ACTUALITATE 5 ianuarie 2015

Cât costă să devii șofer în 2015

de Székely Emőke | 752 vizualizări

Ce trebuie să faceţi şi cât costă obţinerea permisului de conducere

Școlile de șoferi din Sfântu Gheorghe nu și-au majorat tarifele de ceva vreme, așadar și în 2015 școala pentru categoria B costă în jur de 900 de lei. Ce trebuie să știți dacă vreți să deveniți șoferi, și cât va trebui să scoateți din buzunar, vă prezentăm în articolul de mai jos.

După zeci de ore de teorie şi practică, orice persoană care are peste 18 ani poate obţine permisul de conducere. Primul pas este întocmirea dosarului. Pentru a putea urma cursurile unei şcoli de şoferi în 2015, candidatul trebuie să se prezinte la înscriere cu un dosar ce trebuie să conţină avizul medical că este apt pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care solicită permisul, cazierul, dar şi o cerere tip completată cu informaţii persoanele. Potrivit ultimelor reglementări impuse de Autoritatea Rutieră Română (ARR), şcolile de şoferi trebuie să îşi înregistreze toţi cursanţii în Registrul Naţional al Cursanţilor şi în Registrul unic de evidenţă a cursanţilor. Concret, se introduce registrul unic de evidenţă a cursanţilor, cu datele de identificare ale fiecărei persoane din această categorie, numărul contractului de şcolarizare, numărul şi data orelor de conducere efectuate.

Șofatul se învață pe parcurs

Un instructor de la o școală de șoferi din Sfântu Gheorghe ne-a spus că teoria și practica sunt la fel de importante, și că un șofer bun se formează în timp. „Sunt puțini cei care au un talent înnăscut. E normal ca la început cursanților să le fie teamă, să ezite la anumite manevre, rolul nostru este acela de a-i învăța pe viitorii șoferi bazele șofatului. Ca în orice domeniu, experiența este importantă, motiv pentru care este nevoie de timp și răbdare pentru ca cineva să devină bun” – ne-a declarat instructorul. Pregătirea teoretică şi practică se întinde pe o perioadă de patru săptămâni. În acest timp, candidatul va participa la un curs teoretic de 25 de ore, după care va începe pregătirea practică care durează circa 30 de ore.

Examen de teorie și practică

După ce a absolvit cursurile şi a obţinut rezultate pozitive la cele două examene susţinute la şcoala de şoferi – teorie şi practică –, candidatul urmează să se ducă la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor unde i se va face o poză şi va trebui să dea o semnătură în format electronic care va rămâne în baza de date a Poliţiei şi care, ulterior, va fi trecută pe permisul de conducere. De asemenea, tot atunci se plătesc 68 de lei care reprezintă taxa pentru eliberarea permisului de conducere. În județul Covasna examenele se dau doar la Sfântu Gheorghe, unde Serviciul de Permise și Înmatriculări se confruntă cu lipsă de personal, așadar pentru a da proba teoretică viitorii șoferi trebuie să se înarmeze și cu nervi pentru că aici cozile sunt interminabile.

Unii încearcă… până reușesc

Când elevii de liceu împlinesc 18 ani, deja le stă gândul la obținerea permisului auto. Mulți învață mai mult pentru acest examen decât pentru Bacalaureat, iar dacă nu reușesc, nu se dau bătuți, încearcă până le iese socoteala și au permisul în mână. A încerca de mai multe ori este însă o chestiune întâlnită la toate categoriile de vârstă. Şeful Serviciului de Permise și Înmatriculări Covasna, Eugen Deaconu, spune că sunt candidați care încearcă și de 8-10-12 ori până reușesc să treacă cele două probe. „Teoretic, în decurs de un an, cât e valabilă școala de șoferi, candidatul poate susține examenul de 20 de ori. Legea spune că între două examene trebuie să treacă 15 zile, așadar în a 16-a zi deja se poate prezenta din nou să fie examinat. Și lucruri de acest fel se întâmplă, sunt candidați care susțin examenul și de 8 ori, sau chiar de mai multe ori până reușesc” – explică Eugen Deaconu.

Alexandru, un tânăr de 19 ani din Sfântu Gheorghe, a decis să se înscrie la o școală de șoferi la începutul anului pentru că are planuri mari. Vrea să obțină permisul pentru toate categoriile pentru ca apoi să își câștige existența din șofat. „Mereu mi-au plăcut mașinile, și asta vreau să fac pentru a-mi câștiga existența, să fiu șofer. Am considerat că începutul de an poate fi și un nou început pentru mine, de aceea am optat pentru a începe școala acum” – ne-a declarat tânărul.

S-au scumpit amenzile!

Începutul de an a venit cu amenzi de circulaţie mai mari, după ce salariul minim pe economie a crescut la 975 de lei. Astfel, şoferii care încalcă regulile de circulaţie vor plăti sume cuprinse între 195 şi 1.950 de lei. Potrivit Codului Rutier, un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, astfel că o creştere a acestuia duce automat şi la creşterea amenzilor pentru contravenţiile rutiere. În 2015, salariul minim urmează să crească de două ori, potrivit unei hotărâri de Guvern. Prima creştere a fost făcută la 1 ianuarie 2015, când salariul a fost majorat de la 900 la 975 de lei, iar cea de-a doua creştere va fi făcută de la 1 iulie, la 1.050 de lei. Concret, de la 1 ianuarie, un punct-amendă reprezintă 97,5 lei, iar de la 1 iulie, 105 lei.

Acte necesare

Dosarul de examinare trebuie să conţină: cerere-tip, semnată de candidat; fişa de şcolarizare, emisă de şcoala de şoferi, în care se consemnează şi avizul medical „apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa...”, corespunzător categoriei pentru care se solicită examinarea. Documentul eliberat de unitatea de asistenţă medicală autorizată, care atestă grupa de autovehicule pe care solicitantul este apt să le conducă, se păstrează la şcoala de conducători auto care a pregătit candidatul; certificatul de cazier judiciar în termenul de valabilitate; copia actului de identitate valabil; dovada de plată a taxelor şi tarifelor aferente obţinerii permisului de conducere declaraţie pe propria răspundere (dacă este cetăţean român, dacă este cetăţean al statelor membre ale Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene sau dacă este străin, cu drept de şedere temporară sau pe termen lung).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.