ACTUALITATE 16 decembrie 2016

Care e adevărata faţă a doctorului Burnei?

de Iulia Drăghici - Taraș | 3000 vizualizări

Cel mai controversat medic din România, „înger” salvator pentru doi copii covăsneni

Reputația de care doctorul Burnei s-a bucurat până nu demult a fost puternic zdruncinată de anchetele pornite recent împotriva sa, după un articol publicat pe platforma Casa Jurnalistului. Acestea au scos la iveală cazuri care îl transformă pe salvatorul de odinioară al copiilor într-un călău care a șocat opinia publică, mai ales pe rețelele de socializare. Experimente riscante făcute pe copii nevinovați, indiferență față de suferința părinților, cinism și sânge rece de criminal în serie, toate se leagă acum de numele doctorului împotriva căruia au fost depuse 50 de plângeri la instituțiile abilitate să facă lumină în astfel de cazuri. Foști colegi alături de care se presupune că a făcut oripilantele intervenții rup tăcerea și aduc în fața lumii detalii cutremurătoare. Și totuși, din cei peste 12 mii de copii operați, mulți au fost vindecați complet, ceea ce face ca acest caz să fie cel puțin controversat.

Povestea lui Mauro Sporea, băiatul din satul Brădet (Întorsura Buzăului), care suferea de parapareză spastică şi cea a Mariei Darocz din Ozun, diagnosticată cu luxație de șold congenitală bilaterală, despre care s-a scris şi în cotidianul nostru, se îndreaptă cu paşi repezi către un final fericit. Familiile celor doi copii spun că acest lucru se datorează medicului Gheorghe Burnei.

„Pentru noi a fost un înger!” Mauro-caz-social-Intorsura-Buzaului-ianuarie-2016-1

Diagnosticat cu parapareză spastică încă de când se ştie, Mauro Sporea, băiatul din satul Brădet, acum în vârstă de 11 ani, merge la şcoală şi se recuperează, aşa cum nu a crezut nimeni, niciodată. „Pentru noi acest doctor a fost un înger! Nimeni nu a crezut că Mauro o să se facă bine. (...) Într-adevăr, medicul ne-a spus că trebuie să facem multe recuperări. Dacă nu se fac recuperări sigur că se blochează şi muşchii şi tendoanele şi tot. Noi am făcut recuperare în fiecare lună. În luna ianuarie mergem iar. (...) Am luat şi papuci ortopedici, acum nu îi mai strică aşa des şi merge mult mai bine cu ei. Mulţumim lui Dumnezeu că l-am întâlnit pe domnul profesor (n.red. Gheorghe Burnei)! Eu aşa m-am supărat când am auzit la televizor ce i s-a întâmplat. (...) Ne-am chinuit cu copilul ani întregi şi nu s-a cunoscut nimic, până să nu mergem la domnul profesor. (...) Dacă nu mergeam la el, Mauro rămânea schilod şi nu mai putea să meargă”, ne-a mărturisit bunica băiatului, Daniela Sporea, vădit supărată pe situaţia prezentantă în mass media despre cazul Burnei.

De aceeaşi părere este şi mama Mariei Darocz din Ozun, „moţata” pentru care covăsnenii au donat fonduri prin intermediul unei campanii coordonate de ziarul Observatorul de Covasna. „Pentru noi a fost foarte bine. De la Braşov ne-au trimis la Bucureşti la domnul profesor. Altă soluţie nu am găsit în România. Medicii care ne-au sfătuit, toţi ne-au trimis la el. Pentru noi a fost ultima soluţie în ţară. Chiar ne-a ajutat. (...) Eu nu am nimic de comentat. Am înţeles şi că era un om ocupat şi poate din acest motiv nu a stat de vorbă cu noi şi nu ne-a dat prea multe detalii despre operaţie. (...) Nu a fost nimeni care să îmi spună că nu ar fi fost bună operaţia sau că ar fi fost alt doctor care ar fi operat mai bine de atât. Pe Maria-Darocz-februarie-2016-dupa-operatieradiografie se vede foarte bine”, ne-a declarat şi Daniela Darocz.

Aceasta ne-a mai spus că fetiţa ei, în vârstă de aproape 5 ani, munceşte în fiecare zi din greu să se recupereze ca să ducă o viaţă normală, după ce a fost diagnosticată prea târziu cu luxație de șold congenitală bilaterală, respectiv o deplasare a capului femural la ambele picioare, prezentă încă de la naștere. „Este bine înspre foarte bine. Atunci când i se vor scoate tijele, vine propriu-zis recuperarea definitivă. Încă şchiopătează destul de rău. Mergem cu ea la gimnastică, la bazin şi, din trei în trei săptămâni, la recuperare la Gura Ocniţei. (...) Nu o doare nimic. (...) E obositor, dar ştim că de asta depinde viitorul ei şi că, totuşi, mersul pentru un om contează, pentru că se pune etichetă. Eu nu aş vrea ca cineva să îi pună etichetă, înainte să o cunoască. Şi nu cred că un om mare ar fi rezistat la atâta suferinţă şi la cât mai are de acum încolo”, a precizat mama micuţei Maria din Ozun.

Operaţi la un spital privat din Bucureşti

Ambii copii, atât Mauro, cât şi Maria, au fost operaţi la un spitalul privat din Bucureşti, şi nu la Spitalul Marie Curie, unde Gheorghe Burnei era şeful secţiei de ortopedie.

Intervenţia chirurgicală suferită de Mauro la sfârşitul anului 2015 a costat peste 8.000 de euro. Maria a fost operată în februarie 2016, iar costurile intervenţiei i-a ajuns pe părinţi la peste 6.000 de euro.

În ambele cazuri, medicul Burnei a fost însoţit în sala de operaţii de alţi trei, respectiv doi medici.

„Noi ne-am dus direct la privat. Aveam şanse să mergem şi la stat, dar era mult mai complicat pentru că era o listă mare de aşteptare şi nu am vrut să mai stăm, pentru că era în joc sănătatea copilului. (...) Nu ştiu dacă este sau dacă nu este după bani domnul doctor, dar având în vedere că noi ne-am dus la privat, banii trebuiau daţi, pentru că astea sunt cheltuielile spitalului privat, sunt costuri fixe, deci nu pot să spun că medicul şi-ar fi luat „partea” lui”, a explicat Daniela Darocz.

Şi Daniela Sporea susţine că fiecare bănuţ pe care l-a investit în operaţia nepotului său a fost însoţit de chitanţă. „Nici nu am mai întâlnit aşa un doctor. Vă spun! Aşa frumos ne vorbea, ca de la egal la egal. Am toate chitanţele, cu ce am plătit, nu am dat niciun leu în mâna dânsului. Noi ne-am dus cu banii de operaţie acolo şi am venit cu ei înapoi pentru că a trebuit să plătim prin bancă în contul spitalului. (...) Păcat că unii nu au avut încredere în dânsul. Vă spun sincer: eu nu am crezut niciodată că Mauro o să umble cum o face acum, la cum mergea el şi cum avea piciorul de strâmb. (...) Eu vreau să îi mulţumesc domnului doctor pentru că a făcut o faptă bună şi nu îţi vine să crezi ce bine se recuperează copilul. De ce întotdeauna oamenii buni ajung să fie oropsiţi şi batjocoriţi?”, se întreabă retoric femeia din Întorsura Buzăului.

Cine le va prelua cazurile?

Îngrijorarea celor două familii covăsnene creşte pe zi ce trece, mai cu seamă din cauza programărilor din anul 2017, care le-ar fi asigurat din nou de întâlnirea cu renumitul medic pentru controale şi tratamente viitoare.

„Acum suntem puţin în panică pentru că trebuie să scoată tijele şi toate dispozitivele în februarie, la un an după operaţie. Nu ştim cine va efectua operaţia asta. Pe 9 ianuarie mergem din nou la recuperare la Gura Ocniţei, lângă Târgovişte. Doamna directoare de acolo ţinea legătura cu domnul profesor Burnei şi poate dânsa ne mai dă un sfat”, spune Daniela Darocz.

„În 2017 eram programaţi din nou la dânsul pentru control, ca să vadă cum s-a recuperat şi cum merge şi să ne spună ce mai e de făcut. Acum unde să mai mergem?”, întreabă şi bunica lui Mauro Sporea.

Gheorghe Burnei, în arest la domiciliu

Zilele acestea medicul Gheorghe Burnei, fostul şef al secţiei de ortopedie a spitalului Marie Curie, este arestat la domiciliu. Aproape 50 de acuzaţii s-au înregistrat până în prezent la adresa medicului din partea familiilor ai căror copii au rămas cu dizabilităţi, după ce au fost operaţi de acest medic.

Potrivit Mediafax, „în referatul prin care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au cerut arestarea medicului Gheorghe Burnei se notează că în biroul acestuia de la spitalul Marie Curie au fost găsite, sâmbătă, şi ridicate sumele de 13.343 de lei, 5015 de euro şi 750 de dolari, bani ce ar fi fost primiţi de la părinţii copiilor operaţi, drept mită. Anchetatorii susţin că la dosar există numeroase declaraţii de martori, înregistrări ambientale, dar şi înscrisuri care ar proba infracţiunile în cazul medicului. Aceştia descriu „modul de operare” şi vorbesc despre experimente făcute pe copii, despre copii care erau întorşi de la operaţii pentru a creea presiune iar astfel părinţii să plătească”.

Mai mult, „Gheorghe Burnei ar fi prelevat de la pacienţii copii, fără consimţământul aparţinătorilor, ţesut osos şi ligamente, fără respectarea normelor în vigoare din domeniu. La dosar ar exista probe care indică faptul că astfel de ţesuturi au fost folosite ca transplant pentru alţi copii, deşi ar fi fost ţinute anterior în condiţii improprii”, arată aceeaşi sursă.

Conform Digi24, „în CV-ul postat pe site-ul UMF „Carol Davila”, Gheorghe Burnei arată că a efectuat 6 intervenții chirurgicale în premieră mondială, 22 intervenții în premieră națională, 56 intervenții în premieră la Spitalul „Marie Curie” și un total de 12.500 de intervenții chirurgicale”.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.