Caravana „Regatul sălbatic” a ajuns ieri în Sfântu Gheorghe
Animalele nu sunt mai periculoase pentru om decât e omul pentru animale
Cine a trecut joi prin fața hotelului Bodoc a văzut cu siguranță autobuzul londonez cu etaj, care de data aceasta nu era roșu cum îl știm toți, ci verde, simbolizând natura pe care în ultimii ani, cu sau fără voie, am transformat-o într-o victimă a noastră, distrugând-o ca pe un inamic, într-o manieră prin care parcă urmărim să concretizăm demonstrativ expresia „a-ți tăia craca de sub picioare“.
Din fericire, există printre noi persoane care nu numai că au devenit conștiente de pericolul la care expunem mediul înconjurător, și implicit pe noi înșine și viitorul generațiilor de după noi, dar care au și înțeles că nu este suficient să te revolți fără să iei atitudine, fără să încerci să schimbi cumva soarta pădurilor și a faunei din zonă, înainte de a fi prea târziu.
Cum baza societăților umane este educația, mai ales cea timpurie, Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus” din judeţul Covasna a lansat de curând unul dintre cele mai atractive proiecte de educație ecologică a tinerilor denumit „Incursiuni în lumea apelor”, al cărui scop îl reprezintă promovarea importanței abordării unei atitudini civice comune și unitare în vederea conservării și menținerii biodiversității.
Omul are o obligație morală de a proteja natura
Una dintre acțiunile incluse în proiect este caravana cu autobuzul etajat „Regatul sălbatic”, care este printre altele un mod inedit de a aduce copiii mai aproape de natură. Dotat cu plasme și amenajat sub forma unei săli de cinema, double decker-ul a fost o mare bucurie pentru copiii din Sfântu Gheorghe, care au venit în grupuri numeroase să vizioneze filmulețe cu animalele pădurii și ale apelor, să primească explicații de la coordonatorii proiectului și să descopere astfel cât de important este pentru viața pe Terra ca omul să înțeleagă că are o obligație morală de a proteja natura.
Unii dintre copii s-au bucurat enorm să afle că lupii nu atacă oamenii dacă nu sunt înfometați sau provocați și că până și animalele considerate foarte periculoase au un rost și o viață proprie la care au dreptul și care nu se intersectează cu cea a speciei umane, pe care nu o deranjează, deși reciproca nu este valabilă. „Mi s-a părut o experiență foarte interesantă. Mi-a plăcut foarte mult modul de prezentare, dar cel mai mult mi-a plăcut că subiectele nu au fost deloc plictisitoare. Nu ni s-au prezentat lucrurile atât de tehnic, au fost imagini și mi s-a părut puțin mai liber. Plus că eu nu am mai văzut niciodată un autobuz etajat în realitate” – ne-a spus Mara, o fetiță entuziasmată de ideea celor de la Alutus.
„Eu am aflat despre castor că a fost dispărut din România și readus. Acum mi-am dat seama că e important să nu mai poluăm și să încercăm să fim și noi mai atenți și... mai verde!” – a afirmat un băiețel din școala primară, care tocmai ieșea din autobuzul „Regatul sălbatic”.
„Cel mai interesant mi s-a părut să descopăr despre rechini că ei chiar nu sunt agresivi și cum trebuie să stăm în cazul în care ne aflăm în preajma unui rechin. Trebuie să ne strângem mâinile pe lângă corp și să stăm nemișcați ca să nu se simtă în pericol și să atace” – ne-a povestit Ana-Maria Popa, o altă fetiță din grupul de copii participanți la eveniment.
Înainte de a veni la Sfântu Gheorghe, caravana a trecut și prin Vâlcele, unde a fost la fel de bine primită de elevi. „Am început de dimineață la Vâlcele. Am avut autobuzul plin. Cred că au fost 100 de copii din toate ciclurile de învățământ. Au venit inclusiv de la grădinițe, pentru că noi am venit dotați, în sensul că în caravană avem atât program destinat claselor liceale, cât și desene animate pentru cei mici. Iar copiii au o reacție extrem de surprinzătoare. Le place. Este altceva decât văd zilnic la școală. Practic, nu se schimbă mare lucru dacă stăm să ne gândim. Este o sală de clasă pe roți, dar copiii sunt foarte atrași, pun întrebări și cer tot felul de informații” – a spus Cătălin Lazăr, reprezentantul Asociației „Alutus” și coordonator al proiectului.
Proiectul continuă cu scufundări
Vorbind despre metoda de transmitere a informației, Szabó Jenő, reprezentantul oficial al Asociației Naționale a Instructorilor Subacvatici, care s-a implicat în proiectul de educație ecologică, ne-a dezvăluit câteva dintre secretele prin care reușește să îi atragă pe copii în proiect și să le suscite curiozitatea. „Cel mai important este să vorbești pe înțelesul lor și să vezi cu ochii lor, pentru că altfel vorbești degeaba. Dar umorul este cel care funcționează întotdeauna. Dacă îi întreb, de pildă, dacă au acasă delfini, încep să râdă și se destind. Apoi ajungem la subiectul care ne interesează”, ne-a povestit Szabó Jenő.
În următoarele două zile, caravana „Regatul sălbatic” va merge în Covasna și Târgu Secuiesc. Proiectul „Incursiuni în lumea apelor” va continua cu scufundări pentru a descoperi realitatea de la fundul apelor, poteci tematice referitoare la păduri și regnul animal și tabere de tip junior ranger, organizate sub forma unei școli de vară.