ACTUALITATE 26 iulie 2023

Cărți Funciare noi: ce să faci să nu rămâi cu mai puțin teren

de Diana Pantelimon | 997 vizualizări

Prefectul județului Covasna, dr. Ráduly István, îndeamnă cetățenii ca la preluarea unui extras de Carte Funciară (CF), să nu plece fără un proces verbal de predare-primire cu număr și dată de înregistrare. Dacă se constată nereguli de măsurare a unui teren pe extrasul CF, iar termenele de contestație și de reexaminare s-au depășit, ar putea suferi prejudicii care nu mai pot fi reparate, potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu.

După ce este finalizat cadastrul general, prin măsurarea cu drone a terenurilor intravilane și extravilane care aparțin de un UAT, se pot strecura greșeli, diferențe față de măsurătorile anterioare.

„Este lăudabil faptul că tot mai multe primării realizează cadastrul general. Aceasta înseamnă că întreaga suprafață a comunei sau a orașului este remăsurată cu ajutorul celei mai noi tehnologii de drone, iar proprietarii vor primi un nou extras de Carte Funciară care respectă toate standardele europene. (...) Au existat plângeri din mai multe locuri că oamenii au primit noul extras de Carte Funciară relativ târziu, fără niciun proces verbal, iar în multe cazuri au constatat că suprafața lor de teren este cu 40-50 sau chiar cu 300-400 de metri pătrați mai mică decât era înainte și nu mai pot cere reexaminare pentru că au ieșit din termen. Prin urmare, îi îndemn pe cei care primesc de aici încolo noul extras de Carte Funciară, să insiste să îl primească cu un proces verbal pe care este înregistrată data preluării”, a explicat dr. Ráduly István.

În cazul în care se constată o eroare, cei în cauză trebuie să solicite o reexaminare de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), deoarece își vor pierde acest drept după expirarea termenului de 15 zile. Pentru a depune contestație la primărie, trebuie să fie atenți pentru a nu depăși termenul de 60 de zile.

„Ar fi mai ușor, mai simplu și «pașnic» dacă, în timpul procedurii, atunci când proiectul de cadastru general este afișat la primărie (primarul are obligația să îl publice în cel puțin unul dintre ziarele județene și să îl facă cunoscut locuitorilor prin toate mijloacele posibile), să fie verificat de toți cei interesați, pentru că atunci există un termen de 60 de zile pentru a depune contestație. În această perioadă, este încă relativ rapid și ușor să se facă corecturi și modificări. Primarii se plâng însă că oamenii sunt dezinteresați, puțini se deranjează să meargă până la consiliu și să se uite pe acte. Trebuie știut că, până nu se rezolvă aceste contestații și până nu se finalizează eventualele proceduri legale rezultate din acestea, nici nu se începe tipărirea extraselor de Carte Funciară, urmând ca acestea să fie emise doar după ce toate contestațiile și reclamațiile vor fi rezolvate. Așa cum am spus, se poate cere, în termen de 15 zile de la preluarea extrasului, o reexaminare”, a explicat prefectul.

La nivelul județului Covasna, cadastrul general s-a finalizat deja în trei comune, Reci, Malnaș și Cătălina, potrivit prefectului dr. Ráduly István.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.