ACTUALITATE 28 octombrie 2022

Castelul Mikó din Olteni, din ce în ce mai aproape să se transforme în muzeu

de David Leonard Bularca | 517 vizualizări

Autoritățile din județ au semnat contractul de finanțare prin care Castelul Mikó din Olteni va deveni Muzeu Ecvestru Secuiesc. O parte din bani, adică în jur de 7 milioane de lei, sunt asigurați prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – fonduri UE. Primarul din Bodoc, Fodor István, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, că acum urmează ca lucrarea să fie pusă în licitație publică. 

Termenul pentru găsirea unei firme care să realizeze lucrările este martie 2023, spune edilul din Bodoc. 

„Cererea de finanțare a fost depusă de către Consiliul Județean și s-a semnat de către președintele Consiliului Județean, prin PNRR. Acum trebuie să fie pusă în licitație lucrarea. Consiliul Județean va face demersurile, pentru că până în martie 2023 trebuie să fie semnat contractul pentru lucrare. E destul de scurt timpul și nu știm care sunt firmele care o să vină la licitație, pentru că aici sunt picturi murale care trebuie făcute așa cum au fost și nu știu care firme o să vină la licitație. E încă o problemă, până nu vedem cine va câștiga licitația”, a spus, pentru redacția noastră, primarul. 

Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Covasna au anunțat, încă din luna iunie a acestui an, că își doresc ca imobilul din Olteni să devină muzeu. 

„Noi am cumpărat, în trecut, împreună cu Consiliul Județean, castelul și 10 hectare de pământ din jurul castelului. 50% este al comunei Bodoc, 50% al Consiliului Județean. Nu poți să faci toată lucrarea din 7 milioane de lei, cât e finanțarea primită prin PNRR. Restul finanțării o suportă Consiliul Județean. Restul lucrărilor, care se execută în afara castelului, se împart în două: jumătate către Consiliul Județean, jumătate Consiliul Local”, a detaliat Fodor István. 

„În cam doi ani ar trebui să fie terminate lucrările. Și până în 2026 nu avem voie să schimbăm destinația, dar nici nu vrem. Parte a castelului va intra și în subordinea Muzeului Secuiesc, de la Sfântu”, a mai spus primarul din Bodoc. 

Contractul de finanțare a fost semnat luni, 24 octombrie, în prezența ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan Marcel Boloș. 

„Castelul Mikó din Olteni, comuna Bodoc, este un monument istoric cu o importanță deosebită în moștenirea culturală a județului Covasna, lucru recunoscut și în literatura de specialitate. Castelul Mikó datează din cel de-al treilea deceniu al secolului al XIX-lea și a fost construit de contele Mikó Miklós în stilul Empire. Datorită picturilor realizate pe pereții interiori ai camerelor, castelul are un caracter unic pe întreg teritoriul Transilvaniei, picturile respective reprezentând peisaje din orașele vest-europene din perioada napoleoniană. În prezent, Castelul Mikó se află într-o stare avansată de degradare, care impune intervenții de conservare, urmate de restaurare și punere în valoare atât ca monument istoric, cât și din punct de vedere turistic. După renovare, castelul va deveni Muzeul Ecvestru Secuiesc și va fi considerat o anexă nouă a Muzeului Național Secuiesc, aflat în subordinea Consiliului Județean Covasna”, informau autoritățile județene în urmă cu câteva luni, prin intermediul unui comunicat de presă. 

Și în comuna Ozun vor ajunge bani prin PNRR. Opt case din Bicfalău, de pe celebrul Drum al Conacelor, vor fi restaurate și conservate, datorită arhitecturii pe care o au, specifice zonei. 

Prin PNRR, țara noastră ar urma să primească 29,2 miliarde de euro, dintre care 14,248 miliarde de euro granturi (bani care nu vor trebui înapoiați), iar alți 14,935 de miliarde de euro împrumuturi, se arată pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, mfe.gov.ro. 

Sursa foto: Tamás Sándor/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.