ACTUALITATE 16 octombrie 2012

Case din baloţi de paie şi acoperişuri verzi

de Agerpres | 845 vizualizări

Construcţiile sustenabile şi eficienţa energetică au fost temele unei conferinţe de specialitate desfăşurate luni la Sfântu Gheorghe la iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, în cadrul căreia au fost prezentate o serie de modele şi curente în domeniu, cum ar fi casele cu acoperişuri verzi, respectiv acoperite cu vegetaţie, casele construite din baloţi de paie, casele subterane ori cele inteligente.

Specialişti veniţi din Ungaria au vorbit despre eficienţa granulelor de sticlă ca alternativă la izolarea termică, despre fotobioreactoarele cu alge, precum şi despre reutilizarea aşa-zisei „ape gri”, provenită de la duşuri, spălarea vaselor sau a rufelor care poate fi filtrată şi reutilizată la toalete.

Daniel şi Ramona Barbu Mocănescu, doi tineri arhitecţi din Bucureşti, au prezentat avantajele folosirii baloţilor de paie la construirea zidăriei unei case. Pe lângă faptul că o astfel de locuinţă este ieftină şi se ridică foarte rapid un alt avantaj îl reprezintă faptul că materialul folosit este un foarte bun izolator termic şi fonic şi este sută la sută natural, lucru deloc de neglijat pentru sănătatea locatarilor. Potrivit acestora, o astfel de casă ridicată pe o fundaţie de beton şi o structură de lemn în care s-au montat baloţi de paie foarte bine compactaţi, tencuită corespunzător este la fel de rezistenţă ca una din cărămidă sau BCA. Cei doi construiesc o astfel de casă din paie pentru un client dintr-o localitate aflată între Călăraşi şi Olteniţa.

„Practic folosim materiale tradiţionale, descoperite în urmă cu mii de ani, dar puse în practică cu tehnologia actuală (…) Costul unei astfel de case ar fi în jur de 150-180 de euro metrul pătrat la cheie, dar desigur preţul variază în funcţie de finisaje (…) Pereţii din baloţi acoperiţi cu tencuieli naturale sunt ecologici, siguri la cutremure, izolează termic şi fonic foarte bine, practic echivalează cu un perete de BCA de 25 de centimetri plus o izolaţie de polistiren de 20 de centimetri (…) Atunci când achiziţionezi o maşină te uiţi cât costă şi cât consumă. La acelaşi lucru trebuie să te gândeşti şi când vine vorba despre o casă”, a declarat Daniel Barbu Mocănescu, fondatorul Neuron Arh Design din Bucureşti.

Preşedintele CCI Covasna, Edler Andras, a declarat că, potrivit normelor europene, până în anul 2020 fiecare ţară membră trebuie să scadă cu 20% consumul de energie. De asemenea, în ziua de azi există un interes foarte mare din rândul oamenilor pentru a găsi modalităţi de reducere a costurilor energiei, iar acestea au fost principalele motivele pentru care a decis să organizeze această conferinţă la Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.