ACTUALITATE 2 martie 2020

Cartierul celor care cred că acasă e mai bine

de Daniela Luca | 4609 vizualizări

Peste 130 de cereri au fost depuse în cadrul programului „Hai acasă”

Programul „Hai acasă”, lansat cu peste zece ani în urmă de Primăria Sfântu Gheorghe, prin care tinerii primesc terenuri și proiecte de casă pentru că se întorc acasă, la Sfântu Gheorghe, s-a bucurat de interes din partea locuitorilor. Peste 130 de cereri au fost depuse în cadrul programului, însă până în prezent doar trei case au fost construite, iar altele două sunt încă în construcție. Cu toate acestea, cei care și-au construit astfel „cuibul”, spun că dincolo de greutățile pe care le-au întâmpinat pe parcurs, „Hai acasă” a fost un ajutor real, fără de care nu s-ar fi descurcat. 

Din 2008, an în care a fost lansat programul „Hai acasă!”, zeci de tineri care și-au dorit să profite de această ocazie și să beneficieze de teren gratuit pentru construirea locuinței, au depus cereri la Primărie.

După o perioadă în care programul s-a împotmolit din cauza crizei, acesta a fost relansat în 2013. Tot atunci a fost redus și cuantumul garanției financiare. Astfel, în prezent beneficiarii trebuie să facă dovada că au 10% din banii necesari construcţiei unei locuinţe, și nu 55%, cât se cerea până atunci. Chiar dacă unele criterii au devenit ceva mai accesibile, numărul caselor construite în zonă este încă foarte mic. 

Din cele 136 de cereri depuse, 30 au fost aprobate prin Hotărâri ale Consiliului Local, 21 revocate, iar alte două sunt în curs de revocare. 

Totodată, între 2014-2015, visul „Hai acasă” s-a împlinit pentru trei familii care au reușit să își finalizeze casele. La acestea se adaugă alte două locuințe la care încă se lucrează. În plus, anul acesta urmează să se pună piatra de temelie pentru alte două case pentru care s-au întocmit deja actele de urbanism. 

În aceeași zonă, pe strada Borvíz, municipiul a construit trei locuințe de serviciu care în prezent sunt ocupate. 

De ce sunt tinerii reticenți față de proiect? 

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a menționat în trecut că și-ar fi dorit ca programul „Hai acasă”, să primească „un elan mai mare”. Edilul ne-a spus că de cele mai multe ori tinerii sunt reticenți din cauza faptului că investesc pe un teren care nu le aparține, chiar dacă programul le permite să îl achiziționeze după zece ani. Tot la capitolul greutăți se adaugă și câteva cerințe la care unii dintre solicitanți nu au putut face față. Beneficiarii trebuie să înceapă construcțiile în cel mult un an de zile după semnarea contractelor și să le finalizeze în trei ani. 

„Eu aș fi mulțumit dacă ar mai fi trebuit să căutăm terenuri în oraș pe care să le putem oferi tinerilor. Fiecare început este greu și eu sunt un optimist incurabil și am convingerea că lucrurile vor crește exponențial. Asta este speranța și dorința mea. Poate că unii consideră o nesiguranță, între ghilimele, faptul că investesc pe un teren care este al Primăriei, chiar dacă îl pot cumpăra după 10 ani. Eu cred sau cel puțin la mine au ajuns și asemenea informații că asta e o chestiune care oferă un grad de nesiguranță, mai ales dacă ne uităm cât la sută dintr-o investiție reprezintă terenul și cât la sută casa, undeva raportul e 80% casa și 20% terenul. Eu cred că noi am oferit tot ce legal poate să ofere o autoritate publică locală, Poate și legea ar trebui să fie un pic mai flexibilă, să ne dea mai multe posibilități, dar nu știu ce am mai putea da în plus ca să oferim o garanție”, ne-a spus Antal Árpád. 

„Dincolo de factura pentru încălzire pe timp de iarnă, ne place foarte mult zona”

Fekete Bálint, un tânăr care s-a mutat pe strada Borvíz împreună cu familia sa, ne-a spus că au existat greutăți cu care s-au confruntat pe parcurs și că sunt lucruri care îi dau bătăi de cap până în prezent, însă programul „Hai acasă” a fost o mână de ajutor pentru care sunt foarte recunoscători. 

„Trebuia să decidem dacă cumpărăm casă sau ne construim. Când ne-am uitat pe piața imobiliară locală ne-am dat seama rapid că prețurile caselor eu explodat, așa că am decis să construim. Oricum, mereu ne-am dorit să stăm la casă, să avem curte. Pe atunci, de aici, de acolo, am auzit de programul «Hai Acasă», care în perioada respectivă era în pauză, după cum s-a adeverit. Dar în sfârșit după o doza bună de umblat, credit și foarte mult ajutor de la părinți, am putut să ne apucăm de construit. A fost un ajutor financiar enorm pentru noi cu cheltuielile de teren și de cele legate de planul casei din partea Primăriei care se măsoară în mii de euro. Acum că ne-am mutat, singurul lucru pe care l-am putea menționa este lipsa gazului, așa că noi mergem cu trifazatul. Sistemul de alimentare cu gaz este în construcție, dar până se va finaliza, probabil că vom opta pentru panouri solare pe acoperiș și folosind sistemul „prosumator” vom putea echilibra producția de energie electrică vara și consumul iarna, astfel încât să nu trecem la gaz. Dincolo de factura pentru încălzire pe timp de iarnă, ne place foarte mult zona: este aproape de oraș și de Șugaș Băi și în același timp departe de zgomotul orașului”, ne-a spus Fekete Bálint.

Autoritățile vor să construiască o grădiniță în zonă

Astfel, aflat la marginea vestică a municipiului, cartierul din strada Borvíz este în permanentă dezvoltare și extindere, chiar dacă într-un ritm mai lent. Pentru că în prezent nu există nici o instituție de învățământ preșcolar, anul trecut s-a conturat nevoia construirii unei grădinițe noi în acea zonă. 

 „S-a terminat un proiect foarte frumos pentru zona din strada Borvíz care are legătură cu proiectul «Hai acasă». În perioada următoare se vor muta mai multe familii cu copii mici și acolo dorim să construim o grădiniță cu trei săli și o sală de creșă. (...) Sperăm ca în viitorul apropiat să putem demara lucrările de construcție pentru acest obiectiv”, a spus în cadrul ședinței Consiliului Local în care s-a aprobat studiului de fezabilitate pentru acest obiectiv de investiții, viceprimarul Sztakics Éva-Judit.

Grădinița ar putea găzdui 60 de copii preșcolari și 20 de copii cu vârste până la trei ani. Valoarea totală a investiției ar urma să fie de 7,5 milioane de lei, cu TVA, iar sursa de finanțare este bugetul local al municipiului Sfântu Gheorghe.

Înscrierile pentru programul „Hai acasă” sunt încă deschise 

Municipalitatea informează totodată că tinerii pot depune cereri în continuare. Prin acest program, Primăria Sfântu Gheorghe acordă gratuit terenuri pentru construirea de locuințe tinerilor plecați la studii în țară sau străinătate și care decid să revină la Sfântu Gheorghe. Acesta se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, iar pentru a stimula reîntoarcerea în municipiu, se acordă 10 puncte la criteriile de departajare pentru cei care se încadrează în această categorie. Astfel, selecţia solicitanţilor se va face pe bază de punctaj, fiind în avantaj și familiile tinere cu mai mulţi copii.

Autorităţile locale asigură pentru acest program suprafeţe cuprinse între 300 şi 500 de metri pătrați solicitanţilor, în zona de ieşire din oraş spre Şugaş Băi. Solicitanţii de teren nu trebuie să deţină sau să fi deţinut o altă locuinţă sau un teren pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, nici în Sfântu-Gheorghe nici în alte localităţi. Odată ce tinerii aplicanţi sunt declaraţi eligibili ei trebuie să demonstreze în termen de şase luni că au capacitate financiară pentru 10% din costurile prevăzute în devizul general al construcției pe care o vor alege, din modelele care le sunt prezentate. Astfel, cei care și-ar dori să se mute la marginea orașului, lângă pădure, departe de agitație, și, cel mai important, care se încadrează în criteriile de mai sus, pot să își depună cererea la Biroului de Relaţii cu Publicul al Primăriei. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.