ACTUALITATE 14 decembrie 2014

Cât cheltuim de sărbători?

de Székely Emőke | 757 vizualizări

Covăsnenii spun că în general vor cheltui în jur de 1.000-1.200 de lei de Crăciun, la fel ca anul trecut

Se apropie Crăciunul și cele mai multe familii își fac deja calcule pentru a vedea cât își permit să cheltuiască anul acesta pe mâncare, dulciuri, băuturi, brad și desigur, cadouri. Toată lumea își dorește o masă îmbelșugată de sărbători, cu friptură, sarmale, cârnați, cozonaci și vin, însă nu toți își permit, și astfel și această sărbătoare tinde să devină un lux. Oamenii spun că în general vor cheltui în jur de 1.000-1.200 de lei de Crăciun, la fel ca anul trecut.

Carnea este scumpă

Pentru o familie mai numeroasă doar carnea costă în jur de 100 de lei. Și asta pentru că un kilogram de carne de lucru se apropie de 20 de lei, la fel și pulpa de porc, iar mușchiulețul costă peste 20 de lei, 25 chiar, depinde de magazin. Peștele este de asemenea scump, undeva la 25 de lei kilogramul, dacă ne dorim marfă proaspătă. Astfel nu e de mirare că mulți, în special cei cu venituri mici se mulțumesc cu puțin, și renunță chiar la carnea de porc de sărbători, și cumpără în schimb pui, care este mai ieftin. O vânzătoare de la un magazin de carne și produse din carne ne-a declarat că și cei care cumpără carne de porc se gândesc de două ori cât să ia, și de multe ori cer exact atâtea felii câți membri are familia. „De multe ori clienții se sfătuiesc și cumpără exact cât le trebuie. Dăm 4 felii de carne, 6 felii, exact cât pentru o masă. Mai rar se întâmplă ca cineva să cumpere cantități mai mari, două-trei kilograme, cum a fost pe vremuri” – ne-a declarat ea. Femeia a adăugat că merg mai bine produsele din carne, cârnații, caltaboșul. Nici aici cantitățile cumpărate nu sunt însă prea mari, și spune că oamenii cumpără mai mult de poftă.

Cozonacul – nelipsit de Crăciun

Făcuţi în casă sau cumpăraţi, cozonacii sunt nelipsiți de pe masa festivă. Dacă cei autohtoni din magazin costă în jur de 10 lei, cei din import sunt mai scumpi, și ajung și la 25 de lei. Dacă bătrânii spun că trebuie musai să coacă proprii cozonaci cu nucă sau mac, femeile mai tinere preferă să îi cumpere de la magazin, sau să comande de la femeile mai în vârstă din familie sau chiar de la vecini. Gospodinele care știu să facă asemenea bunătăți scot un ban în plus în această perioadă făcând bunătăți pentru alții. Este și cazul Mariei Georgescu, o pensionară din Sfântu Gheorghe care spune că din data de 20 decembrie și până în ziua de ajun va coace cozonaci la foc continuu. „Soțul meu pregătește nuca și macul pentru umplutură, iar eu mă apuc de frământat. Am comenzi de la rude și cunoștințe, au gustat din cozonacul meu în anii trecuți, și acum cumpără. Eu iau materia primă, să fie și făina la fel, și drojdia la fel, pentru că toate astea contează. Am lista pregătită și le iau la rând. Pentru copii câte doi, pentru vecina 4, și tot așa” – spune femeia.

Mai puțini brazi decât în anii trecuţi

Multe familii au ales să cumpere în anii trecuți brazi artificiali, motiv pentru care anul acesta nu vor da bani pe unul natural. De asemenea, mulți spun că și ornamentele de anul trecut sau de acum 2 ani sunt încă bune, și le vor folosi pentru a mai face economii.

Reprezentantul Direcției Silvice Covasna, Emilian Cornea, spune că anul acesta vor vinde doar 250 de brazi, față de 600 în anii trecuți, iar cei de la ocoalele private vor tăia brazi în funcție de cerere. Prețul celor de la Direcția Silvică începe de la 25 de lei, însă experiența anilor trecuți arată că privații vor cere mai mult pentru un brad. „E adevărat că mirosul de brad nu poate fi înlocuit, dar în ultimii ani s-au scumpit atât de mult încât am considerat că este mai bine să cumpărăm un brad artificial pe care să îl folosim cel puțin 4-5 ani. Până la urmă simbolul contează, așadar e bun și cel artificial. Nici pe ornamente nu vom cheltui anul acesta, avem seturi de globuri și instalații din anii trecuți și le vom folosi pe acelea. Plus că anul acesta va fi primul an când vom pune în pomul de Crăciun ornamentele meșterite de fiica noastră la grădiniță, așadar acestea vor fi cele mai frumoase” – ne-a declarat un tată din Sfântu Gheorghe.

Ce punem sub brad?

Dacă e Crăciun, vorbim de daruri. Bunătatea Moșului depinde însă de salariile „moşilor”. Jucăriile nu sunt deloc ieftine, ajung și la 100-150 de lei, asta în cazul în care copiii nu au cerut gadgeturi care au prețuri ridicate. Oamenii spun că deși prețurile sunt ridicate, încearcă să îndeplinească dorințele copiilor și nu numai. „Copiii văd tot felul de reclame și normal că vor ca Moșul să le aducă jucării sofisticate și scumpe. Încercăm să le îndeplinim dorința, deși nu întotdeauna reușim. Mai nou punem și noi, și bunicii și nașii o sumă de bani și cumpărăm ce își dorește. Astfel cadourile sunt mai puţine, dar cel puțin e ceea ce a visat. În ceea ce privește cadourile pentru părinți, frați și soț, sunt doar mici atenții, nu ne permitem să cheltuim foarte mult pe cadouri pentru că facturile sunt mari, iar mâncarea e scumpă” – ne-a mărturisit o mamă.

Sărbători în familie

În ceea ce privește călătoriile, covăsnenii nu par a fi foarte tentați să plece de Crăciun, ci preferă să petreacă alături de familie. Uneori însă a fi cu familia înseamnă să pleci spre locurile natale, caz în care la bugetul de sărbători se adaugă cheltuieli de carburant sau bilete de tren sau autobuz. Domnul Vasile este originar din județul Vaslui, și spune că va pleca împreună cu soția și cei doi copii la casa părintească. „Crăciunul acasă nu se compară cu nimic. Îmi aduce aminte de copilărie, și cred că atâta timp cât părinții mai sunt în viață, e de datoria mea să merg acasă de sărbători. E drept, benzina e scumpă, dar merită, zic eu” – spune bărbatul.

Tragem linie

Multe familii spun că de sărbători vor cheltui în jur de 1.000 de lei, bani în care trebuie să se încadreze cu tot ceea ce înseamnă Crăciun: masă, cadouri, brad. În această perioadă însă și cei cu venituri mai mici își doresc bucate mai bune și bucurii pe chipul celor din jur, așadar se împrumută, urmând ca anul viitor să plătească rate pentru că o dată pe an, de Crăciun și-au permis luxul de a avea o masă copioasă și și-au cumpărat cadouri de pus sub brad.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
florin, 15 decembrie 2014
De unde 1000 de lei pentru o saptamana?!? Ia sa nu va mai plangeti ca sunt salariile mici daca va permiteti atatia bani de sarbatori.
lili, 15 decembrie 2014
1.000 - 1.200 lei, cand oamenii cumpara cate 4 felii de carne sau 6?! Cam mult mi se pare pentru un judet cu salariu mediu net de 1242 lei si pensia medie de 769 lei....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.