ACTUALITATE 6 mai 2015

Casa Irisz, locul unde dizabilitățile devin abilități

de Mirela Cara Dragu | 1511 vizualizări

Casa Irisz din Sfântu Gheorghe, filială a Fundației Creștine Diakonia, este unul dintre puținele locuri din țară în care dizabilitățile sunt transformate în abilități și unde oamenii bolnavi, pe care societatea îi respinge fie din teamă, fie din neputința de a-i înțelege și accepta, au șansa de a socializa și desfășoară o diversitate de activități, de la înot la artă plastică sau muzică, până la activități de uz casnic, precum spălatul vaselor sau întreținerea curățeniei în diverse spații.

Ceea ce te surprinde de îndată ce pătrunzi în curtea Casei Irisz este felul în care este construită clădirea. Pentru un om normal, numărul mare de uși exterioare este inexplicabil însă el are o logică pe care ne-a dezvăluit-o Szilágyi-Nagy Imola, una dintre persoanele implicate în proiectele derulate de organizație. Aceasta ne-a spus că, fiind vorba despre un centru pentru persoane cu handicap, care nu se pot orienta ușor în spațiu sau nu au abilitatea fizică de a se retrage rapid în caz de incendiu, cutremur sau alt gen de calamități, în atare situații nedorite ar putea ieși direct pe ușile care dau în curte și astfel să își salveze viețile.

În interio rul Casei Irisz descoperi lucruri surprinzătoare: persoane cu sindromul Down care cântă la diferite instrumente muzicale

Respect și multă înțelegere

Principalul scop al centrului de zi de la Casa Irisz este, așa cum am mai spus, îngrijirea pe timpul zilei a persoanelor cu handicap. Bolnavii care ajung aici sunt tratați cu respect și multă înțelegere. Ei pot participa la programe de terapie prin înot, muzică sau artă, dar pot desfășura și activități cu specific creativ și meșteșugăresc. Ceea ce este interesant este faptul că acolo toți se comportă ca o comunitate, în care fiecare dobândește un rol. „Casa Irisz este un centru de zi şi terapie ocupaţională pentru persoanele cu dizabilităţi. Pe lângă altele, avem un atelier de sortare a hainelor second hand, unde intră hainele pe care le primim. Sunt sortate în containere, pe categorii, de către persoanele cu dizabilităţi, după care sunt iarăşi sortate în funcţie de calitate: calitatea bună şi calitatea ieftină” – ne-a povestit Szilágyi-Nagy Imola, vorbind despre activitățile și proiectele organizației.

Dăruirea persoanelor care vin în ajutorul acestor oameni este răsplătită prin rezultate excelente. Intrând în fiecare atelier din interiorul Casei Irisz, descoperi câte ceva surprinzător: persoane cu sindromul Down care cântă la diferite instrumente muzicale, oameni cu handicap care confecționează lumânări decorative sau care mânuiesc cu o dexteritate incredibilă aparatele de rulat și tăiat suluri de hârtie igienică. Pentru ei spațiul de la Casa Irisz reprezintă singura șansă la o viață normală. „Problema este că acești oameni conștientizează că sunt diferiți și îi deranjează asta foarte mult. Șiu că sunt diferiți și, deși ar vrea să se poată integra în societate, e foarte greu pentru ei. Există comunități unde sunt acceptați fără nicio problemă și există comunități unde sunt acceptați mai greu” – ne-a spus Szilágyi-Nagy Imola.

Dincolo de răbdare, înțelegere și responsabilitate, la Casa Irisz oricine intră găsește dovezi ale unei creativități greu de închipuit. Pardoseala de pe holuri este un mozaic realizat dintr-o multitudine de plăci de gresie care au prins forme artistice cu ajutorul unuia dintre bolnavi, iar pereții sunt plini cu tablouri care trădează un talent ascuns dincolo de boală, realizate de oameni cu diverse handicapuri sau cu boli mentale.

Pardoseala de pe holuri este un mozaic realizat dintr-o multitudine de plăci de gresie care au prins forme artistice cu ajutorul unuia dintre bolnavi

Creativitatea și imaginația bogată par să fie atuurile tuturor celor care fac parte din Fundația Diakonia. Centrul are patru clădiri și la Valea Crișului. Acolo oamenii pot cultiva și legume sau crește animale. Ei sunt implicați într-unele dintre cele mai ingenioase proiecte, cum este proiectul „Porcul Pușculiță”. „Anul acesta avem un proiect nou. Oamenii care vor să aibă porc de Crăciun plătesc din ianuarie câte o rată – câte 100 de lei. Mangalița o să coste viu 10 lei per kg. Din banii aceștia, cumpărăm furaj ca să ținem animalele. Anul acesta avem opt familii abonate” – ne-a mai spus Szilágyi-Nagy Imola.

Proiect de incluziune a persoanelor cu dizabilităţi

De curând, Fundaţia Diakonia şi Organizaţia Heks din Elveţia au lansat un nou proiect, denumit  „Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi”, a cărui prezentare a fost făcută săptămâna trecută în cadrul unei conferințe de presă la care au participat directorul Casei Irisz din Sfântu Gheorghe, preotul reformat Makkai Péter, reprezentantul Organizației Heks din Elveţia, Matthias Herren, și Szilágyi-Nagy Imola, persoana care se va ocupa de implementarea proiectului, ce se va face pe o perioadă de aproximativ trei ani.

Așa cum reiese și din denumire, proiectul, care are o valoare totală de peste 225.000 de euro, își propune să ajute oamenii cu probleme nu doar să se integreze în societate, ci să fie incluși. „Organizaţia Heks din Elveţia este prezentă de mai mult de 25 de ani în regiunea noastră. Văzând proiectul nostru care se ocupă cu persoane cu dizabilităţi şi cu incluziunea acestor persoane, s-au gândit că este un proiect care merită să fie multiplicat în mai multe regiuni, fapt pentru care am primit o finanţare de la dânşii, care a fost puţin îmbogăţită şi din partea Diakonia Austria. Nu prea există aşa proiecte în România, de aceea au dorit să înfiinţăm ateliere protejate în mai multe locuri din ţară, prin care se creează locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi” – ne-a informat Szilágyi-Nagy Imola.

În cadrul proiectului de incluziune a persoanelor cu dizabilități vor fi finanțate 30 de proiecte – câte 10 în fiecare an – care satisfac nevoi stringente ale oamenilor cu handicap, cum ar fi accesul în biserici, respectiv construirea de rampe de acces pentru cărucioare sau angajarea de traducători mimico-gestuali pentru slujbe. Finanțarea maximă pentru fiecare proiect este de 3.500 de lei, la care se adaugă o contribuție personală de 15% și muncă voluntară.

Persoane dizabilitati Diakonia Sfantu Gheorghe mai 2015 - 02

Turnee de sensibilizare a opiniei publice

În cadrul aceluiași proiect vor fi realizate 24 de turnee de sensibilizare a opiniei publice în școli, comunități bisericești etc. şi se vor realiza patru ateliere protejate la Reghin, Oradea, Sfântu Gheorghe şi Braşov. Aceste centre se speră să genereze 12 locuri de muncă prin contract pentru persoanele cu handicap. „Ne bucurăm foarte mult să putem avea alături de noi Casa Irisz, o organizație care are o bogată experiență în desfășurarea de proiecte pentru persoanele cu dizabilități și prin sprijinul căreia vom ajunge să creăm locuri de muncă pentru aceste persoane” – a spus reprezentantul Organizației Heks din Elveţia, Matthias Herren.

Conform statisticilor realizate la finele anului 2014, la nivel național existau 737.855 persoane cu dizabilităţi, din care 17.200 instituţionalizate, celelalte fiind rămase în grija familiilor. În județul Covasna există un număr de 5.263 de persoane cu dizabilități, din care niciun copil, dar numai 39 instituționalizate. De asemenea, sunt încadrate în muncă 183 de persoane cu handicap, între care niciunul care suferă de surdocecitate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
BELIOAE PAULA, 8 iunie 2015
Buna ziua.As vrea sa va intreb daca primiti adolescenti de 18 ani care termina anul acesta scoala profesionala C-tin Brancusi?Si inca o intrebare:dvs.:in viitor e posibil sa ii gasiti un loc de munca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.