ACTUALITATE 2 iunie 2016

Candidații la Primăria Sfântu Gheorghe, puși „în oglindă”

de Sever Ioan Miu | 1866 vizualizări

Campania electorală se apropie de final și deja au avut loc dezbateri între candidații la funcția de primar al Municipiului Sfântu Gheorghe. Însă, în lipsa unei dezbateri publice care să-i adune pe toți, i-am contactat pe cei cinci candidați. Patru au putut răspunde solicitării noastre: Antal Árpád (Uniunea Democrată a Maghiarilor din România), Bálint József (Partidului Popular Maghiar din Transilvania), Mădălin Guruianu (Partidul Național Liberal) și Rodica Pârvan (Partidul Social Democrat). Pentru a vă oferi, în oglindă, gândirea și ideile lor, am decis să le adresăm aceleași șase întrebări. Rezultatul îl aveți în articolul de mai jos.

- Numiți 3 calități care vă fac potrivit pentru funcția de primar.

Antal Árpád: Putere de muncă, viziune și empatie

Antal Arpad copy

Bálint József: Am experiență, cred că nici corectitudinea mea nu prea a fost pusă la îndoială, mai ales de cei care mă cunosc, și mă consider un om de cursă lungă.Balint_Jozsef

 

Mădălin Guruianu: Optimist incurabil, extrem de implicat și cu rezultate vizibile în comunitate.

Guruianu

Rodica Pârvan: Demnitate, perseverență, capacitate de muncă. (...)

Rodica Parvan

- Ce v-a determinat să candidaţi pentru această funcţie?

Antal Árpád: Avem multe proiecte începute, cred că am reușit să punem acest oraș pe un trend pozitiv în ultimii ani, şi cred că am o echipă cu care pot și merită să muncesc în continuare, pentru a finaliza proiectele începute și a duce mai departe modernizarea orașului, care este unul dintre scopurile noastre principale

Bálint József: Trăiesc de peste 30 de ani aici în Sfântu Gheorghe de când am luat repartiția de la facultate. Aici îmi trăiește familia, sunt foarte bucuros că amândoi copiii maturi trăiesc aici lângă mine și aici doresc să-și continue viitorul, am foarte mulți prieteni, foarte mulți cunoscuți.  Îmi plac oamenii din Sfântu Gheorghe și vreau să îmi pun experiența profesională și administrativă în folosul tuturor, nu numai al celor care vorbesc limba maghiară. Vreau să subliniez că nu-mi doresc nici conturi umflate, mi-am făcut casă, copiii mei au casa lor (...).

Mădălin Guruianu: Dorința de a continua multele proiecte începute și convingerea că Împreună suntem mai buni!

Rodica Pârvan: Faptul că sunt în fața celui de-al V-lea mandat, mă recomandă ca având experiența necesară pentru a candida. În municipiul nostru, sunt încă multe lucruri de făcut, iar eu sunt hotărâtă să pun umărul la sprijinirea comunității românești pe care, probabil, va trebui s-o reprezinte unul dintre cei doi viceprimari. Atât timp cât votul este evident unul etnic (...), postul de primar nu intră în discuție. Cel de viceprimar rămâne însă o provocare pentru UDMR. Am speranța că, în sfârșit, UDMR-ul va gândi și va acționa european, numind un viceprimar român adevărat. Vom trăi și vom vedea…

- Care este cea mai importantă realizare profesională cu care vă lăudați?

Antal Árpád: E greu să spun o realizare pentru că pentru mine contează cel mai mult oamenii, tot ce facem noi în acest oraș facem pentru ei. Din acest punct de vedere aș putea enumera de la piața centrală, (...), până la închiderea gropii de gunoi,  (...) și asfaltări. Aș spune totuși că cea mai importantă realizare este atmosfera din oraș. Un oraș care acum opt era o comunitate dezbinată astăzi este mult mai unit.

Bálint József: mi-am făcut o firmă în 1992 (...). Între timp, pe lângă sursa de venit pentru familie - atât fiul cât și fiica mea mă ajută la firmă - și pentru nevoi personale mi-am dat seama că firma are rolul să ofere un loc de muncă celor care doresc să-și continue viața în Sfântu Gheorghe. Cu criza și cu trecerea timpului au rămas mai puțini, dar mâna asta de oameni vine și știe sigur că, de două ori, la ora precizată, își ia salariul, asta de 25 de ani. Sunt foarte mândru de această realizare (...).

Mădălin Guruianu: Multitudinea de proiecte cu și pentru tineri, ca Saint George City of Debate,  Povestea din Ajun,  Curtea Tinerilor, programele culturale în limba română la Zilele Sfântu Gheorghe, etc.

Rodica Pârvan: Cea mai importantă realizare profesională: timp de 20 de ani, am condus cu demnitate Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” (...). Martori îmi sunt seriile de absolvenți din 1979 încoace, părinții acestora, societatea civilă românească, partidul pe care îl reprezint, prefecții, deputații și senatorii români care, fără excepție, m-au sprijinit în efortul de a menține această minunată unitate școlară în care m-am zidit cu trup și suflet.

- Cum vedeți colaborarea cu celelalte partide în Consiliul Local dacă veți câștiga?

Antal Árpád: Eu cred c-am avut o colaborare foarte bună în cei opt ani cu toate forțele politice. (...) în acest mandat am avut două treimi din Consiliu. În primul mandat au fost reprezentanții a cinci partide și un independent, în acest mandat sunt din nou reprezentanții a cinci partide și eu cred că marea majoritate a hotărârilor luate în Consiliu au fost aprobate în unanimitate. Cred că asta spune multe despre cum am colaborat. Întotdeauna este loc de mai bine, dar eu întotdeauna am fost deschis și voi fi deschis să am o colaborare foarte bună cu toți consilierii (...).

Bálint József: Cu toate că eu am avut o experiență foarte negativă acum șase ani jumate - numai așa de chef de a face politică, am fost schimbat din funcție pe care eu inițial nici nu mi-am dorit-o, dar nu m-am lăsat, cu puțin timp în urmă am fost repus de tribunal în funcție, dar nu fac reproșuri nimănui - (...), eu sunt sigur că pot colabora cu orice formațiune pentru că eu aș vrea să elimin latura politică, eu vreau ca orașul nostru să fie casa pentru toți care locuim aici.

Mădălin Guruianu: Văd o colaborare decentă și în spiritul  legii, iar câștigul consider că ar fi postul de viceprimar...

Rodica Pârvan: Voi colabora ca și până acum cu celelalte partide din Consiliul Local. Voi sprijini toate proiectele ce urmăresc dezvoltarea urbei, voi încerca să inițiez mai multe proiecte ca până acum, dar voi rămâne o apărătoare neînduplecată comunității românești, a legilor țării, a Constituției României. Eu nu accept jumătățile de măsură, nu am fost și nu sunt obedientă, „îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul”, ca să citez din Poetul Național.

- Dacă ar fi să alegeți să rezolvați o singură problemă importantă a orașului, care ar fi aceea?

Antal Árpád: Cred că în acest oraș încă mai sunt sute de probleme care trebuie rezolvate. Dacă e să spun una singură: să avem politici publice, să facem tot ce putem ca autoritate publică locală, să avem cât mai multe locuri de muncă bine plătite.

Bálint József: Cel mai urgent eu mi-aș propune să terminăm cu haosul ce există acum în Sfântu Gheorghe, să reparăm drumurile și nu cu modalitățile cele mai costisitoare să avem drumuri practicabile pentru toată lumea, pe toate străzile orașului (...)

Mădălin Guruianu: Locuri de muncă mai multe și mai bine plătite,  prin reducerea taxelor și impulsionarea întreprinzătorilor privați.

Rodica Pârvan: Aș acționa să rezolv problema locurilor de muncă în municipiu și în zonele limitrofe pentru a stopa plecarea oamenilor spre nicăieri, în speranța (...) unui trai decent. Aș încerca o apropiere de zona Brașovului, fără teama că voi afecta echilibrul etnic. În felul acesta i-aș determina pe tineri să rămână aici, să-și întemeieze o familie, iar pe cei plecați i-aș face să se întoarcă.(...)

- Dați-ne un exemplu de măsură pe care o veți lua împreună cu CL pentru a motiva tinerii să rămână sau să revină în oraș.

Antal Árpád: Cred că este o chestiune foarte complexă, trebuie să ținem cont de mai multe lucruri. Locuri de muncă bine plătite, o atmosferă a orașului în care oamenii să se simtă bine, o infrastructură modernă, o ofertă culturală diversificată și o educație prin care tinerii iubesc orașul în care s-au născut, au învățat. Pentru că noi niciodată nu vom putea concura cu Elveția în ceea ce privește nivelul de trai, însă (...) dacă Dumnezeu a vrut să ne naștem aici, să trăim aici și să învățăm aici, înseamnă că aici trebuie să trăim, aici să avem rezultate. Dacă ar conta doar nivelul de trai atunci ar trebui să plecăm toți în Elveția. dar dacă în școală învățăm despre ce înseamnă pentru noi acest oraș, prin ce putem contribui la viața lui, cu locuri de muncă bine plătite, o ofertă culturală variată și dacă ne simțim bine, atunci n-o să plecăm niciodată. Am avut ocazia să trăiesc în orașe foarte mari (...) Sfântu Gheorghe ca mărime este un oraș perfect pentru o familie tânără care vrea să aibă 2-3-4 copii.

Bálint József: Este greu să-i motivezi. Toată lumea face campanie cu promisiunea de creare de locuri de muncă. Eu ca întreprinzător știu că este greu să creezi locuri de muncă până nu faci ordine în administrație și în politică să nu mai se scurgă banii. De aceea nu sunt locuri de muncă, pentru că banii nu ajung pentru salarii, ci pentru altceva, de exemplu pentru materiale foarte scumpe. Dar tinerii trebuie învățați și educați că e și datoria lor  ca să rămână acasă, numai cu ajutorul lor putem ieși din acest nămol în care este societatea noastră. Dacă îi îndemnăm să plece, să învețe acolo, să acumuleze experiență, să se întoarcă, (...) ei nu știu dacă se mai întorc (...). Vreau să-i conving să rămână acasă, să îndure puțin, asemeni nouă, să se gândească la noi și la prieteni. Și să nu uite, dacă punem umărul, cu puțină răbdare și puțină ordine în rândul politicienilor și în administrație putem să ne creăm și noi o țară în care să ne simțim și noi acasă.

Mădălin Guruianu: Deja am în această direcție o hotărâre propusă și acceptată, de care sunt tare mândru - Bursa Sfântu Gheorghe  pentru elevi. Aș spera să devină realitate propunerile din programul electoral Sfântu Gheorghe 7+, printre care Consiliul Consultativ al Tinerilor și Agora I love Saint George, ambele asigurând implicarea tinerilor în rezolvarea problemelor  comunității.

Rodica Pârvan: Locuri de muncă, locuințe, un spor de HarCov la salariul lunar, așa cum deja există în unele domenii, ar atrage tineri profesori, medici, actori, absolvenți ai unor instituții de învățământ superior și nu numai. Și ar trebui creată o atmosferă de colaborare reală între cele două comunități, fără superiorități nejustificate, steaguri, balauri, inscripționări și comportamente de ev mediu. Gândindu-mă la soluții viabile, încerc să-mi imaginez cam ce i-aș putea oferi fiicei mele, absolventă a (...) Facultății de Drept din București și stabilită de 8 ani în Franța, pentru a se întoarce în Sf. Gheorghe, unde s-a născut și de unde a plecat asemenea zecilor de tinerii ar fi putut realiza lucruri minunate aici. Aș dori ca orașul meu, Sf. Gheorghe, să devină un oraș românesc din România (...

Indiferent care vă este favoritul, pentru binele comunității, vă invităm să vă exercitați pe 5 iunie dreptul la vot.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Robert, 4 iunie 2016
Relevant articol pentru a-ti face o idee despre capacitățile manageriale si viziunea pe termen lung a unui candidat. Totuși sunt curios cat conținut este mai sus din dorința contribuabilului. citeste integral
Never change the winner!, 4 iunie 2016
...Arpi este number one, il caracterzeaza nu numai viziune, ci si realizare, adica un management aproape perfect, un viitor sigur al municipiului. Perfect ar fi doar cu autonomia Tinutului Secuiesc.
Curtea Constituţională a decis: Alegeri locale într-un singur tur - covasnamedia.ro / Observatorul de Covasna | covasnamedia.ro / Observatorul de Covasna, 3 iunie 2016
[...] Constituțională a României a respins miercuri sesizarea privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele care arată că este ales candidatul ce a întrunit cel mai citeste integral
AEP atenţionează: Fără bannere, corturi, şepci sau găleţi electorale - covasnamedia.ro / Observatorul de Covasna | covasnamedia.ro / Observatorul de Covasna, 3 iunie 2016
[...] Electorală Permanentă (AEP) i-a atenţionat, joi, pe candidaţii la alegerile locale să retragă de pe străzi bannerele, corturile şi toate celelalte materiale [...]
Dezbatere electorală la Sfântu Gheorghe - covasnamedia.ro / Observatorul de Covasna | covasnamedia.ro / Observatorul de Covasna, 3 iunie 2016
[...] Guruianu, candidatul PNL-ului pentru Primăria Sfântu Gheorghea spus, printre altele, că ar vrea ca „reprezentanţii [...]
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.