ACTUALITATE 22 martie 2015

„Cariera de polițist devine și o pasiune, nu doar o meserie”

de Székely Emőke | 7142 vizualizări

Interviu cu şeful IPJ Covasna, cms. șef Ion Popa, ocazionat de Ziua Poliţiei Române – 25 martie

În fiecare an pe 25 martie se sărbătorește Ziua Poliției Române, eveniment marcat și de IPJ Covasna printr-o serie de manifestări. Cu această ocazie șeful Inspectoratului, cms. șef Ion Popa, ne-a vorbit despre activitățile polițiștilor covăsneni pentru care, spune el, a fi polițist înseamnă mai mult decât o meserie.

– Județul Covasna poartă eticheta de județ sigur, cu infracționalitate scăzută. Ne puteți da câteva cifre în acest sens?

– În spatele acestei liniști este o muncă intensă care nu se vede, colegii mei lucrează 24 de ore din 24, suntem mereu pregătiți pentru a preveni actele antisociale. În același timp trebuie remarcat și faptul că majoritatea cetățenilor din județul Covasna sunt oameni civilizați, care respectă legile și regulile de conduită civilă. Când s-au făcut restructurări în 2010 și s-au închis posturile de poliție rurală a fost o greșeală, după părerea mea, dar din fericire în 2012 s-a revenit asupra acestei decizii, iar posturile au fost reînființate, iar acest lucru se vede şi în statistici. La nivelul județului Covasna în 2014 faptele sesizate au scăzut cu 8%, iar criminalitatea stradală cu aproape 40%, fapt care ne face să credem că putem face față cerințelor chiar și cu un număr mai redus de polițiști.

– Care sunt problemele Poliției covăsnene?

– Problemele Poliției sunt aceleași peste tot în țară, nu doar în județul Covasna. Avem probleme de personal, la fel ca toate județele din țară. Sunt multe funcții libere din cauza faptului că în școlile de agenți de poliție și la Academia de Poliție din păcate nu am avut tineri de aici. Excepție este anul trecut, când 5 tineri au reușit să intre la Academia de Poliție. Promovarea acestor școli este o activitate la care eu voi insista foarte mult în sensul că vom merge în școli, în special în licee pentru a prezenta și a promova meseria de polițist. Avem așadar lipsă de personal, dar încercăm să ne organizăm în așa fel încât cetățenii să nu simtă acest lucru.

– Cum stați în ceea ce privește dotarea logistică? Aveți destule autospeciale, alte lucruri de care aveți nevoie în a vă desfășura activitatea?

– Lipsuri sunt, dar încercăm să muncim în așa fel încât cetățenii să nu simtă acest lucru. Recent am primit 12 autospeciale de care beneficiază exclusiv structurile de ordine publică. În afară de lipsa spațiului, cred că avem dotarea necesară pentru a le oferi siguranță cetățenilor.

Sunteţi şeful IPJ Covasna de aproape 3 ani. Ce ne puteți spune despre lucrările la noul sediu de lângă Jandarmerie?

– La sediul nou, până la venirea mea aici, nu s-a făcut mare lucru, însă eu mi-am propus, și în parte am și reușit să obțin fonduri pentru a continua lucrările. Ne dorim ca lucrările să fie finalizate la noul sediu, solicităm mereu bani pentru acest lucru, însă momentan se pare că această lucrare mai trebuie să aștepte.

– Ce atrage pe cineva spre cariera de polițist? Stabilitatea financiară sau acea voce interioară care spune că trebuie să se dăruiască acestei meserii?

– Sunt de 28 de ani în Ministerul Afacerilor Interne, și din experiență vă spun că marea majoritate a polițiștilor intră în sistem ghidați de dăruire. În orice meserie trebuie să ai un har. Dacă onoarea, cinstea și spiritul civic și dorința de a-i ajuta pe semeni sunt calitățile unui om, atunci cariera de polițist devine și o pasiune, nu doar o meserie.

– Ce sacrificii trebuie să facă cineva dacă dorește să fie polițist?

– Majoritatea celor care asigură ordinea și siguranța lucrează nu doar 8 ore pe zi, ci și sâmbăta, duminica, de sărbători, când avem cazuri deosebite, lucrăm peste program. Infracțiunile nu se petrec doar de la ora 8 la ora 16, ci pe tot parcursul zilei. Hoțul nu are timp liber, el acționează și noaptea, sâmbăta, de sărbători, așadar noi trebuie să fim la datorie. Respectul cel mai mare îl merită familia polițistului. Și asta pentru că pentru un polițist pe primul loc se află liniștea și siguranța cetățeanului, motiv pentru care acesta este la datorie și atunci când alții își petrec timpul în familie.

– Cât de periculoasă este această meserie?

– Meseria de polițist nu este lipsită de risc, fie că vorbim despre un polițist din Covasna sau unul de oriunde din țară. Polițistul își riscă viața ori de câte ori intră în serviciu. Siguranța și liniștea cetățeanului este importantă, iar acest deziderat presupune muncă asiduă. Eforturile pe care noi le facem pentru această liniște și siguranță se transformă în eticheta pe care o poartă județul Covasna, ca unul dintre cele mai liniștite județe.

– În cariera dumneavoastră cu siguranță v-ați întâlnit cu cazuri ciudate, sau cazuri care v-au marcat. Ne puteți da unele exemple?

– Am avut cazuri ciudate, hazlii chiar. De exemplu, un bărbat a apelat la 112 pentru a reclama faptul că nevasta lui nu gătește, sau un altul a sunat în noaptea de Revelion la Numărul Unic de Urgență pentru a le cere oamenilor legii să îi aducă o sticlă de votcă. Lăsând gluma la o parte, vă pot spune și un caz mai aparte, soluționat în județul Covasna. Este vorba de crima de la sfârșitul anului 2012, care a cutremurat întreaga comunitate, cazul de la blocul 105, când un bărbat și-a ucis fosta concubină în fața copiilor. Cazul a fost soluționat, iar bărbatul a fost condamnat definitiv în 2013.

– Cum sunt polițiștii români față de colegii lor din alte țări?

– Am avut șansa ca timp de 6 ani să lucrez în Italia. Atribuțiile mele se întindeau și în alte țări, așadar am avut ocazia să lucrez în mai multe state ale Uniunii Europene. Nu există nicio diferență între polițistul român și un polițist din altă țară UE. Polițiștii români sunt foarte bine pregătiți, nu ne-au făcut de rușine, și pot spune că sunt mai pregătiți decât alți polițiști din alte țări. Chiar și de la IPJ Covasna am avut și avem și acum polițiști care participă la diferite misiuni în străinătate, și toate rapoartele care vin după aceste misiuni conțin laude la adresa polițiștilor români.

– Se apropie Ziua Poliției Române. Spuneți-ne ce pregătiți pentru a sărbători această zi.

– Marţi, 24 martie, de la ora 11 organizăm Ziua Porților Deschise la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi din Sfântu Gheorghe. Cu această ocazie vor putea fi văzute tehnica şi dotarea poliţiştilor, atât armament cât şi mijloace auto, iar după ora 12:30 va avea loc defilarea autospecialelor din dotarea IPJ Covasna pe străzile din Sfântu Gheorghe. Miercuri, 25 martie, începând cu ora 10:00, la sediul de pe strada Körősi Csoma Sándor va avea loc un ceremonial religios urmat de depuneri de coroane în memoria colegilor căzuţi la datorie. Tot pe 25 martie, în Sala Sporturilor din Sfântu Gheorghe va avea loc festivitatea de avansare în grad a poliţiştilor şi acordarea de premii şi distincţii atât cadrelor aflate în activitate, în semn de mulţumire pentru eforturile depuse în munca pe care o desfăşoară, dar şi cadrelor aflate în rezervă şi veteranilor, drept recunoştinţă pentru cariera lor. La fel cum se întâmplă de câțiva ani, vom primi vizita unor colegi din județul Bekes, Ungaria, cu care avem o relație foarte bună.

Domnule inspector şef, vă mulţumesc şi vă doresc succes în activităţi şi La mulţi ani!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.