ACTUALITATE 12 august 2022

Campania pentru depistarea cancerului de col uterin se desfășoară cu succes la Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1366 vizualizări

Peste 100 de persoane s-au înscris pentru a lua parte la prima etapă a campaniei de screening a cancerului de col uterin organizată în orașul Covasna. Caravana, care se află vineri, 12 august, în zona Spitalului de Cardiologie, a început activitatea de la ora 9:00. După-amiază, de la ora 14:00, aceasta se mută în centrul localității, unde sunt așteptate și alte femei care vor beneficieze de consult și analize gratuite.

Coordonatorul programului la nivel județean, dr. Finta Hajnal, a spus vineri dimineață, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, că aceasta este prima dată când caravana de screening s-a oprit în incinta unei unități medicale din județul Covasna. Demersul este un real succes, având în vedere că sunt înscrise peste 100 de persoane.

Trebuie să le mulțumim colegilor de la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară, care au făcut posibilă o astfel de organizare exemplară. Ne bucură foarte mult acest lucru, mai ales având în vedere că medicii, asistenții, infirmierele și personalul medical sunt un etalon pentru societate. Suntem încântați că doamnele din Covasna consideră acest program important”, a transmis dr. Finta Hajnal, șef lucrări, medic specialist Sănătate Publică și Management Sanitar.

De la ora 14:00, cabinetul mobil se mută în centrul orașului Covasna, unde sunt așteptate toate femeile cu vârste între 24 și 64 de ani, care vor să beneficieze de testări Babeș Papanicolau sau HPV gratuite, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Joi, caravana de screening a fost în Zagon și Zăbala.

În săptămâna 22 – 26 august a.c. aceasta se va afla din nou pe teritoriul județului Covasna. Urmează ca în perioada următoare să fie anunțat programul concret.

Activitățile se desfășoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, finanțat din fonduri europene și derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Campania de screening este nu doar de anvergură, ci și extrem de importantă, în condițiile în care cancerul de col uterin face parte din categoria afecțiunilor care pot fi prevenite, respectiv tratate cu succes dacă se depistează din timp.

Caravana s-a aflat la finele lunii iulie, când a și început oficial programul în județul Covasna, în Ilieni, Ghelința și Turia.

Femeile din județul Covasna care vor să ia parte la campania pentru prevenirea sau depistarea precoce a cancerului de col uterin și se încadrează în publicul țintă trebuie să știe și că Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” face parte dintre cele 10 rețele de screening înființate la nivelul regiunii Centru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.