ACTUALITATE 12 octombrie 2014

Cârnaţi, sarmale, vreme frumoasă și multă voie bună [FOTO]

de Székely Emőke | 826 vizualizări

Târgul de Toamnă și evenimentele gastronomice au atras mii de curioși în centrul orașului Sfântu Gheorghe

Trecând în weekend prin centrul orașului Sfântu Gheorghe, auzeam deseori oamenii spunând că „atmosfera e ca de zilele orașului”. Și așa și fost, sute sau chiar mii de oameni s-au bucurat de soarele generos și programele pregătite de organizatori. Unii doar s-au plimbat, alții au preparat cârnați, alții erau curioși să vadă produsele din târg, însă cu toții au spus că a fost o idee bună ca Primăria, SVESZ și ASIMCOV să comaseze evenimentele sub o umbrelă comună, sub care fiecare să poată găsi ceva pe placul său.

Parada Cârnaților

Sâmbătă dimineață bucătari profesioniști sau doar de ocazie s-au apucat să își monteze mesele, pentru ca apoi să se întreacă în prepararea celor mai buni cârnați. La ediția din acest an a Paradei Cârnaților, eveniment organizat de ASIMCOV, au participat 35 de echipe din țară, dar și din străinătate. Fiecare s-a străduit să prepare cârnații după cele mai bune cunoștințe gastronomice, dar juriul a punctat și aranjamentul de masă, unde am găsit numeroase bunătăți: de la cârnați, slănină, pastramă, prăjituri sau tărie la dulceață de trandafiri sau… gem de gogonele. Exigentul juriu a punctat și cât de curat au lucrat echipele, iar la finele competiției au fost anunțați câștigătorii: premiul cel mare a mers la echipa Incubator II, iar membrii au câștigat un Revelion pentru 4 persoane în Bulgaria, all inclusive oferit de Agenţia de Turism Sun Travel. Au fost acordate trei medalii de aur, trei de argint și trei de bronz, dintre medaliații cu argint echipa Őrangyalok (Îngerii păzitori) va merge la festivalul cârnaților de la Békéscsaba, la fel ca și echipa medaliată cu bronz, JBC.

Se poate și altfel...

Un moment emoționant și frumos a fost acela când membrii echipei Cuki Szakácsok (Bucătarii dulci) au fost aleși ca ucenici ai Ordinului Cavaleresc Gastronomic din Transilvania. Este vorba despre un grup de tineri diabetici, care în ciuda faptului că suferă de această boală, nu se lasă bătuți și vor să arate că se poate trăi o viață normală și cu această boală. Pentru a-i încuraja, membrii Ordinului cavaleresc i-au luat sub aripa lor și au spus că atunci când vor împlini vârsta de 18 ani, vor fi membri cu drepturi depline ai Ordinului, fără a mai trece prin anumite etape. Tinerii au fost încântați de premiul special primit și spun că au primit un imbold pentru a continua drumul pe care l-au început. Tinerii au primit un premiu și în cadrul Festivalului Verzei, unde de asemenea au preparat bucate apreciate de exigentul juriu.

Mii de sarmale la Festivalul Verzei

Aproape 20 de echipe din țară dar și din Ungaria s-au înscris la cea de a treia ediție a Festivalului Verzei, unde au preparat 30 de mâncăruri cu varză, în special sarmale. După ce juriul, dar și pofticioșii au gustat pe îndelete din bucate, au fost anunțați și câștigătorii. Toate echipele au primit premii, au fost acordate mai multe premii speciale, și câte trei medalii de bronz, argint și aur. Marele premiu a fost însă cel care a contat, și acesta a fost adjudecat de echipa Tribel din Sfântu Gheorghe, care a câștigat un weekend prelungit la Sâmbăta de Sus în Sibiu. Membrii juriului au spus că au gustat mâncăruri delicioase și le-au recomandat participanților să fie mai inovativi cu varza pentru că, spun ei, mâncarea cu varză nu înseamnă doar sarmale.

Programe pentru copii

Evenimentele din centrul orașului au fost pe placul celui mai tânăr public. Copiii s-au distrat în voie în fân și au stat cu sufletul la gură ascultând poveștile spuse de actori. Alții au confecționat lămpi din dovleac, întrucât în cadrul evenimentelor a avut loc și Festivalul Dovleacului, organizat de palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe. Astfel în schimbul unei sume modice părinții și copiii au meșterit împreună personaje din dovleac, și dacă fetițele și-au dorit ca dovleacul să le zâmbească, pentru băieței important a fost ca noul „prieten” să fie cât mai fioros. „Îmi face plăcere să sculptez în dovleac alături de fiul meu. Îmi aduce aminte de copilăria mea, când și eu mă bucuram de aceste lămpi, confecționate la vremea aceea în curtea bunicilor. Mi se pare o idee bună, și cu toate că din cauza vremurilor pe care le trăim, copiii noștri asociază lămpile cu Halloween-ul, încerc totuși să îi explic fiului meu că nu este ceva pur american, și că și noi, când eram copii, făceam la fel” – ne-a declarat o mamă.

Târg bogat

Toamna e sezonul recoltei, și asta s-a văzut și în centru. Printre produsele deja tradiționale la aceste târguri, am găsit și unele de sezon. De exemplu, la un stand era un cuplu tânăr care încearcă să se profileze pe cultivarea plantelor medicinale. La ei am găsit levănțică bio, care se vindea cu 5 lei legătura, dar și săculeți parfumați. La un alt stand comercianții vindeau dovleci de decor, care aveau tot felul de forme ciudate, dar de sezon. Vânzătorii spun că probabil din cauza vremii frumoase, clienții nu au întârziat să apară și s-au vândut multe produse. Cumpărători s-au găsit și pentru gemuri și siropuri de casă, dar nici standul de miere nu a fost ocolit.

Le-a mers mai greu celor care vindeau obiecte de artizanat, care ne-au spus că se așteptau la vânzări mai mari. „De la an la an observ că oamenii au tot mai puțini bani. Dacă nu vinzi ceva ce se poate mânca, rămâi cu marfa pe stand pentru că nu interesează pe nimeni. Din păcate acesta e adevărul, și o spun nu numai eu, ci o spun și alți meșteșugari cu care am stat de vorbă” – ne-a declarat un comerciant din Harghita.

Nu au lipsit nici programele artistice, pe tot parcursul celor două zile de târg pe scena amplasată în fața teatrului au urcat numeroase ansambluri populare din țară și din Ungaria care au încins atmosfera.

Pentru organizarea evenimentului, în strânsă colaborare cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a fost Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna (ASIMCOV), Asociaţia Unităţilor Hoteliere şi Restaurantelor din Sfântu Gheorghe (SVESZ), Ordinul Cavaleresc Gastronomic – Transilvania, Asociaţia Fundamentul, Camera de Comerţ şi Industrie Covasna şi Tega SA.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R, 12 octombrie 2014
25 de lei o lingura mica de lemn, mai da-o in p...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.