complex, precum și de timpii necesari viitorului utilizator pentru efectuarea unor proceduri standard: achitarea taxei aferente emiterii ATR, solicitarea încheierii contractului de racordare, achitarea contravalorii conform contractului de racordare, confirmarea finalizării lucrării, prin depunerea documentației de recepție sau a dosarului instalației de utilizare etc.
Precizăm că valorile comunicate mai sus reprezintă o medie aritmetică a timpilor de racordare la rețea (diferența dintre data depunerii cererii și data emiterii certificatului de racordare), a tuturor consumatorilor racordați, în perioadele solicitate”, ne-au transmis reprezentanții DEER.
Așteaptă să fie conectat la rețea de patru luni
Un bărbat din Herculian, Laurențiu Drăgan, așteaptă să fie conectat la rețeaua de curent electric încă din decembrie.
„Termenul maxim de soluționare pentru câte un contor ce venea afară era de 30 de zile. De patru luni de zile încerc să dau de cei de la Electrica. Nu răspund deloc. M-am adresat către ei și în scris. Dar nimic, nimic nu s-a rezolvat din asta. Dar nu emit un amărât de certificat de racordare, să vină să monteze cutia respectivă. Nu s-a rezolvat nimic. Nu știu cum să mai fac, cum să mai dau de ei”, ne-a spus Laurențiu Drăgan.
În acest moment, pentru a fi conectat la rețea, Laurențiu Drăgan așteaptă montarea unei cutii și a branșamentelor, după ce cablurile și instalațiile au fost montate. Important de precizat este că nu DEER se ocupă de montarea acestora, ci alte firme, contractate prin licitații, conform informațiilor pe care am reușit să le obținem. Și cum licitațiile au diferite termene, tot procesul prin care Laurențiu Drăgan trebuie să treacă pentru ca locuința sa să fie conectată la curent se prelungește, cel puțin ca durată.
Într-un răspuns pentru Laurențiu Drăgan din data de 22 martie a.c., Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna a transmis că: „La data prezentei, lucrarea de montare cutie distribuție aferentă locului de consum din localitatea Herculian, nr. X (n. red.: am decis să nu publicăm adresa exactă a familiei Drăgan) pentru dvs. este în curs de achiziție”.
La nivel național, în 2020, timpul mediu de racordare la rețea pentru clienții casnici era de 87 de zile (față de 96 de zile, cât a fost în 2019), arată datele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citate de playtech.ro.