Campanie pentru retragerea certificărilor fabricii Holzindustrie Schweighofer
Societatea Civilă în Acțiune, De-Clic, a transmis, marți 10 ianuarie, organizației internaționale FSC (Forest Stewardship Council) și presei, o notificare însoțită de o petiție semnată de peste 15.000 de persoane. Prin intermediul documentelor, comunitatea De-Clic cere FSC să se dezasocieze definitiv de compania Holzindustrie Schweighofer, care are fabrică în comuna covăsneană Reci. Printr-un drept la replică, fabrica austriacă de prelucrare a lemnului invită comunitatea De-Clic la dialog.
„În iunie 2016, companiei Schweighofer îi era suspendat certificatul de sustenabilitate FSC din cauza investigațiilor jurnalistice care scoseseră la iveală o întreagă serie de nereguli a lanțului de aprovizionare. (...) Ancheta FSC s-a încheiat în luna decembrie 2016 și a concluzionat că, într-adevăr Schweighofer: a achiziționat lemn ilegal; a avut un sistem inadecvat de verificare al lanțului de achiziție; a încălcat legi și reglementări naționale în aprovizionarea sa cu lemn; a dezvoltat un sistem de bonusuri care încurajează tăierile ilegale. Însă, contrar așteptărilor, FSC nu a retras imediat certificatele de sustenabilitate acordate Schweighofer, ci le-a oferit acestora o perioadă de probă de 3 luni în care trebuie să demonstreze că iau măsuri corective”, arată comunicatul de presă transmis de către De-Clic.
Petiția, respectiv campania De-Clic, „cere FSC ca la finalul acestor 3 luni de probă să se dezasocieze de Schweighofer și să le retragă toate certificările acordate. În condițiile în care tăierile ilegale sunt direct legate de Holzindustrie Schweighofer, pierderea unui astfel de certificat se traduce în vești bune pentru pădurile România”, prezintă aceeași sursă.
Holzindustrie Schweighofer invită la dialog
La câteva ore după ce comunitatea De-Clic a transmis către presă campania sa, Holzindustrie Schweighofer a lansat, tot prin intermediul mass-media, intenția de a purta un dialog cu De-Clic.
„Holzindustrie Schweighofer (HS) susține activiștii de mediu din România în convingerea că sustenabilitatea trebuie să fie principiul călăuzitor în toate acțiunile noastre. În această privință, responsabilitatea noastră de a ne îngriji de viitorul pădurilor depășește obligațiile legale. HS a inițiat deja mai multe măsuri pentru îmbunătățirea activităților companiei. Acestea se bazează pe propunerile constructive primite de la toți factorii interesați, iar compania invită și comunitatea De-Clic să se angajeze la acest dialog constructiv”, arată comunicatul HS, care continuă: „Noi suntem convinși că propunerile critice, dar constructive ne pot ajuta în eforturile noastre spre mai bine. În prezent suntem angajați în consultări cu organizații de mediu și dorim să lărgim acest dialog, să includem alte organizații, comunități și factori interesați. Orice recomandare constructivă este importantă și va fi ascultată. Această invitație la cooperare include si comunitatea De-Clic. În definitiv, avem un obiectiv comun – silvicultură sustenabilă și utilizare sustenabilă a lemnului în România. Cu încredere, deschidere și dialog, putem reuși împreună!”.