ACTUALITATE 22 iunie 2014

Căderi de moloz de pe mai multe clădiri publice din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 607 vizualizări

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a amplasat tăbliţe de atenţionare pe clădirile a patru instituţii din subordine care nu au mai beneficiat de ani de zile de lucrări de reabilitare, în condiţiile în care de pe zidurile acestora a început că cadă moloz.

Directorul instituţiei, Nagy András Robert, a declarat vineri că cele patru imobile aflate în diverse puncte ale oraşului, respectiv clădirea veche a spitalului, dispensarul TBC, secţia de Psihiatrie şi cea de Pneumologie, au fost construite între anii 1854 şi 1943 şi necesită lucrări de reparaţii atât în interior, cât şi în exterior, al căror cost se cifrează la câteva zeci de milioane de lei. Imobilul în care funcţionează secţia de Pneumologie este monument istoric, prin urmare trebuie restaurat în condiţii speciale.

Placuta cadere moloz Spitalul Pneumologie iunie 2014 - 1

Am pus aceste tăbliţe de atenţionare din precauţie, pentru a preveni accidentele nedorite din cauza căderilor de moloz. Toate cele patru clădiri sunt vechi şi necesită reparaţii capitale. Nu putem spune că sunt într-o stare rea, că se dărâmă, dar cert este că au nevoie de intervenţii pentru că nu au mai beneficiat de ani de zile de reparaţii. (...) Interiorul acestora ar trebui, de asemenea, reamenajat pentru a se asigura un circuit mai bun pentru actul medical şi pentru confortul pacienţilor”, a spus Nagy András Robert.

Conducerea Spitalului a menţionat că a solicitat Ministerului Sănătăţii încă din anul 2011 să aloce fonduri pentru reabilitarea acestor clădiri, însă până acum nu a primit niciun sprijin.

În ultimii ani s-au făcut lucrări de consolidare la aripa nouă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe , avariată din cauza cutremurelor. Investiţia s-a cifrat la peste 13 milioane de lei şi a fost finanţată de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Covasna.

„Din 2005 şi până acum s-au investit 13,6 milioane de lei şi mai avem de făcut ultimele lucrări, finisajele. (...) De finalizarea acestor lucrări depinde începerea celui de-al doilea proiect, ce va fi realizat din fonduri europene şi care prevede reabilitarea corpului A şi a celorlalte clădiri, a Policlinicii şi laboratorul”, a mai spus Nagy András Robert.

Consiliul Judeţean Covasna a obţinut 22 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional pentru cea de-a doua etapă a lucrărilor la aripa nouă a Spitalului, iar proiectul prevede atât reabilitarea infrastructurii, cât şi dotarea cu echipamente performante şi dezvoltarea serviciilor medicale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.