ACTUALITATE 19 noiembrie 2014

Cariera Racoş se închide temporar

de Agerpres | 1761 vizualizări

Vor avea loc reorganizări şi la o fabrică de apă minerală

Numărul şomerilor din judeţul Covasna va creşte în perioada iernii ca urmare a reorganizării ori suspendării activităţii unor societăţi comerciale, printre acestea numărându-se cariera de la Racoş şi o fabrică de îmbuteliere a apei minerale din staţiunea Covasna.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că S.C. Sind Lignitul Câmpulung a anunţat închiderea temporară a minei de la Racoş şi trimiterea în şomaj tehnic a unui număr de 23 de salariaţi, care vor fi reangajaţi în momentul reluării activităţii.

„De asemenea, avem informaţii că o societate comercială din staţiunea Covasna care îmbuteliază apă minerală şi băuturi răcoritoare va fi supusă anul viitor unei reorganizări. (...) Ne-au anunţat că reorganizarea activităţii va viza şi personalul, dar deocamdată nu au definitivat strategia, deci nu ştim câte persoane vor fi disponibilizate. (...) Se negociază cu sindicatul diminuarea numărului de angajaţi”, a declarat Kelemen Tibor. El a amintit că la sfârşitul sezonului estival au mai fost trimişi în şomaj tehnic un număr de aproape 40 de angajaţi de la o fabrică de îngheţată din staţiunea Covasna, care vor fi reangajaţi primăvara viitoare.

Directorul AJOFM a menţionat că disponibilizările vin după patru luni în care rata şomajului a scăzut constant în judeţul Covasna, situându-se la ora actuală la 6,02%, cea mai mică din acest an. În evidenţele instituţiei sunt înregistrate oficial un număr de 5.408 persoane fără locuri de muncă, dintre care doar 1.234 mai beneficiază de ajutor de şomaj, celelalte fiind neindemnizabile. Majoritatea şomerilor aparţin categoriilor defavorizate, au studii incomplete şi nu au nicio calificare profesională.

„Este a patra lună consecutiv în care rata şomajului coboară; coboară şi ca urmare a faptului că se fac angajări, dar şi pentru că ne-am implicat foarte serios, am organizat burse de muncă, întâlniri cu agenţii economici pentru stimularea ocupării forţei de muncă. (...) Luna aceasta s-au încheiat 26 de convenţii pentru angajarea a 41 de persoane peste 45 de ani şi 22 de convenţii pentru angajarea a 25 de tineri absolvenţi, iar domeniile în care s-au făcut angajări au fost servicii, comerţ, producţie. (...) Este, de asemenea, a patra lună consecutiv când nu există o fluctuaţie puternică la nivelul angajatorilor şi a angajaţilor, deci, în medie, 45.500 de persoane sunt evidenţiate în declaraţiile lunare (...), iar media salarială este de 1.400 lei lună. (...) E o perioadă în care unii, în funcţie de specificul activităţii, angajează, alţii disponibilizează”, a spus Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, au făcut angajări supermarketurile şi fabricile de bomboane şi ciocolată care se pregătesc pentru perioada sărbătorilor de iarnă, dar şi fabricile de îmbrăcăminte care sunt constant în criză de personal.

Luna aceasta AJOFM Covasna a plătit cea mai mică sumă din acest an pentru ajutoarele de şomaj, 550.000 lei, faţă de o sumă aproape dublă în luna martie, 918.000 lei, când s-a înregistrat cel mai mare număr de şomeri. În municipiile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi câteva comune limitrofe rata şomajului este sub 2%, în timp ce în localităţile Vâlcele, Hăghig şi Belin, unde trăieşte o comunitate mare de romi, este de peste 15%.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lumia, 20 noiembrie 2014
Rata somajului normal ca este in scadere pe hartii.ca nu mai figureaza nimeni in evidenta de mai mult de 15 ani.iar locurile la supermarketuri cu jumate de norma .,ca casier ,scuzatima.mai bine te citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.