ACTUALITATE 11 octombrie 2010

Cartoful covăsnean are succes în străinătate

de Monica Vrânceanu | 44 vizualizări
Toamna acestui an aduce vânzări foarte bune ale cartofilor covăsneni peste hotare Potrivit directorului Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, anul 2010 reprezintă o adevărată revenire a cartofilor de Covasna pe piața străină, acum înregistrându-se cele mai bune vânzări din ultimii ani. ”Nu știm exact cât s-a vândut, deoarece procesul e în plină derulare, dar știm că se vând foarte bine, fiind unul dintre primii ani în care se exportă mult, după mulți ani în care această latură a fost cam jos.

Toamna acestui an aduce vânzări foarte bune ale cartofilor covăsneni peste hotare

Potrivit directorului Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, anul 2010 reprezintă o adevărată revenire a cartofilor de Covasna pe piața străină, acum înregistrându-se cele mai bune vânzări din ultimii ani.

”Nu știm exact cât s-a vândut, deoarece procesul e în plină derulare, dar știm că se vând foarte bine, fiind unul dintre primii ani în care se exportă mult, după mulți ani în care această latură a fost cam jos. Cel mai bine se exportă în big-baguri (sacoșe uriașe) de 1000 de kilograme, ceea ce este foarte convenabil, deoarece producătorii nu mai trebuie să împacheteze în săculeți”, a declarat Konczei Csaba.

Acesta a arătat că prețul pe care îl oferă străinii la cartofii vrac variază între 0,85 și un leu pe kilogram, cele mai interesate de cartofii covăsneni arătându-se a fi Moldova, Bulgaria, Ungaria, Slovenia și Cehia.

Preşedintele Asociaţiei producătorilor de cartofi Cartof-Cov, Romulus Oprea, a declarat pentru Agerpres că prețul de un leu pe kilogram, oferit de străini, este cel mai bun din ultimii aproape zece ani. Potrivit lui Oprea, se pare că acest preț, benefic producătorilor din județul nostru, se datorează recoltei slabe din acest an, cauzate de ploile dese și abundente, care au dus la putrezirea cartofilor în pământ și mănarea acestora. Romulus Oprea a mai arătat că tot umiditatea solului a făcut ca foarte mulți producători să nu fi reușit, nici până acum, să încheie recoltarea cartofilor.

Potrivit Direcției Agricole Covasna, în judeţul nostru s-au cultivat în acest an aproximativ 16.000 de hectare cu cartofi, estimându-se un rezultat final al recoltei cu 25-35% mai mic față de recolta de anul trecut.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.